Τσίπρας και Κωνσταντοπούλου στο χώρο βασανιστηρίων του ΕΑΤ-ΕΣΑ με λίγα χαμόγελα και ‘θεσμική δυσαρμονία’

Τσίπρας και Κωνσταντοπούλου στο χώρο βασανιστηρίων του ΕΑΤ-ΕΣΑ με λίγα χαμόγελα και ‘θεσμική δυσαρμονία’

Έντονοι ήταν οι διάλογοι μεταξύ του Πρωθυπουργού και της Ζωής Κωνσταντοπούλου πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου. Το παρασκήνιο και οι σχέσεις που είναι σε τεντωμένο σχοινί. Ωστόσο οι δύο, προχωρούν μαζί μέχρι νεωτέρας

Στη σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου έγινε μια κίνηση προκείμενου οι δυο πλευρές να δουν αν μπορεί να βρεθεί μια χρυσή τομή και να μη φτάσουν τα πράγματα στα άκρα.

Φαίνεται πως αυτό ήταν και το ζητούμενο και από την πλευρά του πρωθυπουργού ο οποίος δεν θεωρεί πως είναι “καλή εικόνα” το να μαζεύει το κόμμα του υπογραφές κατά της προέδρου που ο ίδιος πρότεινε.

Το ίδιο επιδιώκει και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κυβερνητικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν πως σήμερα η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα με τις δυο πλευρές ουσιαστικά να συμφωνούν ότι διαφωνούν, και ότι πρέπει να προχωρήσουν σε ένα “πνεύμα κατανόησης των πολύ διαφορετικών αντιλήψεων που έχουν”.

Η πρόεδρος της Βουλής φέρεται να ξεκαθάρισε προς τον πρωθυπουργό ότι τον στηρίζει και πως θεωρεί ότι με το να εκφράζει τη δική της άποψη βοηθάει.

“Σε καταλαβαίνω, νομίζω ότι σε βοηθάω με τη στάση μου και στις διαπραγματεύσεις”, φέρεται να του είπε.

Ο πρωθυπουργός από τη δική του μεριά, της είπε ότι “όταν είναι έτσι διαμορφωμένη η κατάσταση ο τρόπος με το οποίον βγαίνουν προς τα έξω κάποια πράγματα δημιουργεί ένα θέμα” και εξέφρασε προβληματισμό για το πώς θα συνεχίσουν από εδώ και πέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζήτησε την παραίτηση της κ. Κωνσταντοπούλου. Της είπε ωστόσο πως “αντικειμενικά δημιουργείται ένα θεσμικό ζήτημα όταν τίθεται απέναντι σε μια κυβέρνηση που την έχει εκλέξει”.

“Είναι δίκη σου ευθύνη όταν τίθεται τέτοιο θέμα, μας δυσκολεύεις” φέρεται να της είπε.

Παρόλα αυτά, θεώρησαν και οι δυο ότι μπορούν να προχωρήσουν έτσι όπως είναι τα πράγματα μέσω της αλληλοκατανόησης.

Για την ώρα δεν θα υπάρξει θέμα κάποιας άλλης θεσμικής κίνησης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Για ειλικρινή και εις βάθος συζήτηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο  και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε δηλώσεις της έξω από το Μαξίμου.

“Είχαμε μια ειλικρινή και εις βάθος συζήτηση με τον Πρωθυπουργό για όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών αλλά και για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που επιβάλλεται να αναληφθούν και από πλευρά κοινοβουλίου αλλά και θεσμικών εκπροσωπήσεων σε σχέση με την προστασία εκείνων που είναι αδιαπραγμάτευτα δίκαια του λαού μας και σε σχέση με τη θωράκιση της δημοκρατίας που δοκιμάζει στην Ευρώπη με θύμα την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό”, επισήμανε χαρακτηριστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Υποστήριξε ότι με τον Πρωθυπουργό τη συνδέει σχέση συντροφικότητας, αλλά και η κοινή διάθεση, δέσμευση, για να διαφυλάξουν όπως είπε “τα δίκαια του λαού μας”, αλλά και  τη συνοχή της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ που κάποιοι θα επιθυμούσαν να διαρρηγνύεται.

Χαρακτήρισε δαμόκλειο σπάθη το ελληνικό χρέος ενώ εξέθεσε στον Πρωθυπουργό εκείνα που κατά την άποψή της αποτελούν «απαιτούμενα βήματα και πρωτοβουλίες σε σχέση κυρίως με την άμυνα της χώρας στο ζήτημα του χρέους”.

Κατέληξε λέγοντας ότι “είναι αδιαπραγμάτευτη η κοινή στράτευση και του Πρωθυπουργού και δική μου στην υπηρέτηση των συμφερόντων λαού και σε τέτοιες στιγμές όπου δοκιμάζονται και οι θεσμικές εκπροσωπήσεις και οι πολιτικές τοποθετήσεις και έχει σημασία οι εκπρόσωποι ακριβώς των θεσμών να μπορούν με ειλικρίνεια και αμεσότητα ακόμα και εάν έχουν διαφορετικές απόψεις να μιλούν με ευθύτητα και να καταλήγουν σε λύσεις”.

Υπό τη σκιά των τελευταίων εξελίξεων, ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Βουλής είχαν θερμό εναγκαλισμό στην εκδήλωση που έγινε στο χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας, με αφορμή την επικείμενη επέτειο πτώσης της δικτατορίας.

Ο πρωθυπουργός παρέστη στην εκδήλωση για τα 41 χρόνια από την πτώση της χούντας που οργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων- Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ). Το παρών στην ίδια εκδήλωση έδωσε και η Πρόεδρος της Βουλής.

Δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση Μνήμης του ΣΦΕΑ για τα 41 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρπας προσερχόμενος στην εκδήλωση Μνήμης δήλωσε τα εξής:

“Σαράντα ένα χρόνια μετά την κατάρρευση της ξενοκίνητης δικτατορίας των συνταγματαρχών, σήμερα τιμούμε τους αγωνιστές που φυλακίστηκαν, αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν προκειμένου να επιστρέψει η Δημοκρατία στην πατρίδα μας.

Και αυτός ο δημοκρατικός πατριωτισμός της εποχής εκείνης, είναι και σήμερα οδηγός στους αγώνες του λαού μας, για να επιστρέψει στον τόπο μας η κυριαρχία, η κυριαρχία και η ανεξαρτησία που χάσαμε εξαιτίας αυτής της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Και να μπορέσουμε να ξαναπατήσουμε στα πόδια μας όρθιοι, να ατενίζουμε ένα μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Οι αγώνες δεν θα πάνε χαμένοι. Και είναι βέβαιο ότι ο ελληνικός λαός έχει αποθέματα πίστης και αυτοπεποίθησης για να καταφέρει να αντιμετωπίσει και τις μεγαλύτερες δυσκολίες”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα