Το συλλαλητήριο τελείωσε, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται

Το συλλαλητήριο τελείωσε, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται
Thousands of people are demonstrating in Syntagma square protesting on the use of the term Macedonia by FYROM in an eventual erga omnes solution, Athens, Greece on February 4, 2018. / , , , 4 2018. Sooc

Δεν κάνει πίσω το Μαξίμου ως προς την προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού, ενώ κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ήδη υποβαθμίζουν το (όποιο) πολιτικό μήνυμα του συλλαλητηρίου

Παρά τα «γενναιόδωρα» τηλεοπτικά πλάνα που έδειχναν γεμάτη την πλατεία Συντάγματος, το γεγονός ότι η κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας δεν «βούλιαξε», αλλά και ότι δεν σημειώθηκαν έκτροπα στο χθεσινό συλλαλητήριο προκάλεσε ανακούφιση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εξάλλου, πριν καν αρχίσει η προσέλευση των διαδηλωτών χθες στο Σύνταγμα, η κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφή με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην κάνει πίσω: πρώτον, ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν, σε ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου, να έχει ξεκαθαρίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως θα επιχειρήσει να λύσει το ονοματολογικό γιατί «έχει ευθύνη απέναντι στη χώρα». Δεύτερον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάριζε, με συνέντευξη στην εφημερίδα Realnews, πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να χαράσσει εξωτερική πολιτική με το δόγμα του «εθνικού συμφέροντος» και όχι των «εθνικών δικαίων», υπενθυμίζοντας, μάλιστα, πως αυτό το τελευταίο συνήθως οδηγεί σε εθνικές τραγωδίες. Τρίτον, λίγο πριν την επίσημη έναρξη του συλλαλητηρίου, ο κ. Τζανακόπουλος επαναλάμβανε την βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει την διαπραγμάτευση, με συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84».

Για τη Μακεδονία, αλλά χωρίς ‘Αγανακτισμένους’

Βεβαίως, κυβερνητικοί παράγοντες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παραδεχθούν ότι το χθεσινό συλλαλητήριο προφανώς και ήταν αξιοσημείωτο –κάτι που επισήμανε χθες και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου: «Το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν, αρκετές χιλιάδες πολιτών στο Σύνταγμα». Ωστόσο, αυτό που «μέτρησε» παραπάνω στην αποτίμηση του συλλαλητηρίου για την κυβέρνηση δεν ήταν μόνο ότι ο όγκος της συγκέντρωσης ήταν «λελογισμένος», αλλά και ότι ο χαρακτήρας του συλλαλητηρίου παρέμεινε εντός θέματος, δηλαδή αφορούσε στην «ελληνικότητα» της Μακεδονίας και, παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες της ΝΔ και ορισμένων ΜΜΕ που ανακάλυψαν αίφνης τη… γοητεία του λαϊκού παράγοντα, δεν προσέλαβε αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά. «Ο «σεισμός» και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι. Ας λύσουν μεταξύ τους τα εσωκομματικά τους», σχολίασε δηκτικά το Μέγαρο Μαξίμου, υπονοώντας αμέσως μετά ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού συνεχίζει να επιζητεί λύση στο ονοματολογικό: «Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες, ανεξαρτήτως απόψεων συγκλίνει στην εκτίμηση ότι τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία». «Γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την συνανάπτυξη. Αυτή την στάση θα τηρήσει αταλάντευτα η ελληνική κυβέρνηση με πατριωτική ευθύνη γιατί κάθε άλλη μόνο σε εθνικές ήττες μπορεί να καταλήξει», κατέληξε χθες το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, καθιστώντας σαφές ότι προσώρας, δεν αναμένεται καμία διαφοροποίηση στην κυβερνητική γραμμή.

‘Εθνικιστικό και μισαλλόδοξο μήνυμα’

Εξάλλου, παρότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση κράτησε χαμηλότερους τόνους ως προς το περιεχόμενο των τοποθετήσεων στο συλλαλητήριο σε σχέση με το πώς είχε αντιμετωπίσει το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, το κυβερνών κόμμα «φώτισε» τα ακροδεξιά χαρακτηριστικά όσων ακούστηκαν, αλλά και των παρουσιών που έδωσαν τον τόνο και το στίγμα: «Το εθνικιστικό και μισαλλόδοξο μήνυμα που εξέπεμψαν οι ομιλίες, η παρουσία σύσσωμης της Χρυσής Αυγής καθόρισαν το μήνυμά του (σ.σ. του συλλαλητηρίου), ήταν η επίσημη αποτίμηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, που εξαπέλυσε και μύδρους κατά της ΝΔ, του Αντώνη Σαμαρά. «Η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ανέδειξε την τυχοδιωκτική στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο δεν διστάζει να τζογάρει σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ακροδεξιά για να διχάσει τον ελληνικό λαό και να εκμεταλλευτεί τις πατριωτικές ανησυχίες του», σημείωσε το κυβερνών κόμμα, χαρακτηρίζοντας την στάση του προέδρου της ΝΔ «μνημείο υποκρισίας και ανευθυνότητας, καθώς δεν τολμά να καταθέσει στον δημόσιο διάλογο ξεκάθαρη θέση για το θέμα της ονομασίας, παρόλο που κατά το πρόσφατο παρελθόν το διαχειρίστηκε η ΝΔ ως κυβέρνηση».

(Φωτογραφία: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα