Τσίπρας: Η κυβέρνηση στήνει μεγάλο παζάρι με τα ασημικά του κράτους

Τσίπρας: Η κυβέρνηση στήνει μεγάλο παζάρι με τα ασημικά του κράτους
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια eurokinissi

Για απουσία σχεδίου για τιθάσευση του κύματος ακρίβειας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την ακρίβεια.

Για “άνεμο οργής και αποδοκιμασίας” κατά της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της επίκαιρης επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ακρίβεια. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις ομιλίες των υπουργών που προηγήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι “πρέπει να βρίσκονται σε απόγνωση και πανικό, μην έχοντας να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις στο λαό”. Όπως είπε, “οι περισσότεροι ανέβηκαν για να εκτοξεύσουν επιθέσεις και ύβρεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ” και τους κατηγόρησε ότι “δεν έχουν κανένα σχέδιο για να τιθασεύσουν το κύμα ακρίβειας”.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στη ΔΕΘ, “ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε για τον άνεμο αισιοδοξίας που φυσά στη χώρα”, τονίζοντας ότι τον προειδοποίησε μία βδομάδα μετά “ότι το μόνο που φυσά στη χώρα είναι άνεμος οργής και αποδοκιμασίας για τη κυβέρνηση”.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι “η οργή” έρχεται ως αποτέλεσμα του ότι “η ζωή των πολιτών γίνεται ολοένα δυσκολότερη και η “αποδοκιμασία” γιατί “εκλεγήκατε με την υπόσχεση να την κάνετε καλύτερη” μετά τα μνημόνια. “Αλλά εσείς, χωρίς να έχετε ασφυκτικές πιέσεις, χωρίς τρόικα και μνημόνια, έχετε καταφέρει να βυθίσετε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στην ανασφάλεια”, πρόσθεσε. “Ανασφάλεια για τη ζωή, για τη δουλειά, για τη περίθαλψη, για την εκπαίδευση, αλλά και για τη καθημερινότητα”, υπογράμμισε.

“Τα 150 εκατ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είπατε ότι θα αντιμετωπίσουν κατά 70% τις αυξήσεις στο ρεύμα. Μα αλήθεια, σε ποιον απευθύνεστε; Ή δεν έχετε πάρει χαμπάρι τις αυξήσεις που έρχονται ή μας δουλεύετε ψιλό γαζί. Οι αυξήσεις στην χονδρική ρεύματος θα είναι 120 εκατ. μηνιαίως, τουλάχιστον ως το Μάρτιο, θα ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ. Και εσείς λέτε ότι θα λυθεί το πρόβλημα με 150 εκατ. ευρώ” τόνισε ο κ. Τσίπρας.

“Οι αυξήσεις στο ρεύμα θα ξεπεράσουν το 1 δισ. και λέτε ότι θα λυθεί το πρόβλημα με 150 εκατ. ευρώ”

“Ο άνεμος της οργής και της αποδοκιμασίας σας θα γίνει τυφώνας, όσο θα μπαίνει ο χειμώνας. Δεν έχω ξαναδεί πρωθυπουργό να ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη να κάνει ανακοινώσεις για την οικονομία. Να τις πανηγυρίζει το οικονομικό επιτελείο ως δήθεν πλουσιοπάροχες παροχές.

Και δυο μέρες μετά να αναγκάζεστε να δίνετε διαρροές για νέα μέτρα που θα αναγγελθούν κάποια στιγμή αργότερα, μπας και μετριάσετε την απογοήτευση των πολιτών.

Εξαγγείλατε σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας στο ρεύμα, με ένα πακέτο μόλις 150 εκ. Και μας είπατε μάλιστα ότι με αυτό το πακέτο θα αντιμετωπίσετε κατά 70% τις αυξήσεις στο ρεύμα. Με τα 9 ευρώ. Σε ποιους απευθύνεστε; Ή δεν έχετε πάρει χαμπάρι τις αυξήσεις που ήδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στους λογαριασμούς ή μας δουλεύετε ψιλό γαζί” είπε.

Και πρόσθεσε: “Μόνο οι αυξήσεις στη χοντρική ρεύματος αναμένεται – αν συνυπολογίσει κανείς ότι η ιστορία ξεκίνησε από τον Αύγουστο – να ξεπεράσουν το ένα δις μέχρι τον Μάρτιο. Και εσείς δίνετε 150 εκ.

Δηλαδή ασπιρίνες για τη βαριά ασθένεια. Και το μέσο νοικοκυριό θα δεί, παρά τα 9 ευρώ, αυξήσεις της τάξης του 30% και ενδεχομένως και παραπάνω στα τιμολόγια του ρεύματος. Και είμαι επιεικής Και αναρωτιέμαι προσπαθείτε να ξεφύγετε; Να κρυφτείτε και να μην το παίξουν οι ειδήσεις. Αυτό δεν μπορεί αν κρυφτεί γιατί ο πολίτης θα τον πάρει τον λογαριασμό.

Αλλά τι μας λέτε διαρκώς ; Ότι δε φταίτε εσείς».

«Για την πανδημία είμαστε 2οι σε κρούσματα και θανάτους αλλά δεν ευθύνεστε εσείς. Για τις πυρκαγιές το καλοκαίρι δεν ευθύνεστε εσείς αλλά η κλιματική κρίση. Αλίμονο. Για την ακρίβεια τώρα, πάλι δε φταίτε εσείς. Ακόμα και για το φιάσκο του ανασχηματισμού δε φταίγατε εσείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφταιγε. Αναρωτιέμαι, αφου σε όλα τα κρίσιμα καμία ευθύνη δεν έχετε εσείς, γιατί να εκλέγουμε κυβέρνηση ; Αφού είναι αδύναμη να προστατεύσει τους πολίτες από τα μεγάλα προβλήματα ποιο το νόημα να την εκλέγουμε;

Εγώ λοιπόν θα σας καλέσω να πάμε σε ένα Super Market. Ας πάμε σε μια λαϊκή αγορά. Σε ένα πρατήριο καυσίμων. Ή ακόμη χειρότερα να επισκεφτείτε έναν αγρότη στο χωράφι. Ή μια μικρή και μεσαία επιχείρηση. Και να τους ρωτήσετε αν βγαίνουν με αυτό το κόστος, με αυτές τις ανατιμήσεις στα προϊόντα και στην ενέργεια. Την απάντηση τη γνωρίζετε.

Ας δούμε όμως τι κάνετε εσείς, πέραν του να παρακολουθείτε. Είστε ανήμποροι να συγκρατήσετε την τιμή στο γάλα, το ψωμί και τον καφέ. Δε δίνετε την παραμικρή διασφάλιση στον καταναλωτή για τα είδη πρώτης ανάγκης και τον καλείτε να γκουγκλάρει για να βρει τις χαμηλότερες τιμές. Τη στιγμή μάλιστα που 1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε ότι αύξησε τις τιμές στο Α’ εξάμηνο και άλλες τόσες δήλωσαν ότι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές το επόμενο εξάμηνο. Και αρνείστε να κάνετε το στοιχειώδες να παρέμβετε στην ρυθμιστική αρχή ενέργειας για να υπάρξουν έλεγχοι και να σταματήσει το καρτέλ και το ράλι τιμών.

Δείτε τι έκανε η Ισπανία ; Μείωση τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα κατώτατα επίπεδα της ΕΕ. Το έχετε σκεφτεί αυτό ως πλαίσιο λύσης; Εμείς το εξαγγείλαμε και μας κατηγορήσατε για υπέρβαση δημοσιονομικών ορίων.

Αλλά δείτε τι κάνουν και άλλες κυβερνήσεις για το κατώτατο μισθό. Χθες στη Γερμανία κέρδισε τις εκλογές ο κος Σόλτς, με σχέδιο αύξηση 24% στο ημερομίσθιο. Στην Πορτογαλία, στην Ισπανία έχουν γίνει αυξήσεις στους μισθούς τα τελευταία δυο χρόνια.

Εσείς ; Τι κάνατε ; Και τι υποσχεθήκατε ; Είχατε πάει με νόμο το μισθό το 2013, στα τάρταρα. Τον μειώσατε κατά 192 ευρώ. Και κατά 280 ευρώ για τους νέους μέχρι 25 ετών.

Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και αυξήσαμε το μισθό κατά 75 ευρώ (11%) και κατά 162 ευρώ (27%) για τους νέους. Και υποσχεθήκαμε προεκλογικά αύξηση 7,5%+7,5% τη διετία. Πόσο διαφορετική θα ήταν η αγοραστική δύναμη αν είχε υλοποιηθεί η προεκλογική μας δέσμευση;

Και εσείς υπο τη πίεση της δικής μας εξαγγελίας είχατε υποσχεθεί αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης. Και σας ερωτώ : Ανακοινώνετε ρυθμούς ανάπτυξης το 2021, κοντά 6%. Γιατί δεν ανακοινώσατε αντίστοιχα αύξηση του μισθού στο 12% ; Παρά μονάχα 2%, δηλαδή 13 ευρώ από 1/1/22 ; Γιατί ;

Ποιος σας εμποδίζει; Ποιος σας κρατάει; Μήπως αυτοί που κερδίζουν από την συμπίεση των μισθών; Γι αυτούς κυβερνάτε ή για την μεγάλη πλειοψηφία; Τώρα θα μας πείτε τι θα κάνετε με το μισθό και όχι προεκλογικά» τόνισε.

“Γιατί απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ την ΑΜΚ της ΔΕΗ;”

«Και πάμε τώρα στο θέμα της ενέργειας. Ας ξεκινήσω με ένα απλό ερώτημα:

Ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, δεν είπε κουβέντα για την ΑΜΚ της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε μόλις δύο εβδομάδες μετά. Λέτε να μην γνώριζε για την εξέλιξη αυτή ; θα ήταν απίθανο. Εφόσον γνώριζε όμως, γιατί το απέκρυψε;

Γιατί έλειψε αυτή η αναφορά από τα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνησης, αφού εσείς οι ίδιοι ισχυρίζεστε ότι η εκχώρηση της στους ιδιώτες θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της εταιρίας αλλά και στη μείωση του κόστους ενέργειας για τους πολίτες; Ποιος πρωθυπουργός θα αρνιόταν ένα τέτοιο δώρο από το βήμα της ΔΕΘ; Όμως, αφελείς δεν είστε. Ξέρετε πολύ καλά τι κάνετε και για ποιους το κάνετε. Γι’ αυτό και το κρύψατε, γι’ αυτό και η εκχώρηση της ΔΕΗ – του 17% – πάει να γίνει αστραπιαία και αιφνιδιαστικά.

Όπως πολύ καλά ήξεραν τι έκαναν και κάποιοι άλλοι, που έστησαν κερδοσκοπικό χορό στις πλάτες της μεγαλύτερης εταιρίας κοινής ωφέλειας στη χώρα στο χρηματιστήριο όλες αυτές τις ημέρες. Για εννιά μέρες, μετά την ανακοίνωση πώλησης του 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ (του ΔΕΔΔΗΕ) αντί να ανέβει η μετοχή της εταιρίας, όπως όλοι προεξοφλούσαν – με βάση και τα κυβερνητικά πανηγύρια – αυτή βυθίστηκε από τα 10,5 στα 9,02 ευρώ στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα που μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου ανακοινώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Την ώρα δηλαδή που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔΕΗ, κάποιοι για ανεξήγητο λόγο ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η ΑΜΚ της Επιχείρησης. Με δεδομένο ότι για την ΑΜΚ της ΔΕΗ γνώριζε μόνο η Διοίκησή της και ο κ. Μητσοτάκης με τους στενούς συνεργάτες του, πώς συνέβη και κάποιοι απέκτησαν εσωτερική πληροφόρηση και πουλούσαν μετοχές;

Περίεργα πράγματα. Φαντάζομαι ότι οι αρμόδιες αρχές θα δώσουν κάποιες εξηγήσεις Πάμε όμως τώρα στο κυρίως θέμα.

Γιατί τα χρηματιστηριακά παιχνίδια μάλλον είναι τα παρελκόμενα. Μας λέτε ότι απαξιώσαμε τη ΔΕΗ.

Η αλήθεια είναι ότι κάτω από σκληρότατες πιέσεις των Θεσμών και εσωτερικών κύκλων διασώσαμε τη ΔΕΗ ως κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο στην υπηρεσία της κοινής ωφέλειας και του Ελληνικού λαού.

Επί 4,5 χρόνια, η πώληση του 17% της ΔΕΗ ήταν διαρκώς στην ατζέντα των διαπραγματευτών μας και κυρίως του ΔΝΤ. Το 14 αποτέλεσε εξαγγελία του κύριου Σαμαρά η πώληση του 17% με το σπάσιμο της εταιρίας και τη δημιουργία της μικρής και της μεγάλης ΔΕΗ.

Σε κάθε διαπραγμάτευση, αποτελούσε κεντρικό σημείο τριβής και μάχης για να κρατήσουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο. Και ταυτόχρονα κρατήσαμε τη ΔΕΗ με κοινωνικό πρόσωπο, χαμηλό τιμολόγιο, χωρίς αυξήσεις επι 4,5 χρόνια. Και το πετύχαμε, δίνοντας σκληρή μάχη. Πρώτα απ’ όλα, διότι το ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό και πάγια ανάγκη κάθε πολίτη της χώρας.

Και δεύτερο, γιατί η ΔΕΗ την περίοδο της πράσινης μετάβασης αποτελεί ένα τεράστιο όπλο στα χέρια του κράτους ώστε να μπορέσει να οργανώσει και να σχεδιάσει με τρόπο βιώσιμο για το περιβάλλον και δίκαιο για τους πολίτες, τα αναγκαία βήματα. Όμως αποδείξατε ότι τελικά, δεν χρειάστηκε κανένας υπάλληλος του ΔΝΤ, κανένας γραφειοκράτης των Βρυξελλών για να χάσει ο ελληνικός λαός ένα πολύτιμο κομμάτι της περιουσίας του. Το εκχωρείτε εσείς, από μόνοι σας.

Δώσαμε μια μεγάλη μάχη για τη ΔΕΗ, για να μπορεί να επιτελεί το κοινωνικό έργο που οφείλει να έχει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Καταφέραμε να μην αυξηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα ούτε κατά ένα ευρώ αλλά να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12% με βάση τα στοιχεία της Eurostat και παρά τη μεταφορά στο Υπερταμείο μετοχών της ΔΕΗ, καταφέραμε να μην υλοποιηθεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης. Εσείς εδώ και δύο χρόνια, εκτελείτε ένα σχέδιο που κορυφώνεται σήμερα με την εκχώρηση της.

Επί ημερών σας, είχαμε αυξήσεις στο ρεύμα από τους πρώτους κιόλας μήνες διακυβέρνησης, ως και 20%, που κόστισαν 500 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές, εξανέμισαν τη μείωση ΦΠΑ που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησαν και σε χρεωκοπία το λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και σε χαράτσια. Αυτή ήταν η εξυγίανση που πετύχατε.

Το 2020, η ΔΕΗ ηγήθηκε σε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (τον Απρίλιο του 2020 πουλούσε 4πλασια από τη χονδρική) και σε παιχνίδια χειραγώγησης των τιμών στη συνέχεια με την εφαρμογή Target Model τον Νοέμβριο του 2020, όπως καταγγέλλει και η ελληνική βιομηχανία. Και παράλληλα, τα δεκάδες golden boys της ΔΕΗ (οι 30 διευθυντές έγιναν 90) επιφύλαξαν χρυσές αμοιβές για τον εαυτό τους (6πλασια για τον πρόεδρο και δ/νων συμβουλο), αλλά αυξημένους λογαριασμούς για τα νοικοκυριά και την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Και τώρα, τι μας λέτε ακριβώς; Ότι το 34 είναι ίδιο με το 51. Ότι το δημόσιο θα είναι πλέον «ισχυρή μειοψηφία» με τα ίδια δικαιώματα που είχε ως πλειοψηφία. Αυτά είναι πράγματα ανήκουστα. Χαρίζετε την περιουσία του ελληνικού λαού.

Παραχωρείτε ένα τεράστιο όπλο του ελληνικού κράτους απέναντι στις παρούσες και τις μελλοντικές κρίσεις στην ενεργειακή αγορά, που δεδομένα θα πλήξουν το σύνολο των καταναλωτών – και όχι μόνο των πλέον ευάλωτων. Βάζετε σε κίνδυνο έναν κομβικής σημασίας αναπτυξιακό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Και είναι εξοργιστικός, ερασιτεχνικός αλλά και ύποπτός ο ο τρόπος όσο και ο χρόνος που το κάνετε.

Την ώρα δηλαδή που η ενεργειακή κρίση εντείνεται, οι τιμές ηλεκτρισμού και αερίου αυξάνονται με εκρηκτικό ρυθμό. Την ώρα που βιώνουν πλέον όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αβάσταχτο ενεργειακό κόστος, εσείς κάνετε την επιλογή το ελληνικό δημόσιο να παραδώσει τον έλεγχο του ενεργειακού πυλώνα της χώρας.

Λίγες μέρες μετά το ξεπούλημα του συνόλου του Δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), η κυβέρνηση επιλέγει, ο ελληνικός λαός και η ελληνική οικονομία να χάσουν την πλειοψηφία συμμετοχής στη ΔΕΗ, και έτσι κοινωνία και οικονομία να είναι απροστάτευτες στη μετάβαση που προκαλεί η ενεργειακή κρίση.

Μόνο η ισχυρή παρουσία του δημοσίου στη ΔΕΗ μπορεί να εξασφαλίσει τη συντεταγμένη, δίκαιη και βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αποφύγει η χώρα τους κινδύνους που προκύπτουν όταν ένα κοινωνικό αγαθό γίνεται αντικείμενο επενδυτικού ρίσκου και κερδοσκοπίας. Και αν αυτοί οι κίνδυνοι, στο μαγικό κόσμο της ελεύθερης και αυτορυθμιζόμενης αγοράς, θεωρείτε ότι είναι μακρινοί, δείτε μόνο σε τίνος τα χέρια παραδώσατε το ΔΕΔΔΗΕ.

Η ίδια επενδυτική τράπεζα από την Αυστραλία στην οποία πέρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ φόρτωσε με 2 δισ. χρέη τη μεγαλύτερη εταιρία ύδρευσης στην Αγγλία. Δηλαδή, ένα fund που διαχειρίζεται τα αποθεματικά των ασφαλισμένων στην Αυστραλία, με αυτό το παρελθόν από πίσω του, μπορεί να επενδύσει στον ΔΕΔΔΗΕ με σταθερή απόδοση πάνω απο 6%, αλλά δε μπορεί να επενδύσει για παράδειγμα ο ΕΦΚΑ, ώστε και οι πόροι να αντληθούν και να μείνει ο έλεγχος στο δημόσιο.

Αυτή είναι η στρατηγική σας. Τα πάντα στο σφυρί, αρκεί να ωφεληθούν συμφέροντα. Και το δημόσιο συμφέρον στα παλιότερα των υποδημάτων σας”.

Οικονόμου: Δεν τόλμησε ο Τσίπρας να καταθέσει μομφή για ΔΕΗ

“Η ατολμία του κ. Τσίπρα καταδεικνύει την ενοχή του στο παρελθόν και την πολιτική του ανεπάρκεια στο παρόν. Επί ημέρες κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ διέρρεαν ότι θα κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας με αφορμή το σχέδιο εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ. Όμως δεν το τόλμησε! Γιατί έτσι θα έπρεπε να απολογηθεί, από βήματος Βουλής, για το πώς η κυβέρνησή του έφερε την εταιρία ένα βήμα από την πλήρη χρεοκοπία και διάλυση. Και, βέβαια, ποιος και πώς την έσωσε και την οδηγεί ήδη σε δυναμική ανάπτυξη.

Έμεινε λοιπόν να αναμασά χιλιοειπωμένα κλισέ και κούφιες απειλές αντιγράφοντας τον εκλεκτό του συνδικαλιστή κ. Φωτόπουλο. Γιατί μόνον έτσι μπορεί να δει τη ΔΕΗ. Αγκυλωμένος στο παρελθόν εκφράζει πολιτικά τη βαθιά συντήρηση και την οπισθοδρόμηση. Εκφράζει την εποχή που πασχίζουμε  να αφήσουμε πίσω μας” ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version