Τσίπρας για προσφυγική κρίση: Η Ελλάδα είναι με το στρατόπεδο που έχει όραμα για την Ευρώπη

Τσίπρας για προσφυγική κρίση: Η Ελλάδα είναι με το στρατόπεδο που έχει όραμα για την Ευρώπη
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας AP

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η προσφυγική κρίση είναι ιδεολογικό και πολιτικό ζήτημα για την Ευρώπη, καθώς τη χωρίζει σε δύο στρατόπεδα. Έθεσε επίσης το ζήτημα ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα

«Η προσφυγική κρίση είναι το κεντρικό πολιτικό και ιδεολογικό ζήτημα για το μέλλον της Ευρώπης και χωρίζει την Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την άτυπη Σύνοδο, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν το προσφυγικό- μεταναστευτικό και το Brexit.

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο στρατόπεδο που έχει ένα όραμα για την Ευρώπη και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που έχει μπροστά της, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Όσοι επιθυμούν να μεταφέρουν την Ελλάδα στο άλλο στρατόπεδο, πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ καλά», καταλήγοντας πως «πρέπει να επικρατήσει ο ρεαλισμός και η λογική».

Να γίνει προτεραιότητα η προοπτική της δίκαιης αναθεώρησης του Δουβλίνου

Το επόμενο διάστημα, και αυτό είναι ευθύνη της Αυστρίας ως προεδρεύουσας χώρας, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να προτεραιοποιηθεί η προοπτική της δίκαιης αναθεώρησης του Δουβλίνου, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κάτι που, όπως είπε, έθεσε επιτακτικά.

Έθεσε επίσης την επιτάχυνση της δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και στη Σουηδία και πέρυσι στην Πορτογαλία.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση προκειμένου να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις.

Ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας

Κατά τη σύνοδο σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας με δικό του εξοπλισμό, στελέχωση κλπ.

Τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο ζήτημα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία εντός των ευρωπαϊκών θεσμών για τη δημιουργία εντός του έτους, στη βάση της πρότασης της Κομισιόν. Αυτό θα δώσει στους ευρωπαίους πολίτες ένα σαφές μήνυμαενίσχυσης της αλληλεγγύης και θα αποτελέσει παράδειγμα δράσης της ΕΕ με απτά οφέλη για τους πολίτες.

Ο Μηχανισμός θα εξασφαλίσει στα κράτη μέλη περισσότερα και πιο σύγχρονα Μέσα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κυρίως δε αυτών που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή (όπως οι πυρκαγιές). Τα μέσα θα είναι άμεσα στη διάθεση των κρατών μελών σε περίπτωση ανάγκης.

Η Ελλάδα ζήτησε η χρηματοδότηση του μηχανισμού αυτού να αντληθεί αποκλειστικά από πόρους του προϋπολογισμού της ΕΕ, διότι το ζήτημα έχει καταστεί ευρωπαϊκό και αγγίζει πλέον μεγάλο αριθμό κρατών μελών. Πέραν αυτού, υποστήριξε ότι ο μηχανισμός αυτός θα κοστίσει πολύ λιγότερο από την κοινή άμυνα ή την συνοριοφυλακή, αλλά είναι εξίσου ή περισσότερο αποτελεσματικός για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Μία σειρά χωρών (ΗΒ, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Σουηδία) υποστήριξαν την ελληνική πρόταση και την ενσωμάτωση του σχετικού λεκτικού στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο.

Δείτε τις δηλώσεις του:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα