Το… Βαλς με την Γαλλία

Το… Βαλς με την Γαλλία

Με το μυαλό στις επενδύσεις συναντά σήμερα το πρωί στις 11 στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός τον ομόλογό του Μανουέλ Βαλς

Πλούσια είναι η «βεντάλια» των θεμάτων της ελληνικής αντιπροσωπείας με την Γαλλική, η οποία μέσα από την επίσκεψή της στην Ελλάδα θέλει να δείξει την υποστήριξή της τόσο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ελληνική πλευρά όσο και στο προσφυγικό. Το Μαξίμου περιμένει στήριξη και στο θέμα του χρέους.

Η παρουσία του Γάλλου πρωθυπουργού, σε μια περίοδο ιδιαίτερη κρίσιμη για το Παρίσι και τις πιέσεις που δέχεται για την μεταρρύθμιση στα εργασιακά, πέρα από τον συμβολικό χαρακτήρα έχει και ουσιαστικό με τις δυο πλευρές να υπογράφουν έναν «οδικό χάρτη» για την στρατηγική τους συνεργασία. .

Η Γαλλία αναμένεται να συνδράμει με τεχνογνωσία στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, στις υποδομές, σε επιχειρήσεις startups, στον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Ενδιαφέρον υπάρχει από την Γαλλική πλευρά και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων με αεροδρόμια, τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να βρίσκονται στο επίκεντρο, ενώ στο «κάδρο» έχουν μπει και οι εταιρίες ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης με το πλειοψηφικό πακέτο, όμως να παραμένει στην ελληνική πλευρά.

Συνεργασία αναμένεται να πιστοποιηθεί σε θέματα άμυνας και ασφάλειας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των απορριμμάτων, της αειφόρου ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας, της αγροτικής οικονομίας και των εναλλακτικών καλλιεργειών.

Επίσης, η συνεργασία περιλαμβάνει την χορήγηση υποτροφιών, συνεργασία των ελληνογαλλικών ινστιτούτων και επιμελητηρίων, την διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας και σε θέματα πολιτισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις συναντήσεις θα προωθηθούν θέματα που αφορούν τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Γαλλία.

Από την Γαλλική πλευρά στο Μέγαρο Μαξίμου θα  βρεθούν ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ο  υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χαρλέμ Ντεζίρ. Η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη, Νίκο Κοτζιά, Νίκο Ξυδάκη και  Γιάννη Μουζάλα.

Είναι σαφές πως συνολικά ο τομέας των επενδύσεων αναμένεται να απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική πλευρά το επόμενο διάστημα. Καθόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο στην επίσκεψη του Βλάντιμιρ Πούτιν στην Αθήνα, αλλά και την δική του παρουσία στην Κίνα από τις 2-6 Ιουλίου.

Το προσφυγικό στο προσκήνιο

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί το προσφυγικό ζήτημα με την Γαλλία να δηλώνει ακόμα πιο έμπρακτα, τη στήριξή της στην Ελλάδα για το θέμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν το Παρίσι έχει δεσμευτεί για την υποδοχή 400 προσφύγων και μεταναστών το μήνα. Μόνο αυτή την εβδομάδα έχουν δεχτεί 97, ενώ έχει προγραμματιστεί να δεχτεί ακόμα 250 την επόμενη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να προσφερθούν 300 άνδρες προκειμένου να ενσωματωθούν στις υπηρεσίες της FRONTEX, αλλά και ένας σημαντικός αριθμός προσωπικού στην ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου.

Οι κινήσεις αυτές θεωρούνται  πολύ σημαντικές για την ελληνική πλευρά, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα και το προσφυγικό θα βρεθεί στο επίκεντρο.

Το μεταναστευτικό απασχόλησε, σύμφωνα με πληροφορίες και το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό να κλείνει τη συνεδρίαση με ειδική αναφορά στην συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας.  Αρκετά είναι τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου που ανησυχούν για το γεγονός πως βασικά στοιχεία της συμφωνίας, όπως οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου δεν έχουν προχωρήσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα