Τσακαλώτος: Στόχος μου ως τον Αύγουστο να είμαι ο πιο ασήμαντος υπουργός

Ο υπουργός οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος,βγαίνει από κεντρικό ξενοδοχείο,όπου από εχθές γίνονται οι συναντήσεις  μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση, Τρίτη 24 οκτωβρίου 2017 (EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας)
Ο υπουργός οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος,βγαίνει από κεντρικό ξενοδοχείο,όπου από εχθές γίνονται οι συναντήσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση, Τρίτη 24 οκτωβρίου 2017 (EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας) EUROKINISSI

Με αυτόν τον σχηματικό τρόπο, περιέγραψε ο υπουργός οικονομικών την επιθυμία του για καθαρή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας στην Πάτρα το 9ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, το οποίο θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης, με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Μεταξύ των ομιλητών την πρώτη ημέρα του συνεδρίου και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που μίλησε για την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του μνημονίου τον Αύγουστο.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, λέγοντας ότι «η στιγμή καμπής στην έξοδο από την κρίση ήταν το Eurogroup του Ιουνίου, όπου περιγράφηκε με αρκετή σαφήνεια, το πώς θα βγούμε από το μνημόνιο και το πώς θα γίνει η συζήτηση για το χρέος».

Το μομέντουμ που άλλαξε το κλίμα

«Από εκείνη τη στιγμή», συνέχισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «άλλαξε εντελώς το κλίμα στο εξωτερικό και τις προσδοκίες που είχαν για το ελληνικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου βγήκαμε στις αγορές τον Ιούλιο, ξαναβγήκαμε πριν από τα Χριστούγεννα για μία αλλαγή ομολόγων και ως εκ τούτου όλα αυτά βοηθούν σε όλες τις μελλοντικές εξόδους».

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, «το δεύτερο που έγινε μετά από το Eurogroup του Ιουνίου, ήταν ότι φτάσαμε στο στόχο που είχαμε για το πρωτογενές πλεόνασμα» και συνέχισε: «Μας κατηγορούν ότι επίτηδες πάμε παραπάνω το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο λόγος που πάντα πηγαίνουμε καλύτερα, είναι ότι οι θεσμοί υποεκτιμούν πάντα τι ποσό θα φέρει το κάθε μέτρο και από την άλλη μεριά δεν πιάνουν τα μη παραμετρικά μέτρα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «ένα γεγονός που μας κάνει υπερήφανους, είναι πως κάναμε πράγματα που δεν ήταν καν στο μνημόνιο, ούτε συμφωνημένα, ούτε στην γκρίζα ζώνη, όπως τα μέτρα για την αδήλωτη και την απλήρωτη εργασία, οι ενεργειακές κοινότητες που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα τώρα που είναι αναπτυξιακό και τα δικαιώματα για τους ανασφάλιστους.»

Όπως πρόσθεσε, «ήταν πράγματα που θέλαμε να τα κάνουμε έτσι κι αλλιώς και ως εκ τούτου θεωρώ ότι προσπαθήσαμε όχι να είμαστε αξιόπιστοι μόνο στους ξένους, αλλά και στον ελληνικό λαό.»

Αύξηση στις εξαγωγές

Αναφερόμενος στην πρόοδο της οικονομίας, είπε ότι έχουν αλλάξει οι οικονομικοί δείκτες και εξήγησε: «Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4%, όχι μόνο στις υπηρεσίες, στα προϊόντα και στα αγαθά, αλλά και σε πολλούς τομείς», προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη, πρέπει να έχει και βάθος και πλάτος». Όπως είπε στόχος του είναι ως τον Αύγουστο να είναι ο πιο ασήμαντος υπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι «τώρα ξέρουμε ότι θα έχουμε ανάπτυξη και το 2018 και το 2019», προσθέτοντας ότι «οι βασικοί τομείς της οικονομίας μας είναι τα δίκτυα της ενέργειας, των μεταφορών, τα λιμάνια, τα τρένα οι επικοινωνίες και φυσικά ο αγροτικός τομέας». Επίσης, είπε ότι «χρειαζόμαστε μία δική μας επενδυτική τράπεζα και να έχουμε επιλέξει τα δικά μας σχέδια για επενδύσεις».

Χώρος για μείωση της φορολογίας

Όσον αφορά στην φορολογία, στάθηκε ιδιαίτερα στα μεσαία στρώματα, λέγοντας ότι «δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για να βοηθήσουμε τα μεσαία στρώματα για αυτό και μέσα στο μεσοπρόθεσμο υπάρχει πρόβλεψη ύψους 3,5 δισ. ευρώ για μείωση των φόρων», προσθέτοντας σε αυτό το σημείο ότι «τα μεσαία στρώματα και πριν από την κρίση δεν πλήρωναν πολλούς φόρους».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε ότι είναι ξεκάθαρο τι προσπαθούμε να κάνουμε και εξήγησε: «Προσπαθούμε να βγούμε από την κρίση και να έχουμε ένα εναλλακτικό μοντέλο, ένα μοντέλο που παίρνει την πραγματική ελληνική οικονομία με τα χαρακτηριστικά της έτσι όπως εξελίσσεται, με τα πράγματα που γίνονται και σίγουρα γίνονται πάρα πολλά.»

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα για τα αίτια της κρίσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά: «Για τα 40 χρόνια πριν από την κρίση, οι πλούσιοι πλήρωναν τους φόρους τους σε εθελοντική βάση.»

Δείτε ένα απόσπασμα της ομιλίας του:

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/ PATRASTIMES

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσακαλώτος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ξεκινά το 9ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση

ADVERTISING

SHARE: