Τόσκας: Δεν θα γίνει βίαιη επέμβαση στην Ειδομένη

Τόσκας: Δεν θα γίνει βίαιη επέμβαση στην Ειδομένη

Απέκλεισε το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης στην Ειδομένη, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και προέβλεψε ομαλοποίηση της κατάστασης σε 1-2 εβδομάδες.

Μιλώντας στο MEGA, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας απέκλεισε το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης στην Ειδομένη,και προέβλεψε ομαλοποίηση της κατάστασης σε 1-2 εβδομάδες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν πρόσφυγες που γυρνάνε στην Αθήνα αλλά και κάποιοι που πάνε το βράδυ στους καταυλισμούς για να κοιμηθούν και το πρωί επιστρέφουν στην Ειδομένη.

Τόνισε πως, στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιληφθούν οι πρόσφυγες ότι η βαλκανική οδός έχει κλείσει, με ευθύνη χωρών που βρίσκονται στα βόρεια, και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες πηγαίνοντας στους κοντινούς καταυλισμούς, όπου θα έχουν τη στοιχειώδη στέγη και τροφή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

«Με βίαιο τρόπο δεν γίνεται. Και δεν θέλουμε και θα είναι απάνθρωπο» είπε και πρόσθεσε: «πρέπει να τους πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους και φυσικά το να τους πείσουμε δεν γίνεται με δακρυγόνα. Το 50% είναι γυναίκες και παιδιά».

Αναγνώρισε πάντως, ότι δεν είναι εύκολο να πειστούν, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στο λιμάνι του Πειραιά προσπαθούσαμε χθες επί 5 ώρες να επιβιβάσουμε κόσμο για να τους πάμε σε καταυλισμό στον 'Αγιο Ανδρέα. Δεν ήθελαν να μπουν στα λεωφορεία, γιατί ήθελαν να πάνε στην Ειδομένη. Δεν είναι ενημερωμένοι,υπάρχουν και τα διάφορα κυκλώματα...».

Ο κ. Τόσκας αποκάλυψε ότι από τον Γενάρη έχουν συλληφθεί 68 διακινητές, ενώ σε ότι αφορά τις ροές από την Τουρκία είπε ότι συνεχίζονται, εκτιμώντας ότι η 'Αγκυρα «προσπαθεί να διαπραγματευτεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο κορυφής».

Υπογράμμισε ότι δεν έχουν δημιουργηθεί νέοι διάδρομοι, ούτε μέσω Αλβανίας ούτε μέσω Ιταλίας, και συμπλήρωσε: «απλά η Αλβανία μπήκε και αυτή στη νοοτροπία των χωρών εκείνων που μαζί με την Αυστρία πρωτοστατούν να φτιάξουν μια διαφορετική Ευρώπη που δεν σέβεται και δεν υπολογίζει».

Για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ, είπε ότι έχει αρχίσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της. «Θα δούμε μόλις ολοκληρωθεί η εφαρμογή τι αποτελέσματα θα έχει» ανέφερε ο αν. υπουργός.

Σημειώνεται ότι χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης σε συνέντευξη του στο NEWS 247 εκτίμησε ότι σε μία με δύο εβδομάδες θα έχει μετακινηθεί η πλειοψηφία των προσφύγων από την Ειδομένη, όχι όμως με αναγκαστικό τρόπο στα πλαίσια μίας αστυνομικού τύπου επιχείρηση, αλλά οικειοθελώς προκειμένου να εγκατασταθούν στις κατάλληλες δομές που υπάρχουν.

πηγή φωτογραφίας: sooc

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κυρίτσης στο News247: Σε μία με δύο εβδομάδες θα έχει αδειάσει η Ειδομένη

SHARE: