Τσακαλώτος: Εμείς δε βλέπουμε ορδές μεταναστών, βλέπουμε τη Φατμέ

Τσακαλώτος: Εμείς δε βλέπουμε ορδές μεταναστών, βλέπουμε τη Φατμέ
Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος Eurokinissi

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι στο μεταναστευτικό τάσσεται με τον Ορμπάν και τους αντιευρωπαϊστές, καθώς και ότι στην ομιλία του δεν είπε λέξη για το χρέος. "Με τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου έχουμε ένα καθαρό διάδρομο 15 ετών, κανείς δεν το αμφισβητεί" τόνισε.

“Κανείς δεν αμφισβητεί ότι με τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου στο Εurogroup πετύχαμε να έχουμε ένα καθαρό διάδρομο τουλάχιστο για 15 χρόνια και να μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Έχουμε πλέον ένα καθαρό διάδρομο τουλάχιστο για 15 χρόνια για να αλλάξουμε τα πράγματα. Όλοι οι Ευρωπαίοι, οι οίκοι αξιολόγησης, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλάνε για ελάφρυνση του χρέους. που δίνει ελπίδα μετά από πολλά χρόνια”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία που ζήτησε η ΝΔ.

“Δεν πήραμε όσα θέλαμε, αλλά πήραμε μια δέσμευση ότι θα ξανακοιτάξουμε το χρέος το 2032 με επιστημονικό τρόπο και όχι όπως το αισθάνονται οι υπουργοί, που δεν θα κοστίζει παραπάνω από το 20% του ΑΕΠ. Άρα είναι μια συγκεκριμένη πρόταση και δέσμευση για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές”, προσέθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι: “Ο Μητσοτάκης είπε ψέμα και ψεύτης στην ομιλία του 25 φορές αλλά δεν είπε ούτε μια φορά τη λέξη χρέος”.

Σχολίασε επίσης τα έγγραφα που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ και ειδικότερα το έγγραφο που δείχνει ότι το ΔΝΤ θεωρούσε το χρέος βιώσιμο το 2014.

“Λένε ότι είχαμε το χρέος το 2014 και μάλιστα ότι το πήρε ο μεγάλος καθοδηγητής της ΝΔ – δεν εννοώ εσάς κ.Βορίδη – αυτόν που θεωρουσε την πιο μεγάλη στιγμή το Γ’ Ψήφισμα -ξεχνάτε το Λαμπράκη αλλά όχι και το Γ Ψήφισμα- και λέω θα πει γιατί δεν το πήραμε εμείς ως αντιπολίτευση τότε αφού ήταν στο τραπέζι και κάλεσα μερικους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αυτομαστιγωθούμε” είπε σαρκαστικά, καρφώνοντας τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ.Τσακαλώτος όμως υποστήριξε ότι το χρέος εκρίθη βιώσιμο από το ΔΝΤ το 2014 γιατί η τότε κυβέρνηση “γιατί είχαν δεσμευτεί σε πολύ υψηλους ρυθμούς ανάπτυξης και πολύ υψηλά πρωτογενή. Το 2014 το ΔΝΤ για να σώσει την παρτίδα και να πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο γιατί αλλιώς δε μπορούσε να μείνει στο προγραμμα, αναγκαζει την κυβέρνηση να πει σε πολύ υψηλά πρωτογενή και ανάπτυξη” .

Πρόσθεσε: “Ένας άλλος κακοπροαίρετος συριζαίος μου εδωσε και το μεσοπρόθεσμο του Σταϊκούρα που είναι πιο γενναιοδωρος, έδινε ακόμη πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης” και κατέληξε: “Το 2014 δεν πήραμε το χρέος, δεν μπορούσαμε να πάρουμε το χρέος και δεν είχαμε και μαξιλάρι”.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε επίσης ότι στις ευρωεκλογές σε ένα χρόνο θα υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη διαχωριστικές γραμμές με πρώτη το μεταναστευτικό και απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε: “Σας θυμίζω το έργο του Σπιλμπεργκ “Η λίστα του Σίντλερ”. Βλέπουμε ένα κοριτσάκι με κόκκινο παλτό, γιατί θέλει να μας πει στα συναισθήματα μας εάν μόνο μπορούσαμε να σώσουμε αυτό το παιδί, κάτι θα γινόταν. Εμείς στο μεταναστευτικό δε βλέπουμε ορδές μεταναστών, βλέπουμε τη Φάτμα και το Χουσεϊν που έχουν την ιστορία τους. Μας λέτε κ.Μητσοτάκη ότι δεν είστε με τον Ορμπάν, θα ήταν πολύ ευχαριστημένος με την ομιλία σας σήμερα, δεν του κάνατε και τη μουρη κρέας.”

Η 2η διαχωριστική γραμμή κατά Τσακαλώτο είναι διεθνισμός ή το εθνικό κράτος. Εμφάνισε μάλιστα το ΣΥΡΙΖΑ ως την κατεξοχήν ευρωπαϊκή δύναμη: “Εμείς στο Μακεδονικό εχουμε την εντύπωση ότι μπορεί να υπάρχει συνανάπτυξη των Βαλκανίων. Στην Ευρωζώνη προωθουμε τις εγγυήσεις καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προσπαθούμε παντού να είμαστε μέρος μίας λύσης ευρωπαϊκής. Η θεση σας για το Μακεδονικό βοηθά τη συμφιλίωση των λαών; Εκτός που έχετε ξεχάσει το Λαμπράκη και το Γ Ψήφισμα, ξεχάσατε τη δεκαετία του ’30 και τον εθνικισμό;”

Κατά την προσφιλή του συνήθεια σχολίασε και την ομιλία του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. “Ο Κουτσουμπας είπε ότι αυξάνονται οι αντιθέσεις στο καπιταλιστικό σύστημα και δεν αποκλείει μελλοντική κρίση και μελλοντικό πόλεμο. Μόνο που σε αυτές τις αντιθέσεις πρέπει να παρέμβεις. Δεν μπορεί να κάθεσαι σαν αναλυτής και να λες μπορεί να έρθει ο εθνικισμός” υποστήριξε.

Κλείνοντας ο υπουργός Οικονομικών κατέληξε με μία παραίνεση στους κυβερνητικούς βουλευτές για την υπεράσπιση της συμφωνίας, χρησιμοποιώντας μία φράση του Αμερικανού πρόεδρου Ρουζβλελτ: “Ο,τι έχουμε καταφέρει οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ το έχουμε καταφέρει μαζί. Σας λέω πάτε στις περιφέρειες σας το καλοκαίρι και εξηγήστε τι έχουμε πετύχει, εξηγήσετε ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε εκτός από το φόβο.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα