Τσίπρας- Μακρόν πρότειναν Βουλή της Ευρωζώνης για περισσότερη λογοδοσία

Τσίπρας- Μακρόν πρότειναν Βουλή της Ευρωζώνης για περισσότερη λογοδοσία
Στιγμιότυπα από τις ομιλίες που έδωσαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα. Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017.(EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Από την Πνύκα με φόντο την Ακρόπολη ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ελληνας πρωθυπουργός μίλησαν για το μέλλον της Ευρώπης. Να συζητηθεί ο οδικός χάρτης για τη νέα Ευρώπη σε λαϊκες συνελεύσεις για έξι μήνες προτεινε ο Μακρόν, που μίλησε ελληνικά, υπουργό Κοινωνικής Συνοχής της Ευρώπης ζήτησε ο Τσίπρας

Προωθημένες θεσμικά προτάσεις για την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης αλλά και για την απαγκίστρωση από τις πολιτικές της λιτότητας και τη στροφή σε αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές με έμφαση στη νέα γενιά, κατέθεσαν στην Πνύκα ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ελληνας πρωθυπουργός, που συνέκλιναν για άλλη μια φορά μετά τις κοινές δηλώσεις σε πολλά.

Με φόντο την Ακρόπολη ο Αλέξης Τσιπρας και ο Εμμανουέλ Μακρόν μιλησαν για το μέλλον της Ευρώπης και συμφώνησαν στην πρόταση για ένα Ευρωπαίο υπουργό Οικονομιικών που θα λογοδοτεί σε μία ισχυρή Βουλή της Ευρωζώνης. Ο Μακρον ανακοινωσε ότι θα προτείνει έναν οδικό χάρτη στα κράτη μέλη, που δε θέλει όμως να το συζητήσουν οι ηγέτες σε καποια αίθουσα, αλλα να πραγματοποιηθούν λαϊκές συνελέυσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε όλη την Ευρώπη.

“Πρέπει να αναχαιτίσουμε το φορολογικό ανταγωνισμό αναμεσα στα μέλη και να επιτρέψουμε περισσότερο δημοσιονμικό χώρο στις κυβερνήσεις, για να τηρούν στόχους αλλα και να εφαρμόζουν ρόγραμμα για το οποιο έχουν εκλεγεί. Γιατί η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορουσε να έχει λόγο ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζωνης που θα υποκειται σε λογοδοσία δημοκρατική όπως κάθε υπουργός Οικονομικών”, ειπε ο κ.Τσίπρας.

“Θα πρέπει να έχουμε κοινά εργαλεία πολιτικής. Κοινό προϋπολογισμό. Κοινό τρόπο διαχείρισης του χρέους των κρατών-μελών”, τόνισε ενώ πρότεινε και υπουργό Κοινωνικής Συνοχής στην Ευρωζώνη.

Υπογράμμισε όμως ότι: “Δε μπορεί μόνοι ο υπουργός Οικονομικών ή ο υπουργός Κοινωνικής Συνοχής της Ευρωζώνης να αποφασίζουν πίσω απο κλειστές πόρτες, αλλά να υπάρχει λογοδοσία. Να υπάρξει κοινοβουλιο Ευρωζώνης με ουσιαστικό ρολο και αναλογική εκπροσώπηση απο κράτη μέλη της Ευρωζώνης” 

Αφησε μάλιστα αιχμές κατα της Γερμανίας: “Σήμερα έχουμε κανονες αυστηρούς που όμως δεν ισχύουν για όλους. Ελέγχουμε τις χώρες που παραβαίνουν τα ελλείματα, αλλά αφήνουμε τις χώρες που συστηματικά καταγράφουν πλεονάσματα υψηλότερα απο τους όρους”.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε μάλιστα το Μαρξ: “Ο Μαρξ χαρακτήρισε την εξέγερση της κομμουνας του Παρισίου ως έφοδοο στον ουρανό. Εμείς χρειαζόμαστε σήμερα μία δημοκρατική και ειρηνική έφοδο αλλά όχι στον ουρανό, στη Γη. Εκεί όπου οι Ευρωπαίοι εργάζονται παράγουν και καινοτομούν,αλλα και δυσπιστούν”.

Ο Μακρόν ξεκίνησε μιλώντας στα ελληνικά με εμφανή συγκίνηση καθώς όπως τόνισε: “Εδώ πριν από χιλιαδες χρόνια στο λόφο της Πνύκα επινόησαν τη Δημοκρατία.”

Ο Γάλλος Πρόεδρος συμφώνησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι: “Χρειαζόμαστε ευρωπαικό προϋπολογισμό, με έναν εκτελεστικό υπεύθυνο, ένα κοινοβούλιο της Ευρωζώνης”.

Πάντως σχολίασε: “Δεν είπαμε πάντα την αλήθεια στο λαό. Τους είπαμε ότι μπορεί να ζει κάποιος στην Αθήνα χωρίς μεταρρυθμίσεις, όπως ζει στο Βερολίνο”.

Ζήτησε “Να συνεχίσουμε τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις” και ανακοινωσε: “Θα προτείνω έναν οδικό χάρτη στο σύνολο των Ευρωπαίων εταίρων μας”.

Τόνισε όμως ότι: “Επιθυμώ αυτός ο χάρτης που θα προτείνω στο σύνολο μελών της ΕΕ για την οικοδομηση της Ευρώπης της επόμενης δεκαετίας να είναι μία συνθήκη που θα διαπραγματευθούν κάποιοι ηγέτες σε αίθουσες. Αλλά να γίνουν λαικές συνελεύσεις για ένα εξάμηνο”, καθώς πρέπει “οι λαοί να συζητήσουν ποια Ευρώπη θέλουν.”

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης: “Πιστεύουμε σε μία κυριαρχία που μας επιτρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Πιστεύω στην εθνική και ευρωπαική κυριαρχία. Γιατι οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστουν πια από κράτη μέλη. κοιτάξτε την Κλιματική αλλαγή, κοιτάξτε την προσφυγική κρίση”.

Συμφώνησε δε με κάτι που ειπε ο κ.Τσίπρας νωρίτερα στις κοινές τους δηλώσεις: “Η κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Ηταν μία κρίση της Ευρώπης, μια αποτυχία της Ευρώπης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα