Τόσκας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ΕΔΕ για τα επεισόδια στο άγαλμα Τρούμαν

Τόσκας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ΕΔΕ για τα επεισόδια στο άγαλμα Τρούμαν
Ο πρώην αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας Eurokinissi

Ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 και στην εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" ότι η αστυνομία χθες κατά την αντιπολεμική πορεία αντέδρασε μεν ως όφειλε όταν μέλη του ΚΚΕ επιχείρησαν να γκρεμίσουν το άγαλμα, αλλά ότι φαίνεται πως ξεπεράστηκαν τα όρια.

Σε live μετάδοση η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, στο Ραδιόφωνο 24/7 και στην εκπομπή “Παιχνίδια Εξουσίας”, με τον Βασίλη Σκουρή και την Αγγελική Σπανού.

“Παρά το γεγονός ότι το έγκλημα και η παραβατικότητα έχουν μειωθεί με βάση τα στοιχεία, παίρνουμε τα μέτρα μας και προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες της ασφάλειας των πολιτών”,  δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 ο Νίκος Τόσκας.;

Όπως είπε ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο αριθμός των αστυνομικών που φύλασσαν πρόσωπα αυξανόταν συνεχώς μέχρι το 2016. Όπως τόνισε, την χρονιά εκείνη, οι αστυνομικοί αυτοί μειώθηκαν κατά 450 άτομα και τώρα, 800 ακόμη αστυνομικοί θα αποσυρθούν από τη φύλαξη επωνύμων και θα κατεβούν σε περιπολίες.

Ο κ. Τόσκας τόνισε χαρακτηριστικά ότι “οι αστυνομικοί δεν είναι ορντινάτσες ούτε σεκιούριτι”. Δουλειά τους, όπως είπε, είναι να προστατεύουν τον απλό πολίτη και όχι αυτούς που θέλουν να δείχνουν το κοινωνικό τους status.

Σε ό,τι αφορά την στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει αστυνομικούς που βρίσκονται στη φύλαξη των κτιρίων της Νέας Δημοκρατίας, για να κατεβούν στο δρόμο, ο υπουργός είπε ότι ο σχεδιασμός αυτός έχει ξεκινήσεις εδώ και πάνω από έναν μήνα και πως όταν, κάποια στιγμή, το κατάλαβε ο κ. Μητσοτάκης, θέλεησε να πει ότι συνεισφέρει. “Χαίρομαι όταν γίνονται αποδεκτές οι προτάσεις μας”, υπογράμμισε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα χθεσινά επεισόδια στο άγαλμα του Τρούμαν μεταξύ μελών του ΚΚΕ και δυνάμεων της αστυνομίας και τις καταγγελίες του ΚΚΕ για αστυνομική βία.  Όπως είπε ο κ. Τόσκας, τα μέλη του ΚΚΕ πήγαν να γκρεμίσουν το άγαλμα του Τρούμαν και η αστυνομία αντέδρασε ως όφειλε “Αντέδρασε, αν θέλετε, περισσότερο βίαια και η σύγκρουση ήταν πιο βίαιη. Η κατεύθυνση που έχει δοθεί στην ελληνική αστυνομία είναι να τηρούνται οι ισορροπίες και να μην ξεπερνώνται τα όρια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται πως ξεπεράστηκαν”, υπογράμμισε. Στο ερώτημα εάν θα διατάξει Ενορκη Διοικητική Εξέταση ο υπουργός είπε πως το ζήτημα εξετάζεται.

Ερωτηθείς για τον νόμο Παρασκευόπουλου, ο κ. Τόσκας είπε πως είναι ζήτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης, όμως θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος σε ανθρώπους που αποφυλακίζονται, ενώ εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο τροποποιήσεων του νόμου.

“Μπορούμε να δούμε κάποιες τροποποιήσεις αλλά δεν θα πρέπει να επηρεάζεται η βούληση ανθρώπων που θέλουν να επανενταχθούν στην κοινωνία. Αυτός είναι και ο σκοπός. Πρέπει να τους βοηθήσουμε, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και έλεγχος”.

Για τις επικρίσεις που δέχεται σχετικά με την κατάργηση της ομάδας Δέλτα, ο υπουργός την περιέγραψε ως “ένα τσούρμο που ενεργούσε αυτόνομα” και “πυροδοτούσε εντάσεις και επεισόδια” ενώ τόνισε: “Δεν θα επιτρέψω σε καμία δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας να παίζει ρόλο χωρίς έλεγχο” και πρόσθεσε πως οι συγκεκριμένες ομάδες ενεργούσαν, ουσιαστικά, χωρίς διοικητές.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για ανοχή στα φαινόμενα παραβατικότητας στην περιοχή των Εξαρχείων.  “Να σας θυμήσω πόσες δεκαετίες πριν ξεκίνησαν τα προβλήματα στα Εξάρχεια; Να σας θυμήσω τι ρόλο έπαιξε το κράτος στην δημιουργία του τεράστιου προβληματικού χώρου της δυτικής Αττικής, για την οποία δεν λέει κουβέντα η Νέα Δημοκρατία;”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Ποιος άλλος τόλμησε να κάνει επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών στα Εξάρχεια;”, αναρωτήθηκε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι και στην δυτική Αττική  η κατάσταση παρουσιάζει μία σχετική βελτίωση.

Ο κ. Τόσκας δήλωσε  πως έχει διαπιστωθεί κατά περιπτώσεις συνέργια μεταξύ ομάδων διακίνησης ναρκωτικών και μπαχαλάκηδων, οι οποίοι, όπως είπε προσπαθούν να κρατήσουν τον χώρο υπό τον έλεγχό τους και για αυτό τον λόγο υπάρχει η αντιπαράθεση με το κράτος. Όπως είπε ο κ. Τόσκας, αυτή η αντιπαράθεση έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα, “θα συνεχίσουμε όμως και θα εντέινουμε τους ελέγχους”.

Για το ζήτημα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια, ο κ. Τόσκας είπε πως είναι σε στενή συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου και πως έχει συσταθεί επιτροπή η οποία αναζητά λύσεις, υπογραμμίζοντας πως πολύ σύντομα θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις, αποφεύγοντας να μπει σε λεπτομέρειες. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να υπάρξει προσοχή, προκειμένου να μην καταργηθούν αντιλήψεις που έχουν παγιωθεί γύρω από το άσυλο και τον δημοκρατικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου.

“Υπάρχουν περιπτώσεις που ο Ρουβίκωνας έχει παραβεί τον νόμο και μέλη του έχουν συλληφθεί και υπάρχουν περιπτώσεις όπου προέβησαν σε ακτιβιστικές ενέργειες που μπορεί να μην είναι αρεστές, είναι όμως στα επιτρεπόμενα πλαίσια”, είπε ο υπουργός για την αναρχική συλλογικότητα. “Κάνουμε προσπάθεια ωστε οποιαδήποτε ομάδα να μην υπερβαίνει τα όρια του νόμου και από εκεί και πέρα έχει το λόγο η Δικαιοσύνη”, πρόσθεσε.

Για την στάση της κυβέρνησης απέναντι στους διαδηλωτές και τις προεκλογικές εξαγγελίες περί αφοπολισμού των ΜΑΤ, ο υπουργός ανέφερε πως “Δεν είναι ευχάριστο να έχουμε κλούβες των ΜΑΤ μέσα στην πόλη, όμως σε διαδηλώσεις βλέπουμε να ξεπερνιούνται τα όρια από κάποιες ομάδες. Τώρα που είμαστε σε φάση που ξεπερνάμε την οικονομική κρίση και έρχεται μία ομαλοποίηση, θα υπάρξει και ψυχραιμότερη αντίληψη από τους διαδηλωτές. Δεν είναι πάντα ο κρατικός μηχανισμός ο εχθρός. Υπάρχουν περιπτώσεις επιθέσεων διαδηλωτών απέναντι στα ΜΑΤ, ενώ και η στάση των ΜΑΤ δεν ήταν πάντα σωστή”. Όπως είπε ο κ. Τόσκας, μπορεί στα τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να μην υπήρξε “απόλυτη ηρεμία”, η κατάσταση όμως έχει εξομαλυνθεί σε σχέση με το παρελθόν, όταν “με το που ξεκινούσε μία διαδήλωση ξεκινούσαν και τα δακρυγόνα”.

Σχετικά με τους μισθούς των αστυνομικών είπε ότι όντως είναι χαμηλοί, σε σχέση με τις δύσκολες συνθήκες της δουλειάς τους, όμως σε αυτή την φάση δεν μπορούν να γίνουν αυξήσεις. Όπως είπε, αυτές θα πρέπει να είναι προτεραιότητα μετά τα μνημόνια, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε διορθώσεις των θεσμικών πλαισίων, οι οποίες δεν έχουν κόστος.

Για την έλλειψη υλικού των δυνάμεων της τάξης και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οχήματα, ο υπουργός δήλωσε ότι από το 2004, μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός του στόλου έχει ανανεωθεί, ενώ όπως είπε η διαδικασία ανανέωσης έχει ξεκινήσει με ευρωπαϊκά χρήματα και ως τις αρχές του 2019 θα έχει ανανεωθεί το 11% του στόλου.

Σε ό,τι αφορά στην αντιπυρική περίοδο, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες ώστε να υπάρχουν έγκαιρα αεροπορικά μέσα, κινητήρες των καναντέρ έχουν σταλεί για ανακατασκευή για πρώτη φορά και, όπως είπε, φέτος θα επιχειρούν περισσότερα ελικόπτερα και αεροπλάνα από πέρυσι, ενώ αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που είχε προ μηνός με τον γάλλο ομόλογό του, για την δημιουργία ευρωπαϊκού στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Το ζήτημα των 8 τούρκων αξιωματικών που κρατούνται και που όπως δήλωσε χθες στο Ραδιόφωνο 24/7, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής αναμένεται να απελευθερωθούν μέσα στον Μάιο, σχολίασε ο κ. Τόσκας. Σε ό,τι αφορά στην προστασία των 8 μετά την απελευθέρωσή τους, ο υπουργός τόνισε πως “η Ελλάδα δεν είναι Κόσοβο, ούτε Αφρίν, που η Τουρκία μπαινοβγαίνει”. Στη χώρα μας, είπε ο κ. Τόσκας, υπάρχει ασφάλεια και σοβαρές ένοπλες δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας και δεν υπάρχει περίπτωση να διανοηθεί κάποιος να πειράξει άτομο στην ελληνική επικράτεια.

Για το ενδεχόμενο να έχουν βρει στην Ελλάδα καταφύγιο, πραξικοπηματίες γκιουλενιστές, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. δήλωσε ότι οι πολιτικές δραστηριότητες πολιτών άλλων χωρών δεν επιτρέπονται εκτός αν συνάδουν με την ελληνική νομοθεσία και πως όσοι θέλουν να ασκήσουν έκνομη δραστηριότητα, δεν είναι ευπρόσδεκτοι, κάτι που, όπως είπε, φάνηκε από τις συλλήψεις τούρκων πολιτών που προηγήθηκαν της επίσκεψης Ερντογάν.

Για τις ακροδεξιές τρομοκρατικές ομάδες που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ, είπε χαρακτηριστικά “είναι πρωτοξάδελφα της Χρυσής Αυγής, μην κοροϊδευόμαστε” και τόνισε πως “δεν θα αφήσουμε να εκολαφθεί το αυγό του φιδιού στον ελληνικό χώρο που έχει υποφέρει από ακροδεξιές, φασιστικές αντιλήψεις και χιλιάδες θύματα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”. “Όσο νωρίτερα το καταλάβουν, τόσο το καλύτερο”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Για το ζήτημα της παρουσίας αστυνομικών στα γήπεδα, είπε ότι πρόταση δική του και του κ. Βασιλειάδη είναι να μην υπάρχουν αστυνομικοί κατά την διάρκεια του αγώνα και να εισέρχονται μόνο εφόσον διαταραχθεί η τάξη.

Σε ό,τι αφορά σε ανησυχίες του σχετικά με τη δράση τζιχαντιστών στη χώρα μας, ο κ. Τόσκας είπε ότι η ΕΛΑΣ και η ΕΥΠ έχουν διεξάγει μεγάλες έρευνες χωρίς να έχουν εντοπιστεί οργανωμένες ομάδες, παρ’όλα αυτά, το υπουργείο έχει εντείνει τη συνεργασία με υπηρεσίες άλλων χωρών προκειμένου να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο.

Στο ερώτημα αν έχει σκεφτεί να παραιτηθεί, ο κ. Τόσκας τόνισε ότι αν και η πίεση είναι μεγάλη σε καθημερινή βάση, “δεν είναι βιδωμένος σε καμία καρέκλα και θα προσφέρει όσο θέλει ο πρωθυπουργός και όσο αντέχει ο ίδιος”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα