Το Συνέδριο, ο ανασχηματισμός και οι ‘Επίτροποι’

Το Συνέδριο, ο ανασχηματισμός και οι ‘Επίτροποι’

Περισσότερο έλεγχο στην πορεία και το έργο των υπουργείων προωθεί ο πρωθυπουργό. Η διεξαγωγή του Συνεδρίου και ο ανασχηματισμός είναι τα επόμενα βήματα για τον Αλέξη Τσίπρα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης

Έντονες είναι οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει χθες την Πολιτική Γραμματεία γνωρίζοντας πως μετά από την αξιολόγηση μια σειρά από αποφάσεις και πρωτοβουλίες θα αλλάξουν το πολιτικό τοπίο.

Στη 4ωρη συνεδρίαση του οργάνου δεν πάρθηκε τελική απόφαση για την ημέρα διεξαγωγής του Συνεδρίου και η σχετική συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, παραπέμφθηκε για την μεθεπόμενη συνεδρίαση.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της επιτροπής θέσεων και της επιτροπής καταστατικού και αυτό που απομένει μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να επικυρώσει τα σχετικά κείμενα.

Πολλές διεργασίες έχουν πραγματοποιηθεί σε όλες τις τοπικές οργανώσεις για την εγγραφή νέων μελών.

Η χρονική τοποθέτηση του Συνεδρίου θα είναι αυτή που θα καθορίσει και τον ανασχηματισμό που σχεδιάζει να προχωρήσει ο πρωθυπουργός. Καμία συγκεκριμένη συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, όμως, όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247 οι κύριες εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι ο ανασχηματισμός να ακολουθήσει του Συνεδρίου που εκτός απροόπτου θα γίνει μέχρι το πρώτο 15μερο του Ιουλίου. Με αυτό τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει τις αποφάσεις του με βάση τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο Συνέδριο.

«Επίτροποι» στα υπουργεία

Μπορεί η αναζήτηση προσώπων για τον ανασχηματισμό να είναι ακόμα σε πολύ πρώτο στάδιο, χωρίς  καμία επίσημη συζήτηση να έχει πραγματοποιηθεί, όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να επιλέξει να τοποθετηθούν δίπλα στους υπουργούς ειδικοί σύμβουλοι – επίτροποι που θα έχουν ως αποκλειστικό ρόλο τον έλεγχο και την πορεία  του έργου του κάθε χαρτοφυλακίου.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει για την καλύτερη λετουργία του κυβερνητικού έργου να ορίσει τρία πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του τα οποία θέτουν τους στόχους, βάσει συγκεκριμένων προτάσεων και κειμένων που θα αποστέλλονται στα υπουργεία, ελέγχοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα και το έργο των υπουργών.

Η ¨τριμερής επιτροπή εσωτερικού¨ θα αποτελείται από τον νυν Διευθυντή του Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρη Παπαγιαννάκο και τον Οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Δημήτρη Λιάκο.

Το κόμμα και οι «53+»

Ο πρωθυπουργός φέρεται να εστίασε στη χθεσινή συνεδρίαση στην ανασυγκρότηση του κόμματος και την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη του οργάνου, παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, να δείχνουν να αγωνιούν για το πως προχωρούν τα πράγματα και πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει, πλέον ένα αριστερό πρόσημο και ένα αφήσει ένα κοινωνικό αποτύπωμα αλλάζοντας το κλίμα.

Ο υπουργός Οικονομικών κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία εκτίμησε ότι ο δημοσιονομικός μηχανισμός, του οποίου οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες, δεν θα χρειαστεί.

Και μπορεί οι «53+» να εξακολουθούν να πιέζουν με τελευταίο δείγμα το άρθρο του Πάνου Λάμπρου που έκανε λόγο για «σοβαρές καθυστερήσεις, ενοχλητικές που δημιουργούν ερωτηματικό στον λαϊκό κόσμο, που υποφέρει στην καθημερινότητά του», στο Μαξίμου, πάντως δεν δείχνουν να ανησυχούν για την τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή. Τόσο κυβερνητικά όσο και κοινοβουλευτικά στελέχη τονίζουν σε κάθε ευκαιρία, πως «κανείς στο παρά πέντε δεν θα διακινδύνευε η αξιολόγηση να μην κλείσει», ενώ  εκτιμούν πως και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με το θέμα του χρέους έχει δώσει έναν άλλο «αέρα» σε όλη την κοινοβουλευτική ομάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα