Τσίπρας σε Τσούνη: Δεν θα δεχθούμε υποχωρήσεις εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Τσίπρας σε Τσούνη: Δεν θα δεχθούμε υποχωρήσεις εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ
Αλέξης Τσίπρας Τζορτζ Τσούνης ABonetti_2022

Την καταδίκη των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας και το "πάγωμα" της πώλησης των F16 στη γείτονα ζήτησε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, George Tsunis, με τον οποίο συνομίλησαν για τις διμερείς σχέσεις, τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας.

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον νέο Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα και εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και την ενέργεια.

Αλέξης Τσίπρας Τζορτζ Τσούνης ABonetti_2022

Υπογράμμισε την ανάγκη οι στρατηγικές-αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών να αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση, με απτές δεσμεύσεις για την άμυνα της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία του με την πρόσφατη επ´ αόριστον αναθεώρηση της διμερούς αμυντικής συμφωνίας, χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις από τη μεριά των ΗΠΑ για τη στήριξη της χώρας έναντι των προκλητικών παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από τη πλευρά της Τουρκίας.

Διατύπωσε την έντονη αντίθεσή του με την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία και μάλιστα βαρέως οπλισμού που προέρχεται απο κρίσιμες στρατιωτικά θέσεις στα νησιά και στη μεθώρειο της χώρας.

Ξεκαθάρισε δε ότι σε περίπτωση που προκειμένου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία, υπάρξουν υποχωρήσεις εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις Στολτεμπεργκ, η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μελλοντικής κυβέρνησης της χώρας, θα είναι αρνητική.

Αλέξης Τσίπρας Τζορτζ Τσούνης ABonetti_2022

Τόνισε την ανάγκη οι ΗΠΑ να καταδικάσουν ευθέως τις υπερπτήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο και να παγώσουν την πώληση των F16 στη γείτονα, καθώς δε μπορεί οι ΗΠΑ να δίνουν αεροσκάφη στην Τουρκία προκειμένου να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Τέλος επεσήμανε την ανάγκη να πιεστεί η Τουρκία για να ανοίξει τους διαύλους με την Ελλλαδα προκειμένου να αποφευχθεί η περεταίρω κλιμάκωση της έντασης και να επιστρέψουμε σε έναν διάλογο ύφεσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα