Τσίπρας: ‘Καθαρές λύσεις’ για το χρέος

Τσίπρας: ‘Καθαρές λύσεις’ για το χρέος
Special European Council (Art. 50) at the European Council in Brussels, Belgium on Apr. 29, 2017. The special European Council (Article 50), in an EU27 format,adop t the guidelines for the Brexit negotiations. / 27 Brexit 29 , 2017 Alexandros Michailidis / SOOC

"Μια καθαρή λύση που θα επιλύει τον γόρδιο δεσμό" ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός διέλυσε τα σενάρια περί αποδοχής της πρότασης Σόιμπλε

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε νέα παρέμβαση κατά την ομιλία του στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας τόσο από την Γερμανία, όσο και από το ΔΝΤ να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε “δίκαιες” τις διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έκανε “μία μεγάλη υποχώρηση” προκειμένου να παραμείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα: “Δεχτήκαμε να νομοθετήσουμε την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για το 2019 – 2020 ώστε να καλυφθεί η μια από τις δύο προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα”, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η δεύτερη προϋπόθεση είναι “η ρύθμιση του ελληνικού χρέους”, “ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα υλοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος”. “Και τώρα είναι καθήκον της Ευρώπης να ικανοποιήσει αυτή τη συνθήκη. Διότι ήταν η ίδια η Ευρώπη, ή μάλλον κάποιοι από τους εταίρους μας, που απαιτούν τη συμμετοχή του Ταμείου. Και αυτή η συμμετοχή δεν μπορεί να είναι a’ la carte. Δεν μπορεί να λέμε δηλαδή ναι στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα και όχι στο χρέος. Δεν γίνεται να θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο”, υπογράμμισε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας.

“Όχι στην πρόταση Σόιμπλε”

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διέλυσε και τα σενάρια περί αποδοχής της πρότασης Σόιμπλε από την κυβέρνηση, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά την απέρριψε: “υπήρξε μια προσπάθεια να προωθηθεί και πάλι μια θολή λύση. Μια λύση μετάθεσης του προβλήματος. Μια λύση που δεν αντιστοιχούσε στο οικονομικό κλίμα, στα δημοσιονομικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας αλλά ούτε και στις θυσίες του ελληνικού λαού. Μια λύση που δεν έδινε οριστικό τέλος στις αμφιβολίες για τη συμμετοχή ή μη του ταμείου. Διότι εμπεριείχε μεν μια πρόταση ρύθμισης του ελληνικού χρέους αλλά αυτή δεν ήταν αρκετή. Και δεν ήταν αρκετή κυρίως διότι έδινε πάτημα για τη συνέχιση της επαμφοτερίζουσας στάσης του Ταμείου”, υπενθυμίζοντας πως δεν ήταν μόνο η Ελλάδα που απέρριψε την εν λόγω πρόταση. “Ήταν και πολλοί από τους εταίρους μας. Διότι είναι πολλοί εκείνοι που αναγνωρίζουν ότι αυτή η ασάφεια δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται αυτή τη στιγμή μια καθαρή λύση. Μια λύση που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα επιλύει το γόρδιο δεσμό”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός πρότεινε μία “καθαρή διέξοδο”, όπως την ονόμασε: “Μια πρόταση ρύθμισης του ελληνικού χρέους που θα αποτελεί τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Για την Ελλάδα, για τη Γερμανία, για το Ταμείο, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΖ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δεν γίνεται παρά να απαιτούνται υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές. Εμείς έχουμε κάνει τις δικές μας. Τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία και για το Ταμείο να κάνουν τις δικές τους”, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε την ομιλία του:

ΦΩΤΟ SOOC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα