Τσίπρας: Κυρώσεις σε όποιον κλείνει σύνορα

Τσίπρας: Κυρώσεις σε όποιον κλείνει σύνορα

Σε συμπληγάδες ανάμεσα στα κλειστά σύνορα και τη λιτότητα βρίσκεται η Ευρώπη δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας τους Ευρωπαίους να επαναβεβαιώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής τους. Τι δήλωσε για την ένταξη της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ υπό προϋποθέσεις

«Στο σταυροδρόμι που βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη, εγώ θα επιμένω στην ανάγκη "της συνάντησης" της ριζοσπαστικής αριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, προκειμένου να ξαναγυρίσει η σοσιαλδημοκρατία στην ιστορική της κοίτη. Σήμερα αυτό είναι αναγκαίο όσο ποτέ» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο συνέντευξης που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση διεθνούς συνάντησης με θέμα «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει».

Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για την αναμενόμενη συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ- Τουρκία για το προσφυγικό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε :

«Ήμουν από την αρχή και παραμένω, υπερασπιστής της άποψης ότι στην προσπάθεια λύσης για την προσφυγική κρίση, η Ευρώπη θα πρέπει να συνεργασθεί με την Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία. Μα πάνω από όλα μέσω μιας διπλωματικής λύσης να τερματιστεί ο πόλεμος, να διατηρηθεί η εκεχειρία για να σταματήσουν οι ροές των προσφύγων.

Μια ουσιαστική συνεργασία και διευθέτηση με την Τουρκία είναι ο μόνος δρόμος» υπογράμμισε και πρόσθεσε :

«Είμαι αναφανδόν υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, όχι γιατί υποστηρίζω ότι στην Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με το κράτος δικαίου, ή την ελευθερία του τύπου, αλλά ακριβώς επειδή χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να υπερασπισθούμε και να υποστηρίξουμε την ενταξιακή πορεία, που θα λειτουργήσει ως μοχλός για τις μεταρρυθμίσεις».

Σχετικά με τη νοοτροπία που κυριαρχεί στην Ευρώπη, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε :

Δεν θα πρέπει να κοιτάμε το δένδρο και να μη βλέπουμε το δάσος. Το δάσος είναι, ότι σήμερα η ηγεμονεύουσα άποψη στην Ευρώπη, είναι αυτή που λέει «να μην έλθει κανένας ξένος, κανένας μουσουλμάνος, κανένας πρόσφυγας». Είναι υποκριτικό να λέμε τι θα γίνει με το διεθνές δίκαιο εάν βρεθεί μια λύση με την Τουρκία και να μην λένε τι γίνεται με το διεθνές δίκαιο τώρα που έχουν κλείσει τα σύνορα μονομερώς και δεν δέχονται κανέναν πρόσφυγα.

Η προσφυγική κρίση είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης , οι χώρες που αρνούνται την ιδρυτική αξία της αλληλεγγύης και του επιμερισμού της ευθύνης, θα πρέπει να έχουν συνέπειες, να έχουν οικονομικές κυρώσεις. Διαφορετικά δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες στην Ευρώπη».

«Στην Ελλάδα έχει κερδίσει ο ανθρωπισμός και όχι η ακροδεξιά. Η προσφυγική κρίση, όπως και η οικονομική έχουν αναδείξει με έντονο τρόπο τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση. Ανάμεσα στην αριστερά και στη δεξιά. Γι' αυτό θεωρώ ότι και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Εντός της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας υπάρχει σήμερα ένα αδιέξοδο. Το εάν κάποιος είναι με την αριστερά ή τη δεξιά, το αποδεικνύει διαρκώς» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η λογική της ελαστικής εργασίας έχει αποτύχει όπου και εάν έχει εφαρμοσθεί τόνισε ο πρωθυπουργός

«Έχει αποτύχει η λογική της ελαστικής εργασίας όπου έχει εφαρμοσθεί» δήλωσε ο πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρας κληθείς να σχολιάσει την προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να περάσει μεταρρύθμιση του κώδικα εργασίας, δίνοντας διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις, στις σχέσεις με τους εργαζόμενους.

«Πιστεύω ότι είναι μια εργατική αντίληψη» εξήγησε, «που αποδεδειγμένα , όπου έχει εφαρμοσθεί έχει αποτύχει. Η λογική της ελαστικής εργασίας, η λογική της κατάλυσης του πλαισίου της εργασιακής νομοθεσίας και των κατακτήσεων όλων των προηγούμενων χρόνων στην Ευρώπη, με το επιχείρημα ότι θα δώσει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και ώθηση στην οικονομία, έχει αποτύχει.

Αν ήταν να δίνει ώθηση στην οικονομία, η έλλειψη κανόνων, η μαύρη εργασία, η έλλειψη συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως επέβαλαν στην Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια, τότε οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη και στον κόσμο, δεν θα ήταν αυτές που έχουν ισχυρούς κανόνες ρύθμισης αλλά χώρες σαν το Μπαγκλαντές για παράδειγμα.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι ρυθμίσεις αυτές, όπου εφαρμόσθηκαν στην Ευρώπη, έχουν δώσει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα όπου απορυθμίσθηκαν πλήρως οι εργασιακές σχέσεις από το 2012 με αποτέλεσμα να είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της ευρωζώνης που δεν έχει συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οδήγησε τελικά σε αύξηση της ανεργίας και σε εργασιακό μεσαίωνα τους πολίτες.

Θα έλεγα λοιπόν σε όσους σκέπτονται τέτοιες μεταρρυθμίσεις να εξετάσουν καλά την περίπτωση της Ελλάδας» κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας, Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Για να μην ξεχάσουν ποτέ! Στη Φρανκφούρτη η εικόνα του 3χρονου Αιλάν που έκανε τον κόσμο να ανατριχιάσει

ΜΚΟ από το 'βάλτο' της Ειδομένης: Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κράτος

Νούλαντ για προσφυγικό: Η Ελλάδα έχει ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ

Παραλήρημα Ιβάνοφ: Κανείς δεν τα πάει καλά με τους Έλληνες

Μητσοτάκης στο CNBC: Λύση με συνεργασία της Τουρκίας, ή 'ανεξέλεγκτη κατάσταση για τη χώρα μου'

SHARE: