Αλέξης Τσίπρας: Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο των Ευρωπαίων

Αλέξης Τσίπρας: Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο των Ευρωπαίων
Ο πρωθυπουργός στις εργασίες της Έκτακτης Συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015, στις Βρυξέλλες. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI) Eurokinissi

Μία λύση που θα συνοδεύεται από ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο και θα καθιστά βιώσιμη την ελληνική οικονομία ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, πετώντας τη μπάλα πίσω στους Ευρωπαίους ηγέτες

Τον τελευταίο λόγο είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και την παράθεση δηλώσεων από Μέρκελ, Γιουνκερ, Τουσκ και Ολάντ.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε μια βιώσιμη λύση και όχι παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, μια λύση που δεν θα περιορίζεται στα επώδυνα μέτρα που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση αλλά θα συνοδεύεται από ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο που θα καθιστά βιώσιμη την ελληνική οικονομία.

“Καταθέσαμε την πρόταση μας στους θεσμούς, μια πρόταση με ισοδύναμα που έχει ως κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη. Για πρώτη φορά τα βάρη δεν πάνε σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Προστατεύουμε τους συνταξιούχους και τη μέση οικογένεια και ια πρώτη φορά καλούνται να επωμιστούν βάρη αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να τα επωμιστούν” εξήγησε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

“Η πρόταση μας έγινε δεκτή ως βάση. Χρειαζόμαστε λίγες ώρες ακόμα για μια συνολική και βιώσιμη λύση που θα συνοδεύεται από αναπτυξιακό πακέτο που θα καθιστά βιώσιμη την ελληνική οικονομία. Στόχος η εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το επόμενο διάστημα. Κριτήριο η κοινωνική δικαιοσύνη και η οικονομική βιωσιμότητα καθώς και το βιώσιμο χρέος”.

“Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας” κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε αναλυτικά τη δήλωση του πρωθυπουργού στο βίντεο.

Νωρίτερα η καγκελάριος Μέρκελ, είχε δηλώσει ότι έχει γίνει πρόοδος και ότι επιθυμία όλων είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν είναι ώρα να συζητηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

“Πρέπει ακόμη να γίνει πάρα πολύ δουλειά στις επόμενες 48 ώρες. Οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο λεπτομερείς αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που έχουμε ζητήσει”, δήλωσε από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο πακέτο χρημάτων για την Ελλάδα, ωστόσο και αυτός με τη σειρά του σημείωσε ότι δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για διευθέτηση του χρέους.

Πλέον τα σπουδαία έρχονται, στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης, αν και θα πρέπει να δούμε με προσοχή τις αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στους δανειστές. Τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση, έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, που ανάγκασαν το Μαξίμου να προχωρήσει σε απάντηση το βράδυ της Δευτέρας, εξηγώντας το πώς φτάσαμε από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στα σκληρά μέτρα για να κλείσει η συμφωνία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα