Τσίπρας για Paradise Papers: Ο φορολογικός παράδεισος οδηγεί στην πολιτική κόλαση

Τσίπρας για Paradise Papers: Ο φορολογικός παράδεισος οδηγεί στην πολιτική κόλαση
Meeting of the Parliamentary Group of SYRIZA party, in Athens on Nov. 8 , 2017 / , , 8 , 2017 Nikos Libertas / SOOC

Το διαφορετικό σκηνικό που διαμορφώνεται στις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση και την προοπτική εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια αποτέλεσαν τα δύο βασικά μηνύματα του ΑλέξηΤσίπρα, που απέφυγε να κατονομάσει στην σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα «Paradise Papers», διεμήνυσε όμως ότι ο φορολογικός παράδεισος οδηγεί στην πολιτική κόλαση

Ουδόλως τυχαία ήταν η επιλογή του πρωθυπουργού να μην αναφερθεί ονομαστικά στην Μαρέβα Γκραμπόβσκι κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από τις αποκαλύψεις του «Έθνους», του News247.gr και του «Ραδιοφώνου 247» αναφορικά με την εμπλοκή του ονόματος της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη στα «Paradise Papers».

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, αναφέρθηκε στο θέμα των αποκαλύψεων για τις δαιδαλώδεις offshore και την παγκόσμια φοροαποφυγή με πολιτικό τρόπο, αναφερόμενος στην παγκόσμια ελίτ που ρίχνει τα βάρη στους φτωχούς. Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας επικεντρώθηκε στο θετικό μομέντουμ για την οικονομία, στην προοπτική εξόδου από το Μνημόνιο, αλλά και στη διαβεβαίωση που παρέσχε στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πως η κυβέρνηση ξεδιπλώνει ήδη από τώρα κοινωνική ατζέντα, προσπαθώντας να «κερδίσει» τους πλέον χτυπημένους από την κρίση, με στοχευμένες δράσεις κοινωνικής ανακούφισης.

«Χωρίς νέα μέτρα»

Το βασικό μήνυμα που ήθελε να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας αφορούσε στο διαφορετικό σκηνικό που διαμορφώνεται στις συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών, σε σχέση τουλάχιστον με τις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις. «Η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς κανένα πρόσθετο μέτρο, απογοητεύοντας τις Κασσάνδρες, τους πηχυαίους τίτλους των μέσων ενημέρωσης της διαπλοκής και τις τελευταίες ελπίδες του κ. Μητσοτάκη» είπε χαρακτηριστικά, αποδομώντας… προκαταβολικά τυχόν «καταστροφολογία».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας σταχυολόγησε μερικές από τις στοχευμένες κοινωνικές ενέργειες της κυβέρνησης, για να δείξει πως η Αριστερά προσπαθεί να ανακουφίσει συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών πριν περάσουν οι 10 μήνες που απομένουν για να εξέλθει η χώρα του τρίτου Μνημονίου. «

«Η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει:

Πρώτον χωρίς κανένα πρόσθετο μέτρο.

Δεύτερον με τους εργαζόμενους να επανέρχονται πρώτοι στη σειρά κατάταξης κατά την εξόφληση οφειλών από επιχειρήσεις. Δηλαδή, πάνω από τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Τρίτον με τη διάσωση και την επέκταση του ταμείου των δημοσιογράφων.

Τέταρτον και επίσης σημαντικό, με τη συμφωνία για τις συντάξεις χηρείας, η ύπαρξη κατώτατου πλαφόν στο ύψος της εθνικής σύνταξης τόσο για τον, ή την σύζυγο, όσο και για τα τέκνα.

Με τη συμφωνία για τη ρύθμιση των οφειλών ύψους από 20.000 ως 50.000 ευρώ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Με δυνατότητα 120 δόσεων, και με κούρεμα των προσαυξήσεων της τάξης του 85%», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως θα δοθεί και φέτος κοινωνικό μέρισμα «για την στήριξη των πιο αδύναμων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», υπενθυμίζοντας πως το μέρισμα αυτό «θα είναι μεγαλύτερο από πέρυσι κι αυτό θα είναι μια ακόμα μεγάλη απογοήτευση για την αντιπολίτευση και τα “εξαπτέρυγά” της», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι δύο κόσμοι

Σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις, ο ΑλέξηςΤσίπρας επανέφερε τα ερωτήματα που είχε διατυπώσει προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση Αυγενάκη και για τις αποκαλύψεις σχετικά με την Siemens, υπενθύμισε την ιστορία με τον «σύμβουλο του τότε πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου» (σ.σ. την εμπλοκή του ονόματός του στα «Panama Papers»), αλλά περισσότερο είχε ως στόχο να αναδείξει τους «δύο κόσμους» που χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ σε επίπεδο ηθικής στην πολιτική και λιγότερο να πλήξει προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός μίλησε για «καταιγισμό αποκαλύψεων για το μαύρο χρήμα, ιλιγγιώδη ποσά, βουνά χρυσού», προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο διευρύνονται οι παγκόσμιες ανισότητες, την ώρα που οι λαοί του κόσμου σηκώνουν το βάρος μίας διαρκούς οικονομικής κρίσης». «Οι φτωχοί πληρώνον το μάρμαρο, ενώ μία χούφτα πλούσιοι απολαμβάνουν παραδείσους. Αυτό η παγκόσμια κοινότητα δε μπορεί να το ανέχεται και πρέπει να παίξουμε ρόλο σημαντικό», εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας, στρέφοντας τα πυρά του και κατά «μίας εγχώριας ελίτ σε αυτό το παραδείσιο πάρτυ». «Εξοργιστικό όταν σε καταλόγους της χρυσής ντροπής φιγουράρουν ονοματα που ρίχνουν βαριά σκιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Εδώ δε μιλάμε για κόμματα, αλλά για κομμάτια και θρύψαλα κάθε πολιτικής καθαρότητας», τόνισε, «φωτογραφίζοντας» την Μαρέβα Γκραμπόβσκι Μητσοτάκη.

«Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης μου απάντησε ότι οι δημοσκοπήσεις λένε ότι θα κερδίσει, του απάντησα ότι πουθενά στον κόσμο δεν κέρδισε η Siemens εκλογές. Σήμερα θα συμπληρώσω αυτή τη φράση με το εξής: Όποιος κατάφερε να πάει στον παράδεισο της φορολογίας δεν απέφυγε να καταλήξει στην κόλαση της πολιτικής», κατέληξε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας, πάντως, πως η κυβέρνηση «θα περιμένει εξηγήσεις μαζί με τον ελληνικό λαό και μαζί με τις Αρχές θα βρούμε την άκρη για όσους έχουν παρκάρει τα χρήματα τους σε παραδείσους γιατί κανένας παράδεισος δεν είναι τόσο μακρινός, ώστε να μη μπορούμε να τον φτάσουμε».

Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα