To τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται στον Τσίπρα

FILE - In this Monday, June 19, 2017 file photo Greek Prime Minister Alexis Tsipras listens during a press conference with his Turkish counterpart Binali Yildirim after their meeting in Athen.  Prime Minister Alexis Tsipras' office says on Friday, July 7, 2017, he has been admitted to an Athens hospital and undergone surgery to remove a hernia. (AP Photo/Petros Giannakouris,File)
FILE - In this Monday, June 19, 2017 file photo Greek Prime Minister Alexis Tsipras listens during a press conference with his Turkish counterpart Binali Yildirim after their meeting in Athen. Prime Minister Alexis Tsipras' office says on Friday, July 7, 2017, he has been admitted to an Athens hospital and undergone surgery to remove a hernia. (AP Photo/Petros Giannakouris,File) AP

Αφορμή για την επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ οι δηλώσεις Τσίπρα χθες από τη Θεσσαλονίκη για τη στάση της Τουρκίας αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες στην Κύπρο. Διαψεύδεται ότι το "Παπανικολής" μεταβαίνει στο νησί

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε  το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μία μέρα μετά τις δήλωσεις του για την Τουρκία.

"Επιστρέφουμε κατά λέξη τις ακατάλληλες εκφράσεις που φέρεται να χρησιμοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την Τουρκία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, μετά από ερώτημα που του τέθηκε. Τέτοιες λέξεις δεν αρμόζουν ούτε στην προσωπικότητα του κ. Τσίπρα ούτε στο αξίωμά του. Επαναλαμβάνουμε την προσδοκία οι πολιτικοί που έχουν υψηλά ιστάμενες θέσεις στην Ελλάδα να δείχνουν υπεύθυνη στάση σε ζητήματα που αφορούν την Τουρκία", αναφέρει ειδικότερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός χθες από τη Θεσσαλονίκη είχε τοποθετηθεί για τη στάση της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο.

«Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας» τόνισε κι επιπλέον σημείωσε πως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο είναι σταθερός και διαπράγματευεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει.

«Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση (σσ: για το Κυπριακό) αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφερθείς σε ρήση που αφορά την εξωτερική πολιτική, είπε πως ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει. Τόνισε δε: «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει (σσ: από την οικονομική κρίση) αποδεικνύεται χώρα πολύτιμος εταίρος της ΕΕ, πολύτιμη χώρα για το ΝΑΤΟ, λόγω των σχέσεων μας με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή».

Έντονη κινητικότητα στη θάλασσα

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση την Πέμπτη στον κόλπο της Σούδας, του υποβρυχίου "Παπανικολής" την ώρα που δύο πλοία και ένα υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εστάλησαν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα ενός γαλλικού πλωτού γεωτρύπανου στα ανοικτά της Κύπρου, στην ανατολική Μεσόγειο.

To τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται στον Τσίπρα

Ωστόσο ανώτατες πηγές της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων διαψεύδουν ό, τι πρόκειται να μεταβεί στην Κύπρο και επισημαίνουν πως ο κατάπλους εκεί ήταν προγραμματισμένος. Το υποβρύχιο κατέπλευσε χθες στο λιμάνι της Σούδας και συγκεκριμένα στον Ναύσταθμο Κρήτης προκειμένου σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr να υποβληθεί σε έλεγχο όλων των ηλεκτρονικών του συστημάτων.

AP Photo/Petros Giannakouris

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας, Κύπρος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας: 'Ο σκύλος για να προστατεύει, δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει'

Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία επιμένει για τους οκτώ

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση. Φρεγάτες ανοιχτά της Κύπρου

SHARE: