Τσίπρας: ‘Τα Θρησκευτικά δεν μπορούν να έχουν ομολογιακό χαρακτήρα’

Τσίπρας: ‘Τα Θρησκευτικά δεν μπορούν να έχουν ομολογιακό χαρακτήρα’

"Ό,τι και να κάνετε οι φίλοι σας στα κανάλια θα πληρώσουν" είπε στη ΝΔ, ο πρωθυπουργός. Ξεκαθάρισε ότι τα θρησκευτικά δεν μπορούν να έχουν ομολογιακό χαρακτήρα και ότι το σχολείο θα πάψει να είναι "εξεταστικό κάτεργο" (Vids)

Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση για την προσπάθειά της να ακυρώσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή διαμηνύοντας ότι τα κανάλια «θα περάσουν από το ταμείο και θα πληρώσουν» βάσει του νόμου που όπως είπε “ισχύει για όλους”.

Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε το βήμα της προ ημερησίας συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών για την Παιδεία για να βάλει όπως είπε «τα πράγματα στη θέση τους» στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. «Το σκοτάδι της προπαγάνδας απειλεί να καλύψει τα πάντα» είπε αναφερόμενος στην επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και έκανε λόγο για «συκοφαντίες, ψεύδη και θεσμικές εκτροπές». Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι το παλιό πολιτικό σύστημα και τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης επιχειρούν να παίξουν μία ακόμη πράξη, την τρίτη, της λεγόμενης αριστερής παρένθεσης μετά το Δημοψήφισμα και την πρώτη αξιολόγηση.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε μάλιστα τις αντιφάσεις της κριτικής της αντιπολίτευσης στον διαγωνισμό λέγοντας ότι στην αρχή η ΝΔ υποστήριζε ότι ο διαγωνισμός έγινε για να μην πάρει άδεια ο ΣΚΑΙ, που τελικά πήρε πρώτος και μετά ότι έγινε για να πάρει άδεια ο κ. Καλογρίτσας που όμως αποκλείσθηκε. «Τι λέτε τώρα;» ρώτησε ευθέως στρεφόμενος στην αντιπολίτευση. «Πάει και η καραμέλα αυτή. Τώρα τι έχετε να πείτε; Γιατί έγινε ο διαγωνισμός; Μήπως ο κ. Κυριακού είναι ΣΥΡΙΖΑ; Ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Σαββίδης έγιναν ΣΥΡΙΖΑ ή θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Αλαφούζος επειδή πήρε άδεια;» διερωτήθηκε. «Σε αυτόν τον τόπο θα μάθουν όλοι και πρώτα από όλους εσείς ότι ο νόμος ισχύει για όλους» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας. Απάντησε, όμως, και στις κατηγορίες για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής. «Όσο και αν ψάξετε δεν θα βρείτε τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από δάνειο. Τους εαυτούς σας θα βρείτε. Αν θέλετε να βρείτε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις να ψάξετε στα δικά σας βιβλία» είπε και ανέφερε ότι η ΝΔ χρωστά 200 εκ. ευρώ και άλλα τόσα το ΠΑΣΟΚ.

«Στηρίζετε και στηρίζεστε από αυτούς που καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά. Έχετε βγει στα κεραμίδια για να υπερασπιστείτε το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσίας της μεταπολιτευτικής περιόδου που οικοδόμησαν οι καναλάρχες μαζί με τις τράπεζες και τα δικά σας κόμματα» είπε ο πρωθυπουργός. «Τα κόμματα που μοίραζαν ασυλία στους εαυτούς τους, τα κόμματα της Siemens, του Xριστοφοράκου, του Τσοχατζόπουλου, των υποβρυχίων, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της παράγκας στο ελληνικό ποδόσφαιρο τολμούν να κουνάν το δάχτυλο;» διερωτήθηκε.

«Φτάσατε μέχρι το σημείο να τάξετε στους καναλάρχες ότι θα γυρίσετε πίσω τα χρήματα του διαγωνισμού, τα 255 εκ. ευρώ σε περίοδο κρίσης» είπε στην αντιπολίτευση και ξεκαθάρισε ότι τα 255 εκ. ευρώ ήδη διοχετεύονται στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Ανέφερε, μάλιστα ότι 15.000 περισσότερα παιδιά θα πάνε στους παιδικούς σταθμούς και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στήριξης των νοσοκομείων με 4.000 νοσηλευτές.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε όμως και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον πως επιθυμεί να διαπραγματευτεί χαμηλότερα πλεονάσματα με αντάλλαγμα σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Για εσάς μεταρρυθμίσεις είναι: απολύσεις, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και κατεδάφιση του κράτους» είπε στον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είστε με την αριστεία αλλά με τον ελιτισμό

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο διάλογο για τα Θρησκευτικά ξεκαθαρίζοντας ότι το μάθημα των θρησκευτικών σε μια σύγχρονη χώρα δεν μπορούν να έχουν ομολογιακό χαρακτήρα. Ανακοίνωσε, όμως, ότι οι αλλαγές θα γίνουν σε πνεύμα σεβασμού αλλά και διακριτών ρόλων με την Εκκλησία. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ούτε οι ώρες των Θρησκευτικών μειώνονται, ούτε γίνονται μάθημα επιλογής, ούτε θα πάψει να υπάρχει αναφορά στο ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε όμως και στις προωθούμενες αλλαγές στην εκπαίδευση ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τελειώσει με τον με τον εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης. «Το σχολείο δεν θα είναι εξεταστικό κάτεργο» δήλωσε αναφερόμενος στη μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων. Επιτέθηκε, όμως, και στην ΝΔ για τις «νεοφιλελεύθερες» όπως είπε θέσεις της στην εκπαίδευση. «Δεν είστε με την αριστεία αλλά με τον ελιτισμό. Είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων. Είστε υπέρ της διάκρισης» είπε και ανέφερε «εμείς είμαστε υπέρ των ίσων, όχι υπέρ των ίδιων».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια άνοιξαν τα σχολεία χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και μαθητές. «Από τα μέσα του καλοκαιριού 24 εκατομμύρια βιβλία είναι στα σχολεία. Δεν μοιράσαμε φωτοτυπίες» τόνισε.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα