Τσίπρας κατά Μητσοτάκη με αναφορές σε λίστα Μπόργιανς και Siemens

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη με αναφορές σε λίστα Μπόργιανς και Siemens
Conversation over Government's "parallel programme" in Plenary. Athens on 20 Feb 2016./ , « » , 20 2016 Nick Paleologos / SOOC

Το γεγονός ότι ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ υπήρξε πρωτοκλασάτος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά υπενθύμισε με νόημα ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση επί του παράλληλου προγράμματος, το οποίο κάλεσε τη ΝΔ να ψηφίσει διερωτώμενος “Μας κάνετε κριτική από τα αριστερά τώρα;” (Vids)

Σκληρή προσωπική επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση επί του παράλληλου προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε πρωτοκλασάτος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, θέλοντας έτσι να αποδομήσει την… εξ αριστερών κριτική που όπως σχολίασε άσκησε ο κ.Μητσοτάκης νωρίτερα στο παράλληλο πρόγραμμα (ο πρόεδρος της ΝΔ είχε ουσιαστικά υποστηρίξει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε περισσότερα για τους αδύναμους), αλλά και να αναδείξει συνυπεύθυνο τον κ.Μητσοτάκη για την πολιτική Σαμαρά.

Αναφέρθηκε μάλιστα στη χθεσινή αποκάλυψη περί μη παραλαβής της λίστας Μπόργιανς από την προηγούμενη κυβέρνηση “με εντολή Σαμαρά” και έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στην υπόθεση Siemens.

“Κύριε Μητσοτάκη σε ποια χώρα ζούσατε; ‘Οταν κυβερνούσε το κόμμα σας και είσασταν υπουργός μειώθηκε το ΑΕΠ κατά 25%” είπε ο κ.Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι για το ασφαλιστικό φταίνε οι επτά μήνες της διαπραγμάτευσης.

Επανέλαβε το πάγιο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι πριν τέσσερις μήνες έγιναν εκλογές για πρώτη φορά μετά από μία δύσκολη συμφωνία και όχι πριν, άρα ο λαός γνώριζε τα δεδομένα όταν πήγε στην κάλπη και θα κρίνει την κυβέρνηση ανάλογα από το εάν τηρεί τις δεσμεύσεις της στις κόκκινες γραμμές που έθεσε.

“Μας λέτε ότι η πολιτική μας δεν είναι αριστερή. Μας κάνετε κριτική από αριστερά τώρα; Το γνωρίζουμε ότι η πολιτική μας δεν έχει ταυτότητα, έχει τη μοναδική ταυτότητα που σε περίοδο κρίσης πρέπει να έχει μία κυβέρνηση: Την πατριωτική ταυτότητα. Πρέπει η χώρα να βγει από την κρίση”, είπε ο κ.Τσίπρας.

“Μας λέτε παριστάνατε ότι διαπραγματεύεστε. Θέλετε να σας θυμίσω τι κάνατε εσέις τέσσερα χρόνια; Πως διαπραγματευόσασταν εσείς όταν είσαστε υπουργός του Σαμαρά;” , συνέχισε ο πρωθυπουργός.

“Είχαμε πει ότι θα προχωρήσουμε το παράλληλο πρόγραμμα και προχωράμε παρά τις προφανέις δυσκολίες και την επιτροπεία -δε θα κρύψουμε τα λόγια μας διότι για αυτό παλεύουμε, να σταματήσει η επιτροπεία- παρά τη λυσσαλέα αντίδραση του πολιτικού κατεστημένου στο οποίο κι εσείς ανήκετε, που κυβέρνησε 40 χρόνια τον τόπο. Καταφέρνουμε σήμερα ένα μεγάλο βήμα”, τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ ότι ενώ η κυβέρνηση μάχεται κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, εκείνος υπερασπίζεται “ό,τι πιο παλιό και σάπιο στο κατεστημένο τόπου”

Συνέχισε απευθυνόμενος προσωπικά και πάλι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Εχω την αίσθηση κ.Μητσοτάκη ότι το παράλληλο πρόγραμμα πολύ σας ενοχλεί, διότι στα τέσσερα χρόνια που κυβερνήσατε δεν είχατε να παρουσιάσετε τίποτε θετικό. Για αυτό όταν παρουσιάστηκε το παράλληλο πρόγραμμα κάνατε φασαρία ότι δεν είναι κοστολογημένο και ότι θα μας βγάλει εκτός και αυτή η φασαρία έφτασε φυσικά μέχρι τους θεσμούς που ζήτησαν μία μικρή παράταση για να εξετάσουν κατά πόσον είναι κοστολογημένο και ήταν και τώρα ήρθε. Τόσο μεγάλο άγχος και τόση μεγάλη αγωνία μην τυχόν και αυτή η κυβέρνηση αποδειχθεί ότι έχει την τόλμη και το θάρρος να προχωρήσει σε πολιτική στήριξης κοινωνικών στρωμάτων που εσείς δε διανοηθήκατε;”

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στις διαρροές ότι ο κ.Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με την Ανγκελα Μέρκελ προχθες στη Σύνοδο του ΕΛΚ ειπε ότι η ΝΔ δε μπορεί να στηρίζει στα δύσκολα όπως το ασφαλιστικό, αλλά να ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του τα εύκολα, όπως το παράλληλο πρόγραμμα.

“Δε σας ζητώ να ψηφίσετε το ασφαλιστικό, ψηφίστε το παράλληλο πρόγραμμα”, καλεσε ο πρωθυπουργός τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια θέλησε να αποδομήσει το επιχείρημα του κ.Μητσοτάκη ότι η προηγουμενη κυβέρνηση είχε ήδη διασφαλίσει την πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υγειονομικές υπηρεσίες. “Μας είπατε ότι αυτό το είχατε κάνει.Το είχατε κάνει, αλλά δεν το είχαμε καταλάβει. Ούτε εμείς, ούτε οι ανασφάλιστοι που πήγαιναν στο νοσοκομείο και επιβαρύνονταν στις φορολογικές τους δηλώσεις”, είπε ο κ.Τσίπρας.

Παρουσίασε μάλιστα ένα έγγραφο από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, που περιγράφει τη διαδικασία η οποία ακολουθείτο για τους ανασφάλιστους. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό ο ανασφάλιστός που έχρηζε νοσηλείας έπρεπε να υπογράψει μία υπεύθυνη δήλωση αποδοχής χρέους, βάσει της οποιας θα ήταν υπεύθυνος για την οικονομική τακτοποίηση της νοσηλείας του.

Κάλεσε δε τον κ.Μητσοτάκη και την παράταξη της ΝΔ όταν μιλά για απώλεια του ηθικου πλεονεκτήματος της αριστεράς να είναι πιο προσεκτικοί, γιατί όπως είπε “Εμείς τις λίστες των φοροφυγάδων μόλις τις πήραμε τις πήγαμε στη Δικαιοσύνη, δεν τις κρατήσαμε στα συρτάρια και δε δίναμε εντολές σε υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών να τις δώσουν πίσω.”

Ζήτησε μάλιστα από τον πρόεδρο της ΝΔ να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για την κυβέρνηση Σαμαρά στην οποία ήταν πρωτοκλασάτος υπουργός, καταλήγοντας: “Όσο τον προστατέψατε, τον προστατέψατε, όσο προστατέψατε τους φοροφυγάδες τους προστατέψατε. Εμείς ανοίξαμε τις λίστες και το θέμα της Siemens και θα το πάμε μέχρι τέλους”.

Ο κ.Τσίπρας άνοιξε την ομιλία του με αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής εκφράζοντας αγωνία για το μέλλον της Ευρώπης και δηλώνοντας ότι θέμα κλειστών συνόρων δεν θα υπάρξει, αλλά και πως η Ελλάδα δε θα επιτρέψει ξανά σε καμία χώρα να της κουνά το δάκτυλο. Υποστήριξε ότι η ΝΔ άλλαξε τη στάση της όσον αφορά στη δημιουργία hot spots στα νησιά και ανακόινωσε ότι στις πέντε σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκοπη Παυλόπουλο για να τον ενημερώσει καθώς και ότι είναι στη διάθεση των πολιτικωώ αρχηγών για ενημέρωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα