Τσίπρας: “Μαγείρεμα” με τα υπερκέρδη των καρτέλ, “ολιστική” αποτυχία για την κλιματική αλλαγή

Τσίπρας: “Μαγείρεμα” με τα υπερκέρδη των καρτέλ, “ολιστική” αποτυχία για την κλιματική αλλαγή
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής INTIME NEWS

Τροπολογία για να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους αδυνατούν να πληρώσου την ρήτρα αναπροσαρμογής κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την κατάθεση τροπολογίας που προβλέπει πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας αλλά και δεν επιτρέπει να κόβεται το ρεύμα σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν την ρήτρα αναπροσαρμογής ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στην συζήτηση του κλιματικού νόμου.

Παράλληλα άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι κάνει …ολιστική ζωή παρακολουθώντας στις ΗΠΑ τους τελικούς του ΝΒΑ την ίδια στιγμή που τα νοικοκυριά της χώρας αντιμετωπίζουν υπαρξιακό ζήτημα εξαιτίας της ενεργειακής ακρίβειας.

Θέλετε να πέσει στα μαλακά το καρτέλ της ενέργειας

Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας «αυτό που συζητιέται με αγωνία σε κάθε σπίτι, επιχείρηση, τόπο δουλειάς, είναι το υπαρξιακό ζήτημα της επιβίωσης» και «του οικογενειακού προγραμματισμού που έχει διαλυθεί». Αντίθετα σημείωσε «ο πρωθυπουργός όσο βρίσκει χρόνο να ασχοληθεί με τα τετριμμένα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών και δεν είναι με σκάφος στην Αμερική να παρακολουθεί αγώνες NBA, τελικούς δίνοντας το παράδειγμα της ολιστικής του ζωής, αντί να ψάχνει απαντήσεις στα υπαρξιακά ζητήματα των πολιτών και της κλιματικής κρίσης μάλλον ψάχνει να βρει απάντηση στο υπαρξιακό ζήτημα της κυβέρνησής σας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας. Απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα έθεσε το ερώτημα: «Τι κάνατε κύριοι της κυβέρνησης με τα υπερκέρδη των εταιριών;» σημειώνοντας «αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για αυτά δεν θα τα είχατε αναγνωρίσει καν. Εισαγόμενη ακρίβεια μας λέγατε, ο Πούτιν που κάνει τον πόλεμο μας λέγατε». Θύμισε επίσης ότι ο πρωθυπουργός όταν πήγαινε στις Βρυξέλλες ζητούσε μείωση των τιμών του φυσικού αερίου όχι όμως και μείωση των υπερκερδών, ζητώντας ουσιαστικά ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. Όσον αφορά την φορολόγηση των υπερκερδών ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως «παίζατε τις κουμπάρες με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» με στόχο «να τα βγάλετε τόσο λιγότερα ώστε στο τέλος να μην ακουμπήσετε τα κέρδη της ΔΕΗ και των υπόλοιπων εταιριών».

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση. Τόνισε ότι τα υπερκέρδη «θα τα φορολογήσετε από τον Οκτώβριο, αφήνετε έξω Αύγουστο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο. Δηλαδή αφήνετε έξω 250 εκατομμύρια ευρώ». Είπε επίσης πως «συγκρίνετε τα μεικτά περιθώρια κέρδους περσι και φέτος» ενώ «αφαιρείτε από τα υπερκέρδη όλα τα έξοδα της εμπορίας κάτι που παραβιάζει τους κανόνες του ανταγωνισμού» και «δεν υπολογίζετε τα υπερκέρδη εμπορίας φυσικού αερίου». Αποκάλεσε την υπόθεση αυτή «μαγείρεμα» λέγοντας ότι «θέλετε να πέσει στα μαλακά το καρτέλ της ενέργειας».

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε συγκεκριμένη τροπολογία προκειμένου «να μην προχωρήσετε σε ρευματοκοπές σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν» να γίνει ορθός υπολογισμός των υπερκερδών, ενώ ζητείται η επιδότηση της ενέργειας για το σύνολο της κατανάλωσης.

Επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα μέτρα επιδότησης των λογαριασμών που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση λέγοντας ότι «θα πέσει πολύ κλάμα στους λογαριασμούς. Θα περιμένει ο κόσμος 600 ευρώ και θα δει πολύ λιγότερα». Επίσης έθεσε ερώτημα σχετικά με τους λογαριασμούς που έχουν ήδη εκδοθεί: «Αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς που ήδη τους έχουν έρθει τι θα κάνουν; Θα τους κόψετε το ρεύμα; Θα πάρετε μια καθαρή θέση;». Σημείωσε ότι «από την μία αναγνωρίζετε τα υπερκέρδη και εξαγγέλλετε επιδότηση αλλά δεν λέτε κουβέντα για αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν εξαιτίας αυτών των κερδών».

Για τον κλιματικό νόμο

Αναφερόμενος ειδικά στο κλιματικό νομοσχέδιο αναφέρθηκε στις ιδεολογικές και ηθικές διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με την Νέα Δημοκρατία. Τόνισε πως «φέρνετε νόμο που είναι φτιαγμένος όχι για να προστατεύσει το περιβάλλον αλλά για να προστατεύσει τα κέρδη των επιχειρήσεων μεταφέροντας τα βάρη στους πολίτες».

Σημείωσε ότι άπαντες συμφωνούν για τους περιβαλλοντικούς στόχους όμως – σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας- «ο δρόμος αυτός κοστίζει. Αυτό το κόστος της πράσινης μετάβασης που όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να πορευθούμε πράγματι πρέπει να το επωμισθούμε αλλά το ζήτημα είναι ποιος πρέπει να το πληρώσει». Επισήμανε πως «αυτό το κόστος πρέπει να επιμεριστεί με δικαιοσύνη» όμως «εσείς λέτε ότι και αυτό το κόστος πρέπει να το αναλάβουν τα κορόϊδα, τα υποζύγια». Εστίασε μάλιστα στο ότι «στο τέλος της ημέρας θα δημιουργήσετε απέχθεια στην κοινή γνώμη» και αυτό θα συμβεί «αν τις ταυτίσετε με την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο κλιματικός νόμος «αποτελεί εν τέλει ύβρη για τις επόμενες γενιές». Σχολίασε πως «μια κυβέρνηση μπορεί να είναι κακή και να αφήνει προβλήματα στην επόμενη. Εσείς δεν κληροδοτείτε απλά προβλήματα στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά κληροδοτείτε προβλήματα στις επόμενες γενιές».

Επισήμανε ότι «ο κλιματικός νόμος θα έπρεπε να είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο. Εσείς αντί για κοινωνικό συμβόλαιο φέρνετε υποθήκη το μέλλον της» αναφέροντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει έναν κλιματικό νόμο μετά από ευρύτατη διαβούλευση. «Δεν θα κρατήσετε εσείς την χώρα πίσω» τόνισε «γιατί δεν θα σας αφήσουν οι νέοι και οι νέες» αφού «έχουν καταλάβει ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι το σύστημα σας θα δώσουν ολιστική απάντηση στην ολιστική σας αποτυχίας, πρωτού αυτή γίνει ολιστική αποτυχία της χώρας».

«Οι διαφορές μας είναι βαθιές και ιδεολογικές» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «εσείς πιστεύετε ακόμη και σε περιόδους κρίσης ότι η αγορά μπορεί να αυτορυθμίζεται. Ότι το κράτος δεν πρέπει να παρεμβαίνει, να έχει έναν ρυθμιστικό ρόλο». Επιπρόσθετα όμως είπε ότι «ο τρόπος με τον οποίον πολιτεύεστε και νομοθετείτε εξυπηρετεί συμφέροντα παντού» αφού «στο έδαφος της κλιματικής κρίσης βλέπετε μια ακόμη ευκαιρία για χρυσές δουλειές».

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε προσωπικά στον παρόντα πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Όπως ανέφερε «πριν από 2 μήνες σας έστειλα μια επιστολή που ζητά την συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα επιβλέπει την διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι μια πράξη στοιχειώδους διαφάνειας και ευθύνης που μίας κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει υλοποιήσει αβλεπεί». Σημείωσε πως «θα ήθελα να γνωρίζω γιατί δεν μου έχετε απαντήσει αυτούς τους μήνες. Μήπως έχετε λάβει μια αρνητική απάντηση για το αίτημα αυτό από τον κ.Μητσοτάκη; Είναι κρίσιμο ζήτημα να μην σπαταλάτε τα όπλα για το αύριο των πολιτών».

Η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Το κείμενο της τροπολογίας που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας έχει ως εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήδη, από τον Ιούλιο του 2021, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στη χώρα μας από τη ΔΕΗ , από τις 5.8.2021 αλλά και της ακραίας αισχροκέρδειας, χωρίς κανένα έλεγχο από την πολιτεία, στην αγορά ενέργειας.

Η τρέχουσα εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε, κατέληξε σε μία de facto «ρήτρα πολλαπλασιασμού» της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, που μεταφέρει καταχρηστικά το σύνολο των διακυμάνσεων των τιμών στους τελικούς καταναλωτές, με σοβαρές παρατυπίες και αδιαφάνεια. Είναι ακόμη δεδομένο ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής εφαρμόστηκε σε μία αγορά ενέργειας με σοβαρές στρεβλώσεις (χονδρεμπορική αγορά με ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά, καθετοποιημένες επιχειρήσεις με προνομιακή θέση στην αγορά, χειραγώγηση τιμών και αισχροκέρδεια στη χονδρεμπορική αγορά, αδιαφάνεια και ελλιπή ενημέρωση καταναλωτών στη λιανική αγορά).

Η κυβέρνηση της ΝΔ εξαιτίας της κοινωνικής κατακραυγής, παραδέχτηκε με μεγάλη καθυστέρηση ότι τα νοικοκυριά είχαν λάβει υπέρογκους λογαριασμούς, τους οποίους δεν είχε προβλέψει να καλύψει με το έως τότε απόλυτα ανεπαρκές πλαίσιο επιδοτήσεων. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία εχθές (υπ’αριθ. 1318/100/24.5.2022), με την οποία εισηγείται τη λήψη μέτρων για την επιστροφή μέρους της επιβάρυνσης λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, έως 60%, μείον τις όποιες εκπτώσεις και επιδοτήσεις. Το μέτρο αφορά λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί την περίοδο Δεκεμβρίου- Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται οι επιβαρύνσεις χειμερινών μηνών να μείνουν εκτός επιδότησης, λόγω των ημερομηνιών εκκαθάρισης των λογαριασμών (π.χ. αν ο τετραμηνιαίος εκκαθαριστικός εκδόθηκε το Φεβρουάριο ’22 και ο επόμενος εκδίδεται τον Ιούνιο ‘22, δεν θα μπει στη συγκεκριμένη αναδρομική επιστροφή η επιβάρυνση Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου). Για αυτό το λόγο, με το πρώτο άρθρο της προτεινόμενης ρύθμισης, προβλέπεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση παρέχεται για την κατανάλωση που έχει πραγματοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2021 ανεξάρτητα από την περίοδο έκδοσης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1 της τροπολογίας που κατέθεσε το ΥΠΕΝ.

Με το δεύτερο άρθρο της προτεινόμενης ρύθμισης τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επαναφέρουμε τη ρύθμιση που έχουμε καταθέσει στις 04/05/2022 για την απαγόρευση ρευματοκοπών λόγω μη καταβολής της υπέρογκης ρήτρας αναπροσαρμογής, αφαιρούμενων των κάθε είδους επιδοτήσεων.

Η αποσύνδεση της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω μη καταβολής της ως άνω ρήτρας έχει πρόσφατα κριθεί δικαστικά ότι είναι παράνομη. Σε κάθε, δε, περίπτωση, η εφαρμογή της οδηγεί εκ του αποτελέσματος στη διαμόρφωση ιδιαίτερα δυσανάλογων αυξήσεων, που διαμορφώνονται ακόμη και ανεξάρτητα από την τυχόν μέση μεταβολή του πραγματικού κόστους που μπορεί πραγματικά να υφίστανται οι προμηθευτές λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής. Αποτέλεσμα των παραπάνω παραμέτρων και αδιαφανών όρων είναι ότι ο καταναλωτής είναι αδύνατον να προσδιορίσει την τελική επιβάρυνση που θα υποστεί λόγω εφαρμογής της ρήτρας.

Οι διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένα ήδη υφιστάμενο, παρόν ζήτημα, έναντι του οποίου οι πολίτες πρέπει να προστατευθούν χωρίς καμία καθυστέρηση, μέχρι την ανάληψη άλλων αποτελεσματικών μέτρων προστασίας τους και εξομάλυνσης της αγοράς προμήθειας ενέργειας και την εφαρμογή ενός διαφανούς πλαισίου απόλυτα συμβατού με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Η εν λόγω κρατική πρόνοια θα πρέπει να εκτείνεται και στις επιχειρήσεις, παρότι δεν εμπίπτουν στην έννοια του καταναλωτή, υπό το ν. 2251/1994, αφού πρόκειται για τελικούς αποδέκτες του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας, των οποίων η ομαλή ανταπόκριση στις έκτακτες συνθήκες της ενεργειακής κρίσης, έτσι όπως αυτή έχει οξυνθεί από τις επιλογές, την ανεπάρκεια και την αναλγησία της κυβέρνησης, συνιστά προϋπόθεση ακόμη και για την ίδια την εξακολούθηση της λειτουργίας τους.

Εξάλλου, η προτεινόμενη παρέμβαση του νομοθέτη καθίσταται απολύτως αναγκαία και ενόψει του ότι, παρότι η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή και εδώ και πολύ καιρό η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη στην χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ελλείπει οποιαδήποτε αποτελεσματική κρατική πολιτική παρέμβαση στη δομή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και την αποτροπή δημιουργίας ουρανοκατέβατων κερδών, καθώς και φορολόγησής τους για ελάφρυνση των καταναλωτών.

Η προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 2 συνιστά έτσι αναγκαία και πρόσφορη ενέργεια προκειμένου να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον, που συναρτάται με την αποσόβηση της ραγδαίας εξέλιξης του φαινομένου της έκτακτης υπερχρέωσης των πολιτών και της μετατροπής του σε μείζονα κοινωνική -ανθρωπιστική κρίση, που εντέλει θα πλήξει έτι περαιτέρω την οικονομία και πλείστους θεσμούς της χώρας.

Όσον αφορά στο άρθρο 3, η διάταξη του άρθρου 2 της τροπολογίας του ΥΠΕΝ για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί μία συντονισμένη προσπάθεια για να πέσει το «καρτέλ ενέργειας» στα μαλακά, ενώ όλη η κοινωνία πληρώνει υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, αφού η προτεινόμενη μεθοδολογία υπολογισμού των υπερκερδών οδηγεί σε περαιτέρω απομείωση τους σε σχέση με το ήδη δημοσιευμένο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Συγκεκριμένα:

  • Αφαιρούνται οι μήνες Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021 παρότι υπήρχαν υπερκέρδη, όπως επιβεβαιώνεται και από το πόρισμα της ΡΑΕ που αποδεικνύει ότι εκείνο το τρίμηνο υπήρξε αισθητή αύξηση του μεικτού περιθωρίου κέρδους των παραγωγών. Και αυτό γιατί το κόστος ηλεκτροπαραγωγής παρέμενε χαμηλό αλλά η χονδρική τιμή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είχε ήδη εκτοξευθεί.
  • Υιοθετείται η προβληματική μεθοδολογία του πορίσματος ΡΑΕ που βασίζεται στη διαφορά μεικτού περιθωρίου κέρδους, η οποία συνυπολογίζει/μεταφέρει τα όποια προβλήματα ή στρεβλώσεις στη λειτουργία των αγορών κατά την περίοδο αναφοράς στον υπολογισμό των υπερκερδών
  • Η μεθοδολογία εκτίμησης του ποσού στο οποίο θα επιβληθεί η «έκτακτη εισφορά του 90%», αντιβαίνει βασικές αρχές λειτουργίας των αγορών και του ανταγωνισμού, συμψηφίζοντας ζημιές και κέρδη μεταξύ παραγωγής (χονδρικής που έχει κέρδη) και προμήθειας (λιανική που έχει ζημιές), που αποτελούν διακριτές δραστηριότητες.
  • Περαιτέρω, με Κοινή Υπουργική Απόφαση μπορούν να καθοριστούν επιπλέον παραδοχές και ζητήματα εφαρμογής της μεθοδολογίας, με προφανή στόχο να απομειωθούν περαιτέρω τα υπερκέρδη.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 3 της παρούσας τροπολογίας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει ο υπολογισμός της έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς να υπολογιστεί για μεγαλύτερο διάστημα εκκινώντας από τον Ιούλιο του 2021, και να υπολογιστούν τα υπερκέρδη με βάση το κόστος παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη ένα εύλογο ποσοστό κέρδους [5%] σε σύγκριση με την τιμή πώλησης στη χονδρεμπορική. Σκοπός της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επίσης είναι να μη δοθεί η δυνατότητα μείωσης των υπερκερδών με συμψηφισμό των διακριτών αγορών της παραγωγής και της προμήθειας, κάτι που αντιβαίνει και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στόχος της προτεινόμενης ρύθμισης είναι να επιστραφεί στους καταναλωτές το πραγματικό ποσό που επωφελήθηκαν οι παραγωγοί, από τα υπερκέρδη, χωρίς παρεμβάσεις με σκοπό την απομείωσή του.

Ακόμη, η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει και για την πλήρη επιστροφή στους καταναλωτές των ουρανοκατέβατων κερδών από τις ΑΠΕ τα οποία αναγνωρίζει μέχρι και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και για τη φορολόγηση των κερδών από την προμήθεια φυσικού αερίου, θέματα που απουσιάζουν από την τροπολογία 1318/100/24.5.2022 του ΥΠΕΝ και για το λόγο αυτό απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση σε δεύτερο χρόνο».

Γιάννης Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε προφανή σύγχυση

«Λίθοι καὶ πλίνθοι καὶ ξύλα καὶ κέραμος ἀτάκτως ἐρριμμένα”. Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε προφανή σύγχυση και απόγνωση από τις πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τις διεθνείς επιτυχίες της Κυβέρνησης. Για αυτό και σήμερα επιδόθηκε σε ένα ακόμη κρεσέντο, με επιχειρήματα που αλιεύει από τα τρολ του διαδικτύου, αφορισμούς και μπόλικα ψέματα, όπως το συνηθίζει. Οι διεθνείς κρίσεις και τα εθνικά προβλήματα όμως απαιτούν αξιοπιστία και σοβαρότητα, χαρακτηριστικά που δεν διαθέτει ο κ. Τσίπρας” ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, για την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

ΥΓ.: Επειδή επιμένει σκόπιμα να διαστρεβλώνει και επιμένει να ερμηνεύει τα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια με την λογική των Tsipronomics, του ξαναλέμε: αυτό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και θα υλοποιηθεί στο ακέραιο είναι ότι θα επιστραφεί σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης, και έως του ποσού των 600 ευρώ (όχι 600 ευρώ στον καθένα) και θα φορολογηθούν με 90% τα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, μακράν το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Δεν ελπίζουμε ότι θα σταματήσει τα ψέματα. Με αυτά πορεύτηκε, με αυτά πορεύεται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version