Τσίπρας: Εξιτήριο από τα μνημόνια τα μέτρα. Δε θα εφαρμοστούν χωρίς χρέος

Τσίπρας: Εξιτήριο από τα μνημόνια τα μέτρα. Δε θα εφαρμοστούν χωρίς χρέος

"Κάνω το σταυρό μου που πιάσαμε το πλεόνασμα. Τα αντίμετρα δεν είναι της πλάκας", δήλωσε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ προέβλεπε 42 φορές μικρότερο πλεόνασμα και άρα 42 φορές περισσότερα μέτρα και παρουσιάζοντας τα μέτρα ως αναγκαία για την έξοδο από την επιτροπεία. "Στις 22 Μάη τεχνική συμφωνία και σύντομα συμφωνία για το χρέος", είπε

Τη συμφωνία του Eurogroup της Μάλτας υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τα μέτρα ως αναγκαία για την έξοδο από την επιτροπεία καθώς θα οδηγήσουν σε μία συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το χρέος και επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση δε θα εφαρμόσει τα μέτρα το 2019 εάν εν τω μεταξύ δεν έχει ξεκινήσει η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

“Αυτά τα μέτρα για τα οποία μου ασκείται κριτική είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα, αλλιώς δεν υπάρχουν”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Επιβεβαίωσε όμως ότι θα τα νομοθετήσει πριν τη συμφωνία για το χρέος,  λέγοντας όμως ότι θα το κάνει ακριβώς για να πάρει τη συμφωνία για το χρέος. Εμφανίστηκε πάντως συγκρατημένος όσον αφορά στον ακριβή χρόνο επίτευξης της συμφωνίας για το χρέος, χαρακτηρίζοντας “ρεαλιστικό” το στόχο επίτευξης συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και τα μέτρα για το χρέος μέχρι τις 22 Μαϊου και λέγοντας: “Έχουμε πολιτική συμφωνία, με βεβαιότητα σας μιλώ, μέχρι τις 22 του Μάη θα έχουμε και την τεχνική συμφωνία και σύντομα θα έχουμε τη συμφωνία για το χρέος”.

Χαρακτήρισε σοβαρό και σεβαστό αντίπαλο το Σόιμπλε, “αλλά δεν παίζει μόνος του” ενώ αν και επέμεινε στην πολιτική ορθότητα του παλαιότερου συνθήματος “Go back madame Merkel” χαρακτήρισε τη Γερμανίδα καγκελάριο ανοιχτόμυαλη και με αίσθηση ευθύνης.

“Κάνω το σταυρό μου που πιάσαμε το πλεόνασμα αυτό” δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ προέβλεπε 42 φορές μικρότερο πλεόνασμα και άρα 42 φορές περισσότερα μέτρα, ενώ απαιτούσε σκληρά μέτρα στα εργασιακά. “Τα αντίμετρα δεν είναι της πλάκας” τόνισε, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ και υποστήριξε ότι η μεγάλη διαφορά της σημερινής κυβέρνησης με τις προηγούμενες είναι ότι “εμείς δεν πήραμε μίζες” εκτιμώντας ότι για αυτό υπάρχει ανοχή του κόσμου και όχι διαδηλώσεις. 

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού

Για το πρωτογενές πλεόνασμα 4,2%:

“Τι προέβλεπε το ΔΝΤ τον Οκτώβριο όταν έπρεπε να κλείσει κανονικά η αξιολόγηση; Προέβλεπε 0,1% δηλαδή 42 φορές λιγότερο από ό,τι ήρθε. Αυτό σημαίνει ότι μας ζήταγαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτή την πίεση είχαμε όλο αυτό το διάστημα, όταν η αντιπολίτευση έλεγε γιατί δεν κλείνετε. Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να μην έχει καταλάβει τι παιχνίδι παίχτηκε και παίζεται”

Για τη δήλωση ότι δε θα νομοθετήσει ούτε ένα ευρώ μέτρα:

“Χάρη σε αυτή τη δήλωση και χάρη στο ότι δεν έκλεισα την αξιολόγηση όταν μου ζητούσα να κλείσω με 42 φορές περισσότερα μέτρα, καταφέραμε να πάρουμε για πρώτη φορά πιστεύω μία διαπραγμάτευση που δεν έληξε με σκορ Μπαρτσελόνα- Πανελευσινιακός αλλά με σκορ θετικό. Κάποια χάσαμε, κάποια κερδίσαμε, πήραμε αντίμετρα ισόποσα και εργασιακές σχέσεις που ξέρετε πολύ καλά τι ζητούσε το ΔΝΤ.”

Για τη διαπραγμάτευση όσον αφορά το χρέος:

“Αυτή την αξιολόγηση να μην την βλέπουμε μόνο όσον αφορά στην πορεία του προγράμματος, αλλά και γιατί διαπραγματευόμαστε για συνολική συμφωνία. Είπα δε θα δεχθούμε επιπλέον μέτρα από αυτά της συμφωνίας. Τα μέτρα μετά το πρόγραμμα δεν είναι υπό αίρεση. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν χωρίς αίρεση. Μπήκαμε σε μία διαπραγμάτευση που δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα, αλλά και το χρέος”.

Για το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ένα λεπτό εάν δεν είχε κοινωνική αποδοχή. Ξέρει αυτός ο κόσμος ότι ούτε μίζες πήραμε, ούτε θαλασσοδάνεια ούτε είμαστε οι πορφυρογέννητοι».

Για τα αντίμετρα:

“Τα αντίμετρα δεν είναι σωστό να τα υποβαθμίζουμε λέγοντας ότι είναι μόνο σχολικά γεύματα και συσσίτια. Είναι 2% του ΑΕΠ όσο και η επιβάρυνση. Είναι μέτρα που έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους που έπρεπε να υπάρχει από τα χρόνια της ανάπτυξης και πριν την κρίση. Δεν είναι για να λέμε ότι αυτά τα αντίμετρα είναι της πλάκας. Ένα ευρώ επιβαρύνουμε, ένα ευρώ ελαφρύνουμε, αν και όχι στον ίδιο άνθρωπο δε θα το κρύψω αυτό”.

Για τα μέτρα ως αναγκαία για την έξοδο από την επιτήρηση:

“Παραδέχομαι εγώ πρώτος ότι για το συνταξιούχο δεν είναι ευχάριστο αυτό που συμβαίνει. Θέλω να απαντήσω στο συνταξιούχο, τον άνεργο, τον αυτοαπασχολούμενο, το μισθωτό, τα καταλαβαίνω όλα. Αντέχει όμως αυτή η χώρα όγδοο, ένατο, δέκατο χρόνο επιτροπείας; Πρέπει να βγούμε απο τα μνημόνια και την άρση εθνικής κυριαρχίας.”

Για τη μη εφαρμογή των μέτρων χωρίς μέτρα για το χρέος:

“Αυτά τα μέτρα τα παίρνουμε για να έχουμε συνολική συμφωνία, θα εφαρμοστούν από 1-1-19 και μόνο εάν τα μέτρα για το χρέος συγκεκριμενοποιηθούν και αρχίσουν να εφαρμόζονται στο μεταξύ. Τα μέτρα έχουν έναρξη εφαρμογής από 1-1-19. Μέχρι τότε υπάρχουν 20 μήνες. Σε αυτούς τους 20 μήνες- εγώ λέω σε 20 ημέρες- θα πρέπει να έχουμε πάρει την αξιολόγηση και τη συνολική συμφωνία. Θα τα ψηφίσουμε τώρα για να πάρουμε τη λύση για το χρέος. Έχω όμως δηλώσει ευθαρσώς ότι δε θα εφαρμοστούν εάν δεν πάρουμε τη λύση για το χρέος. Μία κυρίαρχη κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει πίσω αυτό που έχει ψηφίσει εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία;”

“Αυτά τα μέτρα για τα οποία μου ασκείται κριτική είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα, αλλιώς δεν υπάρχουν.”

Για τον κόφτη:

“Είχαν βγει όλοι στην πρώτη αξιολόγηση , πρώτος ο κ. Μητσοτάκης και τα ΜΜΕ και έλεγαν “κόφτης”, “κόφτης”, αλλά τελικά δεν ενεργοποιήθηκε γιατί ενεργοποιήθηκαν άλλοι κόφτες, όπως οι “κόφτες” της μίζας, της φοροδιαφυγής”.

Γιατί κάνει το σταυρό του που επιτεύχθηκε το πλεόνασμα:

“Εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα γιατί εάν δεν το είχαμε πιάσει θα ήμασταν μπαλάκι του πίνγκ πόνγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, έχω πει ότι ήμασταν πειραματόζωο, και δεν λέω ότι δεν φταίνε οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά δεν φταίει ο ελληνικός λαός. Το κρίσιμο είναι τώρα για τις πολιτικές δυνάμεις να μπει ένα τέλος στην περιπέτεια που μπήκαμε από το 2010 και μετά”.

Για τις θετικές ειδήσεις:

“Ας πούμε και καμία θετική είδηση, η πρόβλεψη και του κακού ΔΝΤ είναι για πάνω από 2% ανάπτυξη το 2017. Θα σφίξουμε όλοι μαζί τα δόντια για να το πετύχουμε αυτό;”

Για το οδικό δίκτυο:

“Εγώ είδα το Πάσχα τη μεγαλύτερη έξοδο που είχε γίνει τα τελευτάια επτά χρόνια σε δρόμους που άνοιξαν και δεν ήταν μονταζιέρα του Μαξίμου αυτό. ‘Ανοιξαν ενώ ήταν τέσσερα χρόνια σταματημένοι.”

Για τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ:

“Ο Σόιμπλε είναι σοβαρός και σεβαστός πολιτικός αντίπαλος, αλλά δεν παίζει μόνος του (για το χρέος) έχει μία συμμαχική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι η Μέρκελ έπρεπε να κάνει πίσω στην πολιτική που επέβαλλε στην Ευρώπη. Διότι τα τεράστια πλεονάσματα της Γερμανίας που είναι έξω απο΄τους κανόνες και τις συνθήκες -είναι 6% του γερμανικου ΑΕΠ- είναι ταυτόχρονα τα ελλείμματα του νότου και άρα ήταν πολιτικά σωστό το σύνθημα Go back madame Merkel. Σε προσωπικό επίπεδο όμως όταν γνωρίζεις και μιλάς με κάποιον, τολμώ να το πω ότι έχει συναίσθηση και είναι ανοιχτόμυαλη και αυτό φάνηκε στην προσφυγική κρίση. Αισιόδοξος ότι έχει συναίσθηση της ευθύνης της.”

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης:

«Έχουμε πολιτική συμφωνία, με βεβαιότητα σας μιλώ, μέχρι τις 22 του Μάη θα έχουμε και την τεχνική συμφωνία και σύντομα θα έχουμε τη συμφωνία για το χρέος»

Για τη ΔΕΗ και τις ιδιωτικοποιήσεις:

“Η ΝΔ εκτός από τη μικρή ΔΕΗ είχε συμφωνήσει και στην πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ δηλαδή τα δίκτυα. Άλλο να πουλάς τα δίκτυα και άλλο υπηρεσία. Είχε συμφωνήσει σε εκποίηση φιλέτων της ΔΕΗ. Εμείς διασφαλίσαμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Είμαστε υπέρ των συμπράξεων και όχι των ιδιωτικοποιήσεων. Δε θα επιλέγαμε να πουλήσουμε σε περίοδο κρίσης με χαμηλές τιμές αλλά δεν ήταν δική μας επιλογή. Παραλάβαμε μία χώρα χρεοκοπημένη, δε τη χρεοκοπήσαμε εμείς. Όταν κάναμε τις εκλογές το Σεπτέμβριο ξέραμε ότι έχουμε να διαχειριστούμε τη χρεοκοπημένη χώρα και το μερτικό μας για να μειωθεί το χρέος ήταν τα πλεονάσματα και οι αποκρατικοποιήσεις. Δεν πουλήσαμε μπιτ παρά, πήραμε υψηλά τιμήματα. Για τον ΟΛΠ, εάν δεν κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο θα κάναμε μια καλύτερη συμφωνία με τους Κινέζους”.

Για τη διαπραγμάτευση του 2015:

“Πίστευα πράγματι ότι με τη μεγάλη πολιτική ανατροπή στην Ελλάδα με το λαϊκό ξεσηκωμό που υπήρξε, θα διεκδικούσαμε το δίκιο μας στην Ευρώπη. Πέσαμε σε τοίχο. Άλλαξε όμως η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη και ακόμη και αυτή η μάχη δεν δόθηκε εν αδίκω”.

Για τον ΕΝΦΙΑ:

“Η μείωση του ΕΝΦΙΑ υπάρχει στα αντίμετρα. Αλήθεια λέει η ΝΔ ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% και γιατί δε το έκανε ως υπουργός; Αυτοί δεν κυβερνούσαν, αυτοί δεν έφεραν τον ΕΝΦΙΑ; Δηλαδή τον έφερε ο Σαμαράς και θα τον καταργήσει ο Μητσοτάκης;”

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα