Τσίπρας: Ακόμα και αν δεν με έριχναν οι βουλευτές μου θα πήγαινα σε εκλογές

Τσίπρας: Ακόμα και αν δεν με έριχναν οι βουλευτές μου θα πήγαινα σε εκλογές

Στα λάθη που έκανε, στις συνεργασίες, τις δημοσκοπήσεις, την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τη ΝΔ, τον Ευάγγελο Μειμαράκη, αλλά και την Λαϊκή Ενότητα αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην δεύτερη τηλεοπτική του συνέντευξη που παραχώρησε στο Kontra Channel

Προχωρώντας σε μια αυτοκριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σημαντικότερο λάθος της διακυβέρνησής του, που είχε να κάνει με τον χρόνο επιλογής της ρήξης που έκανε με τους δανειστές.

«Την απόφαση να πάμε τα πράγματα σε μια μετωπική σύγκρουση όπως πήγαμε στο τέλος για να διεκδικήσουμε το δίκιο του λαού, δεν την πήραμε το Φλεβάρη», επεσήμανε, αναγνωρίζοντας πως θα έπρεπε πιο μπροστά να συγκρουστεί με τους εταίρους.

Η διαχείριση των συντρόφων μου δεν τιμά την Αριστερά

Επίθεση στην Λαϊκή Ενότητα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως «υπήρχε μια οργανωμένη μειοψηφία που υποστήριζε σθεναρά την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ήταν μια μειοψηφία της τάξης του 30%»

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε  πως η απόφασή τους ήταν δεδομένη από πριν: «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έφθαναν στο σημείο λίγες μόνο ημέρες μετά την υπογραφή, να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και γοργά βήματα στη συγκρότηση άλλου κόμματος και στην πτώση της κυβέρνησης.»

Επιρρίπτοντας ευθύνες στον Παναγιώτη Λαφαζάνη επεσήμανε πως η κίνηση των 30 ήταν ο λόγος που δεν μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία και να παριστάνει τον πρωθυπουργό με «τις κάλπικες και υποκριτικές ψήφους του κ. Μεϊμαράκη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να επικρίνει τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας, που ως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης προχώρησε σε υπερβολές και είχε αυταπάτες, όπως υποστήριξε, σε σχέση με τη Ρωσία και με τους διαύλους επικοινωνίας που άνοιξε και πάλι η κυβέρνηση.

Η συμφωνία με τους δανειστές

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της πολιτικής του για την συμφωνία που έφερε τονίζοντας, πως η κυβέρνηση προσπάθησε να διεκδικήσει περισσότερα σε αντίθεση με τις παλιές συστημικές δυνάμεις που, όπως διερωτήθηκε  «οδήγησαν σ’ ένα βαθύ χαντάκι και τώρα μας κουνούν το δάχτυλο ότι δεν καταφέραμε μέσα σε έξι μήνες να βγούμε από αυτό;» Μάλιστα συμπλήρωσε πως σε διαφορετική περίπτωση η χωρά θα οδηγείτο σε άτακτη χρεοκοπία.

«Η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στο παλιό», συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση σχετικά με το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, την κατάργηση των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, τα κόκκινα δάνεια και τις ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις κ.α. Παραδέχτηκε, πάντως, πως ένα από τα πιο σκληρά μέτρα της συμφωνίας ήταν η αύξηση του ΦΠΑ κατά 23%, αλλά και η φορολόγηση των αγροτών.

Μια από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι η θέσπιση της απλής αναλογικής στην αρχή της νέας τετραετίας, επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός.

Οι συνεργασίες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε κάθε σενάριο συνεργασίας του κόμματος  του με τη ΝΔ τονίζοντας πως ο πυρήνας της πολιτικής και της ιδεολογίας είναι εκ διαμέτρου αντίθετος.

Οι δημοσκοπήσεις

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως η εικόνα είναι αντιστρέψιμη, καθώς όπως ανέφερε «είναι απολύτως φυσιολογικό, πηγαίνοντας προς τις κάλπες, αυτή η συσπείρωση να αυξηθεί. «Και μόνο η αύξηση αυτής της συσπείρωσης θα δώσει μια ασφαλή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία», εκτίμησε.

Τα ψηφοδέλτια

Για τα ψηφοδέλτια ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως δεν θα υπάρχει ριζική αλλαγή και τα καινούργια πρόσωπα δεν θα έχουν ως βασικό κριτήριο την αναγνωρισιμότητα, αλλά την ποιότητα, Μάλιστα συμπλήρωσε, για άλλη μια φορά μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, πως «με τη λογική των σταρ και με τα σταριλίκια έχουμε πάθει στην Αριστερά».

Η ΝΔ και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Ασκώντας κριτική στον Ευάγγελο Μειμαράκη υπογράμμισε πως δείχνει δείγματα γραφής μιας αστάθειας στρατηγικής . «Θέλει να θολώσει λίγο τα νερά. Να είναι και με την  λαϊκή δεξιά του Καραμανλή, να είναι και με την φιλελεύθερη αντίληψη της Ντόρας, να είναι και με την ακραία δεξιά που εκφράζουν ο Βορίδης, ο Γεωργιάδης , ο Μπαλτάκος, ο Σαμαράς.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα