Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί ξανά στα δικά της πόδια

Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί ξανά στα δικά της πόδια
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο Andrea Bonetti

Στο London Business School μίλησε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι μετά την απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει στις αγορές. Για την Ευρώπη πρόσθεσε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη, συλλογικές προτάσεις, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούμε να κρυβόμαστε στο καβούκι μας. Τι ανέφερε στο Bloomberg για τον Ερντογάν

«Οι φωτεινότερος μέρες είναι μπροστά μας. Μετά από μια ουσιαστική απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα είναι τώρα έτοιμη να βγει στις διεθνείς αγορές. Και να σταθεί ξανά στα δικά της πόδια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο London Business School.

Μιλώντας για την Ευρώπη, υπογράμμισε ότι η ανεργία, η φτώχειας, οι ανισότητες, η περιθωριοποίηση, είναι μέρος της ευρωπαϊκής πραγματικότητας και απαιτούνται πολιτικές για να αντιμετωπιστούν. Επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για αλληλεγγύη και συλλογικές αποφάσεις στην ΕΕ, στηλίτευσε τη λογική ότι ο καθένας μπορεί να τα καταφέρει μόνος του, σημειώνοντας ότι είναι απωθητική η σκέψη ότι μπορούμε να κρυβόμαστε στο καβούκι μας και να βλέπουμε τους άλλους να σκοντάφτουν.

Υπογράμμισε ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, δεν αμφιβάλαμε για την προσήλωση μας στην Ευρώπη, «γιατί πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί και θα αλλάξει». Πρέπει, τόνισε να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και να μπλοκάρουμε τον δεξιό λαϊκισμό.

«Πρέπει να διαμορφώσουμε το νέο πρόσωπο τη Ευρώπης και να δει ο κόσμος τις αλλαγές που έχουμε κάνει», σημείωσε.

Συγχαρητήρια Μέι στον Τσίπρα

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τα σημαντικά βήματα που έγιναν την περασμένη εβδομάδα προς την έξοδο της Ελλάδας τον Αύγουστο από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για τη συνάντηση της Τερέζα Μέι με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι, καθώς η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, υπάρχουν προοπτικές στενότερων επιχειρηματικών δεσμών στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και της ναυτιλίας», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται πως «η φιλία μεταξύ της Ελλάδας και της Βρετανίας μετρά ήδη πολλούς αιώνες και σήμερα είναι πιο δυνατή από ποτέ, καθώς εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες επισκέπονται την Ελλάδα κάθε χρόνο».

«Η κα Μέι και ο κ. Τσίπρας συζήτησαν, επίσης, θέματα παράτυπης μετανάστευσης και συμφώνησαν ότι αποτελούν κοινή πρόκληση που απαιτεί συντονισμένη και συνολική αντιμετώπιση και μέσω της συνεχιζόμενης εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Η πρωθυπουργός κα Μέι δήλωσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να στηρίζει μια βιώσιμη λύση και μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προσέθεσε μάλιστα ότι η Βρετανία θα αποστείλει ένα ακόμα σκάφος της βρετανικής Υπηρεσίας Φύλαξης Συνόρων στο Αιγαίο ώστε να συνδράμει τις ζωτικής σημασίας επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Η Πρωθυπουργός επίσης ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για τη συνεχιζόμενη πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η μελλοντική βαθιά και συνολική εταιρική σχέση σε θέματα εμπορίου και ασφάλειας είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και των κρατών μελών συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Συζητήθηκαν επίσης περιφερειακά ζητήματα και υπήρξε συμφωνία για τη σημασία ενθάρρυνσης της προόδου των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας χαιρέτισε τον εποικοδομητικό ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτριας δύναμης στις έως τώρα συνομιλίες.

Με τη σειρά της η κα Μέι χαιρέτισε την ιστορική συμφωνία της Ελλάδας με τον βόρειο γείτονά της για το ονοματολογικό και τα οφέλη που θα έχει για την περιφερειακή σταθερότητα.

«Οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης της ελληνοτουρκικές σχέσεις και συμφώνησαν ότι η συνέχιση του διαλόγου είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας», σημειώνεται επίσης.

«Τέλος, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη να στηρίξει η διεθνής κοινότητα το σύστημα των παραδεδεγμένων διεθνών κανόνων οι οποίοι περιλαμβάνουν την καταγγελία και αντίδραση σε κακόβουλες συμπεριφορές της Ρωσίας», καταλήγει το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το βρεταντικό πρωθυπουργικό γραφείο.

Τσίπρας στο Bloοmberg για Ερντογάν: Πολιτικός με μεγάλη πείρα, αλλά και απρόβλεπτος

Το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα πολύ θετικών ειδήσεων για την οικονομία, προέβλεψε, μέσω του Πρακτορείου Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός. Το σημαντικό είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα έγινε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος σε όλα τα μέτωπα, πρόσθεσε. Όταν εξάλλου ρωτήθηκε για την πολιτική επίδραση από την ανεξαρτητοποίηση του Γ. Λαζαρίδη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να βγει σε καλό στην κυβέρνηση, και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου για τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας τον χαρακτήρισε ως πολιτική προσωπικότητα με μεγάλη πείρα, αλλά και απρόβλεπτο πολλές φορές την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε. Σημείωσε δε, ότι έθεσε το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο στρατιωτικών στον κ. Ερντογάν.

Αναλυτικά: «το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα πολύ θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία»: το μήνυμα αυτό έστειλε, μέσω της συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg, ο Αλέξης Τσίπρας. Με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει στη συνέχεια της συνέντευξής του τη «μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας», που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να εφαρμόσει τόσες πολλές και σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις, κάποιες από τις οποίες παρέθεσε ο κ. Τσίπρας (ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, δημόσια διοίκηση, επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, δασικοί χάρτες κ.α.). Μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες, όπως τόνισε, για να γίνει η Ελλάδα σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η χώρα όχι μόνο θα πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά, επιπλέον, θα έχει το χώρο για την ελάφρυνση βαρών. Δηλώνοντας αισιόδοξος για την ανταπόκριση από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, υπογράμμισε επίσης την πτώση στα δεκαετή ομόλογα, αλλά και τον «καθαρό διάδρομο» 10ετίας, όπως αυτός συμφωνήθηκε στο Eurogroup.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα