Το σιδηροδρομικό ‘μνημόνιο’ της Καβάλας

Το σιδηροδρομικό ‘μνημόνιο’ της Καβάλας
Eurokinissi

Με την υπογραφή της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Καβάλας - Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς – Βάρνα, παρουσία Τσίπρα και Μπορίσοφ, στέλνεται αύριο ένα σαφές μήνυμα συνεργασίας των δύο χωρών

Μετά τους δρόμους (δηλαδή την Ιονία Οδό), τα τρένα (δηλαδή η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει Θεσσαλονίκη με Βουλγαρία).

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αύριο στην Καβάλα όπου θα παραστεί σε εκδήλωση για την υπογραφή της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Καβάλας – Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνα και θα συναντηθεί με το Βούλγαρο ομόλογο του Μπόικο Μπορίσοφ.

Το μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί ειδικότερα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδος και το υπουργείο Μεταφορών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας. Αποτελεί το πρώτο αποτέλεσμα των τεχνικών συναντήσεων και των πολιτικών διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν πέρυσι το Σεπτέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, στην πρώτη συνάντηση της μεικτής διακρατικής επιτροπής.

Με το μνημόνιο αυτό θα δημιουργηθεί διακρατικός φορέας υλοποίησης διαχείρισης της σιδηροδρομικής γραμμής από τη Θεσσαλονίκη έως το Ρούσε της Βουλγαρίας, δηλαδή για την ακρίβεια της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη , το Μπουργκάς και τη Βάρνα και τα Λιμάνια τους και τέλος με το λιμάνι του Ρούσε στο Δούναβη ποταμό.

Στόχος του έργου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να αναπτυχθούν οι εμπορευματικές μεταφορές καθώς η γραμμή συμπεριλαμβάνει τα logisticscenter των λιμανιών διέλευσης. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το έργο αποτελεί σημαντικό τμήμα των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς και αποδεικνύει τις δυνατότητες συλλογικής δραστηριοποίησης των Βαλκανικών χωρών και των χωρών μελών της ΕΕ.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να συσταθεί κοινή ομάδα των δύο χωρών, Αμέσως μετά προβλέπεται η δημιουργία διακρατικού φορέα που θα υλοποιήσει το έργο αξιοποιώντας κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια και θα το διαχειριστεί στη συνέχεια.

Ήδη έχουν γίνει από κοινού συνεννοήσεις σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει δοθεί και «πράσινο φως» από την αρμόδια επίτροπο Μεταφορών.

Είναι ως εκ τούτου προφανές ότι ο λόγος για τον οποίο επέλεξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να παραστεί στην υπογραφή του μημονίου, είναι για να διαμηνύσει πως το έργο απαντά στην πράξη σε μία ανάγκη που έχει διαπιστωθεί εδώ και δεκαετίες για τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο χωρών, ενώ η παρουσία του Μπορίσοφ είναι συμβολική της διάθεσης συνεργασίας. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα