Τσακαλώτος: Έξοδος από τα capital controls μέχρι το τέλος του χρόνου

Discussions and voting at the plenum of the Hellenic Parliament, regarding the upcoming multibill, in Athens, on May 18, 2017 /      ,         , ,  18 , 2017
Discussions and voting at the plenum of the Hellenic Parliament, regarding the upcoming multibill, in Athens, on May 18, 2017 / , , , 18 , 2017 MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Την έξοδο από τα capital controls μέχρι το τέλος του χρόνου προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κλείνοντας τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Την πλήρη άρση των capital control μέχρι και το τέλος του χρόνου προανήγγειλε πριν λίγη ώρα από το Βήμα της Βουλής ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τοποθέτηση του για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης

"Με το κλείσιμο τη δεύτερης αξιολόγησης και την ένταξη της Ελλάδας στο QE το κλίμα θα αλλάξει και θα ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη άρση των Capital Control" είπε ο υπουργός Οικονομικών και, απαντώντας σε αντίρρηση που έφερε από τα έδρανα ο βουλευτής της ΝΔ κ.Μάκης Βορίδης, πρόσθεσε « Θα τα πούμε και στην συζήτηση του προϋπολογισμού ( σ.σ. του 2018 ) θα είσαστε εκεί για να με κρίνετε αν λέω αλήθεια . Μιλάω για πλήρη άρση των capital control”.

Ο κ.Τσακαλώτος εκτίμησε ότι είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς για το 2017, εάν πάρουμε τη συνολική λύση.

Δήλωσε μάλιστα ότι: "Το πρόβλημά μας είναι ότι θα έρχονται πολλοί επενδυτές. Πρέπει να βάλουμε φίλτρα, για να ξεχωρίσουμε αυτούς που θέλουν να κάνουν μακροχρόνια επένδυση".

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως στο ξεκίνημα της ομιλίας του παραδέχθηκε: "Έτσι κι αλλιώς μόνοι μας είμαστε τώρα. Εννιά στους δέκα στην Ελλάδα βλεπουν Survivor αυτήν την ώρα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν εντάσεις τώρα".

Είχε επίσης μία ακόμη κόντρα με το Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ για το Μάρξ. "Μου είπε ο Παφίλης, ότι μας στηρίζει και ο ΣΕΒ. Μερικά πράγματα είναι αλήθεια, ακόμα κι ο ΣΕΒ να τα πει, ότι είναι αλήθεια. Δεν σημαίνει, ότι το κεφάλαιο μας στηρίζει. Μπορεί ο ΣΕΒ να πει αύριο, ότι η Γη είναι επίπεδη, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αλήθεια", είπε μεταξύ άλλων.

«Όπως έχει πει ο Μάρξ οι άνθρωποι καθορίζουν τις μοίρες τους αλλά όχι ανεξάρτητα από τις συνθήκες» συνέχισε για να εξηγήσει ότι τα μέτρα που περιέχονται στο πολυνομοσχέδιο ήρθαν μετά από την πίεση του ΔΝΤ και κάποιων χωρών που το ήθελαν οπωσδήποτε στο ελληνικό πρόγραμμα. Εξήγησε επίσης και την εμμονή κάποιων χωρών της Ευρωζώνης για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και στο σημείο αυτό επικαλέστηκε και πάλι τον Μάρξ αποκαλώντας το Ταμείο: «Συνολικό κεφαλαιούχο του καπιταλιστικού συστήματος» θέλοντας να τονίσει την σημασία του ρόλου του για τις δυτικές οικονομίες.

Αναφερόμενος στα αντίμετρα τόνισε: «Με τα αντίμετρα αντιστθμίζουμε την συνολική απώλεια που θα έχουμε με τα μέτρα; Η απάντηση είναι όχι» είπε και αναφέρθηκε ειδικότερα στην περικοπή των συντάξεων «Δεν λέμε στο συνταξιούχο ότι αντισταθμίζουμε την απώλεια του. Του λέμε όμως ότι δεν θα συμμετέχει στο νοίκι και το στεγαστικό δάνειο των παιδιών του και δεν θα χρειαστεί να δίνιε χαρτζιλίκι στο εγγόνι του, αφού προωθούμε ενεργές δράσεις αποασχόλησης και για τους νέους».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσακαλώτος, Capital Controls, Βουλή
SHARE: