Τσίπρας: “Ασύμμετρο το φαινόμενο. Ενωμένοι για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές”

Τσίπρας: “Ασύμμετρο το φαινόμενο. Ενωμένοι για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές”
O Aλέξης Τσίπρας στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής Eurokinissi

Μετά την ενημέρωσή του από τους επιτελείς της Πυροσβεστικής, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε έκκληση για ενότητα έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ένα φαινόμενο που ο ίδιος χαρακτήρισε ασύμμετρο.

Εικόνα ασύμμετρου φαινόμενου «είδε» ο πρωθυπουργός κατά την ενημέρωσή του στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής για τα πολλαπλά μέτωπα της καταστροφικής φωτιάς στην Αττική.

Ωστόσο με δηλώσεις του μετά τα μεσάνυχτα επεσήμανε ότι δεν είναι ώρα για αποτιμήσεις απευθύνοντας έκκληση προς όλους «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Η εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα περί ασύμμετρου φαινόμενου ήρθε ως συνέχεια της εκτίμησης που διατύπωσε νωρίτερα από το Μόσταρ της Βοσνίας Ερζεγοβίνης πως προκαλούν προβληματισμό οι πολλές εστίες πυρκαγιάς και «δένουν» με την δήλωση του Νίκου Τόσκα πως οι φωτιές δεν δείχνουν ιδιαίτερα αθώες.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση γνωρίζοντας πως η φωτιά στο πέρασμά της προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες δεν στέκεται προσώρας στις υπόνοιες περί συντονισμένου σχεδίου εμπρησμών και μάλιστα ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης σχολίασε πως δεν είναι η ώρα τώρα για τέτοιου είδους αποτιμήσεις.

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα από το Μόσταρ αργά την νύχτα αναβάλλοντας την τελετή βράβευσής του καθώς ενημερώθηκε από τους στενούς του συνεργάτες και τους αρμόδιους υπουργούς ότι η κατάσταση στην Αττική ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

Για πρώτη φορά σε live σύνδεση ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη υπουργών και κρατικών αξιωματούχων που αποσκοπούσε στον καλύτερο συντονισμό για την κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας. Ο Αλέξης Τσίπρας που είχε αποκτήσει μία πρώτη εναέρια εικόνα προτού προσγειωθεί με το κυβερνητικό αεροσκάφος στην Ελευσίνα ρώτησε τους επιτελείς για τον εγκλωβισμό των πολιτών σε παραλίες, για την ευρωπαϊκή βοήθεια, για το σύνολο των δυνάμεων που επιχειρούν καθώς και για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των νοσοκομείων.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Σκουρλέτης, Σπίρτζης, Τόσκας, Φάμελλος, Πολάκης και η περιφερειάρχης Αττικής Δούρου, ενώ παρόντες ήταν και οι Παναγιώτης Ρήγας και Γιάννης Μπουρνούς από τον ΣΥΡΙΖΑ που συνόδευαν τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στο εξωτερικό.

Μάχη με το χρόνο

Πέρα από την πυρόσβεση στα τρία κύρια μέτωπα της Αττικής, έχει ενεργοποιηθεί ένα παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης και εξυπηρέτησης των πολιτών. Πλωτά μέσα του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από παραλίες της Ανατολικής Αττικής. Συνεχίζεται η μεταφορά σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία με το ΕΚΑΒ που κινείται εντός των πληγεισών περιοχών με τη συνοδεία πυροσβεστικών οχημάτων. Τέσσερις κινητές μονάδες και δύο ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών φθάνουν στη Ραφήνα.

Το υπουργείο Μεταφορών μεριμνά για τη μεταφορά των κατοίκων στους χώρους φιλοξενίας από το λιμάνι της Ραφήνας, όπου ο υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Σαντορινιός βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον δήμαρχο της περιοχής. Παράλληλα, ανοίγουν τα διόδια της Ολυμπίας και της Αττικής Οδού για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης. Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, έχει ξεκινήσει διάθεση κλινών σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Ξενοδόχων Αττικής, κ. Βασιλικό, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, ενώ επίσης έχει εξασφαλιστεί η παροχή νερού και τροφίμων με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος. Επιπλέον, από το πρωί επιχειρούν υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα, συνδράμοντας τις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις από το News 24/7 που είναι σε συνεχή ενημέρωση όπως και το Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6.
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα