Τσίπρας για πρόστιμο: Το τελευταίο στάδιο της αποτυχίας είναι ο αυταρχισμός

Τσίπρας για πρόστιμο: Το τελευταίο στάδιο της αποτυχίας είναι ο αυταρχισμός
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο τόνισε στην Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απαίτησε άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Ο αυταρχισμός είναι το τελευταίο στάδιο της αποτυχίας». Με την φράση αυτή έκλεισε την παρέμβασή του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, στην οποία απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτακη για το μέτρο επιβολής του προστίμου των 100 ευρώ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι το μέτρο επιβαρύνει δυσανάλογα τους χαμηλοσυνταξιούχους ενώ δεν θα φέρει αποτελέσματα. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα μέτρο που πριν λίγες μέρες αρνούνταν δείχνοντας πως έχει αποτύχει στην διαχείριση της πανδημίας και λειτουργεί με πανικό. Επισήμανε ότι απαιτούνται προσλήψεις γιατρών και ενίσχυση του ΕΣΥ και ταυτόχρονα αλλαγή τακτικής για σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς.

“Εκτός ΜΕΘ 155 ασθενείς σήμερα”

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη θέτοντας το θέμα της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως είπε βρισκόμαστε «σε πολύ κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, πρωτοφανούς κρίσης και ανασφάλειας, σε μια στιγμή τραγωδίας». Επισήμανε ότι «έχουμε ξεπεράσει δυστυχώς κάθε ρεκόρ σε θανάτους ανα εκατομμύριο πληθυσμού και είμαστε στις χειρότερες θέσεις στην δυτική Ευρώπη» ενώ «155 συμπολίτες μας βρίσκονται προχείρως δια-σωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ». Με βάση αυτά τόνισε ότι «πάνω σε αυτή την τραγωδία έρχεστε εσείς, παίρνετε μια θέση την οποία ξορκίζατε τους προηγούμενους μήνες και κουνάτε το δάχτυλο στην αντιπολίτευση». Στο σημείο αυτό έθεσε το ερώτημα:  «Είστε ικανοποιημένος; Τα κάνατε όλα καλά;» τονίζοντας οτι «χάσατε τον έλεγχο, είστε ενδεχομένως σε πανικό και πράτετε το ένα λάθος μετά το άλλο».

“Από το κρύο πήγατε στον καύσωνα”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι επιχειρηματολογούσε κατά της υποχρεωτικότητας και τώρα την εφαρμόζει. Όπως είπε «αφού πείσατε κάθε τηλεθεατή ότι είναι αντισυνταγματικός τώρα έρχεστε να επιβάλετε την αντισυνταγματικότητα». Θύμισε πως «βγαίνατε στα ΜΜΕ και ουσιαστικά βάλατε εναντίον κάθε σκέψης και επιλογής υποχρεωτικότητας» ενώ παράθεσε σειρά δημόσιων δηλώσεων του πρωθυπουργού για το ζήτημα αυτό. «Εκεί που ήσασταν στο κρύο, μας πήγατε ξαφνικά στον καύσωνα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Ενισχύετε την αντι-εμβολιαστική δημαγωγία”

Αναφερόμενος στο πρόστιμο των 100 ευρώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «θα οδηγήσει στην εκτόξευση της αντιεμβολιαστικής δημαγωγίας» προσθέτοντας ότι δεν διαμορφώνει εμβολιαστική κουλτούρα. Σημείωσε επίσης πως «δεν είναι ούτε υποχρεωτικός εμβολιασμός αυτό που εφαρμόζετε» αφού «άλλο είναι το κατοστάρικο για έναν που παίρνει μια μικρή σύνταξη και άλλο είναι το κατοστάρικο για έναν με εισοδήματα μεγάλα». Μάλιστα επέκρινε τον Κ.Μητσοτάκη ο οποίος γέλασε σημειώνοντας πως «γελάτε αλλά μόλις προχθές ανακαλύψατε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που  είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους».

“Επιτάξτε τώρα ιδιωτικές ΜΕΘ”

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αναφέροντας ότι η κυβέρνηση ασχολείται με τα πάντα εκτός από αυτό. Όπως είπε «το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει». Κάλεσε μάλιστα το υπουργείο Υγείας να εξηγήσει τι γίνεται με τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Όπως είπε «δώστε μας στοιχεία πόσοι από αυτούς που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ καταφέρνουν να επιβιώσουν; Πόσοι είναι οι θάνατοι, οι απώλειες εκτός των κλινών των μονάδων εντατικής θεραπείας». Σημείωσε ότι «θα περάσουμε μαύρα Χριστουγέννα» αφού «θα έχουμε 2000 ανθρώπους να χάσουν την ζωή τους» αναρωτώμενος αν «θα πάρετε έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση;». Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε άμεση επίταξη στον ιδιωτικό τομέα: «Επιτάξτε τώρα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Αναπτύξτε κλίνες ΜΕΘ όσες χρειάζονται» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης ζήτησε προσλήψεις γιατρών τονίζοντας ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι δεν υπάρχουν γιατροί ενώ επισήμανε ότι οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών τον ενημέρωσαν ότι 800 γιατροί σε κρίσιμες ειδικότητες βρίσκονται σε λίστα αναμονής και περιμένουν τον διορισμό τους. Επισήμανε πως «δεν προχωράτε σε προσλήψεις γιατρών» γιατί θεωρείτε πως «θα πετάγαμε τα λεφτά σε μια μαύρη τρύπα, σε έναν κουβά. Μας το είπε ο κ.Σκέρτσος ότι είναι πολυτέλεια».

“Το 25% των κρουσμάτων είναι παιδιά”

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα των σχολείων. Αναρωτήθηκε ρητορικά «γιατί όταν νόσησε ένας υπουργός έκλεισε η Βουλή και για να κλείσει μία τάξη πρέπει να νοσήσουν πάνω από τους μισούς μαθητές;», τονίζοντας πως «το 25% των κρουσμάτων που ανακαλύπτεί ο ΕΟΔΥ είναι παιδιά».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα