Τσίπρας: “Κερδίσαμε χρηματοδότηση και αναδόμηση του χρέους”

Τσίπρας: “Κερδίσαμε χρηματοδότηση και αναδόμηση του χρέους”
Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, την Κυριακή 12 Ιουλίου 2015. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για μια σκληρή μάχη που περιλαμβάνει σταθερότητα, αναπτυξιακή προοπτική και αναδόμηση του χρέους, χωρίς να κρύβει πως πρόκειται για μέτρα που θα φέρουν περαιτέρω ύφεση (vid)

“Δώσαμε μια σκληρή μάχη 6 μήνες και μέχρι τέλους, παλέψαμε προκειμένου να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο. Μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα να σταθεί η χώρα στα πόδια της” σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνοντας από τη Σύνοδο Κορυφής των 17 ωρών. “Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσιες σε σκληρά διλήμματα. Πήραμε την ευθύνη προκειμένου να αποτρέψουμε την υλοποίηση των πιο ακραίων επιδιωξεων των ακραίων ακροδεξιών κύκλων της Ευρώπης” ανέφερε.

“Αποτρέψαμε τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, αλλά και το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και την κατάρρευση του συστήματος που είχε σχεδιαστεί μέχρι την λεπτομέρειά του” σημείωσε για τα πιο σημαντικά σημεία της συμφωνία.”Καταφέραμε να κερδίσουμε την αναδόμηση, την αναδιάρθρωση του χρέους και μια βέβαιη χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα” ανέφερε.

Αφήνουμε σημαντική παρακαταθήκη

“Έχουμε αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη για την αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη” σημείωσε ο κ. Τσίπρας και ομολόγησε πως η χώρα δεν διαθέτει εθνική κυριαρχία. “Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να κερδίσουμε τη χαμένη εθνικής μας κυριαρχία. Τη λαϊκή μας κυριαρχία την κατακτήσαμε” είπε.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες και τους συναδέλφους του που έδωσαν μαζί του “μια πολύ σκληρή μάχη που στο τέλος της ημέρας” όπως είπε “θα δικαιωθεί”. “Η απόφαση κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες ευστάθειας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης και ήξέρα από πριν ότι θα ήταν μια συμφωνία που η υλοποίησή της είναι δύσκολη”. Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία … θα δημιουργήσουν υφεσιακές τάσεις»

Το Grexit αποτελεί παρελθόν

“Το πακέτο των 35 δις, η αναδιάρθρωση του χρέους και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την επομένη τριετία θα δημιουργήσουν την αίσθηση στις αγορές ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν και μπορεί να δημιουργήσει το κύμα επενδύσεων” ανέφερε. Απευθυνόμενος στους Έλληνες είπε: “Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού θα στηρίξει, αφού αφενός μας καταλογίζει το γεγονός ότι δώσαμε μια σκληρή μάχη και αφετέρου τα βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν θα πληρώσουν αυτοί οι οποίοι σήκωναν τα βάρη στους ώμους τους. Θα πληρώσουν και εκείνοι που είχαν καταφέρει να ξεφύγουν όλα αυτά τα χρόνια”.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως τώρα η κυβέρνηση θα στραφεί στο εσωτερικό. “Όσο σκληρά παλέψαμε έξω, το ίδιο σκληρά πρέπει να παλέψουμε για να τελειώσουμε με τα κατεστημένο εντός. Πρέπει να τελειώσουμε με τις ολιγαρχίες που μας οδήγησαν εδώ” σημείωσε.

Δείτε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα