Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης είναι με τον Κουρτς στο προσφυγικό και τα εργασιακά

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης είναι με τον Κουρτς στο προσφυγικό και τα εργασιακά
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προσέρχονται στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018, στη Βουλή. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Η συμφωνία του Eurogroup διασφαλίζει την καθαρή έξοδο, η οποία τώρα πρέπει να φανεί στην καθημερινότητα των πολιτών, τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι με την έξοδο από τα μνημόνια θα φανούν ακόμη πιο καθαρά οι διαχωριστικές γραμμές ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ

Στα πολιτικά διλήμματα μετά τη συμφωνία στο Eurogroup και την ολοκλήρωση του προγράμματος αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. 

Από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου απουσίαζε ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, καθώς σύμφωνα με πηγές των ΑΝΕΛ, είχε έκτακτη υποχρέωση και σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόταν στο γραφείο του στη Βουλή για ένα σημαντικό ραντεβού, γεγονός για το οποιο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός. Τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ πάντως παρέστησαν κανονικά στη συνεδρίαση.

Η συμφωνία του Eurogroup διασφαλίζει την καθαρή έξοδο, η οποία τώρα πρέπει να φανεί στην καθημερινότητα των πολιτών, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια θα φανούν ακόμη πιο καθαρά οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι συμπλέει με τις ακραία δεξιές και νεοφιλελεύθερες φωνές στην Ευρώπη, δηλαδή με τον Ούγγρο Βίκτορ Ορμπάν και τον Αυστριακό Σεμπάστιαν Κουρτ. Υπενθύμισε ειδικότερα ότι ο Κουρτς όχι μόνο τροφοδοτεί την αντιμεταναστευτική ρητορική αλλά τη συνδυάζει με νεοφιλελεύθερη πολιτική, καθώς ανακοίνωσε και το νόμο για την υποχρεωτική 12ωρη εργασία.

“Αυτή είναι η νέα πολιτική οικογένεια του κου Μητσοτάκη. Η πολιτική συμμαχία μιας ακραίας δεξιάς που θέλει να αφήσει μόνη της την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και να επιβάλει στην Ευρώπη την πιο αντικοινωνική ατζέντα”, είπε ο κ.Τσίπρας και τόνισε: “Αυτές οι επιλογές έρχονται σε αντίθεση με το εθνικό συμφέρον”.

Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα: “Με την αύξηση του κατώτου μισθού ή την κατάργηση του οκταώρου; Με την διάλυση του δημοσίου τομέα ή τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την ανασυγκρότηση του; Με τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και του ασφαλιστικού συστήματος ή με τις απολύσεις γιατρών, την διάλυση του δημοσίου τομέα και την ρήτρα 5 προς 1 που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;”

Χαρακτήρισε “ανατριχιαστικά αντικοινωνικές” τις προτάσεις του κ.Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε ότι “ακριβώς επειδή βλέπει ότι η χώρα αλλάζει σελίδα αποφάσισε να κάνει κάτι δραματικά επικίνδυνο: Να ασπαστεί την γραμμή της νέας εθνικοφροσύνης στην οποία τον έχει παρασύρει η ακροδεξιά ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που τον κρατάει όμηρο.”

Ο κ.Τσίπρας σχολίασε ειδικότερα ότι: “Με αφορμή το θέμα της ΠΓΔΜ ο κύριος Μητσοτάκης έβγαλε οριστικά και αμετάκλητα την μάσκα του φιλελεύθερου κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή και αποφάσισε να ακολουθήσει τον κ.Σαμαρά στο εμπόριο του δήθεν πατριωτισμού” και υποστήριξε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης “με αυτή την πολιτική επιλογή εκτρέφει τη φανατική ρητορική, το διχασμό, αλλά και ακραίους φασιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς, όπως η Χρυσή Αυγή, που αν και περιθωριακοί νιώθουν τώρα πιο ασφαλείς να βγουν ξανά από τις κρυψώνες τους.”

Ο πρωθυπουργός θέτοντας τους στόχους της κυβέρνησης για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος έστειλε και μήνυμα εξάντλησης της τετραετίας, λέγοντας: “Αυτοί οι 14 μήνες που έχουμε μπροστά μας είναι και οι πιο δύσκολοι γιατί πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε με την ίδια και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τώρα που δε θα έχουμε τους βαρβάρους, για να αναφερθώ στον Καβάφη.”

“Πολιτικές για να αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών άμεσα”

Τόνισε ότι με τη συμφωνία του Eurogroup “εχουμε καθαρή εξοδο από τα μνημόνια χωρίς πιστωτικές γραμμές και νέα προαπαιτούμενα”, καθώς και ότι: “οι κυβερνήσεις που εκλέγει ο λαός θα αποφασίζουν τα μέσα της πολιτικής για τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους”. Υπογράμμισε όμως ότι “οφείλουμε να μη μείνουμε στη διατύπωση της καθαρής εξόδου, αλλά να προσδιορίσουμε τι σημαίνει καθαρή έξοδος για τους πολίτες στην καθημερινότητα τους”.

Ξεκαθάρισε πάντως προς πάσα κατεύθυνση ότι η επόμενη ημέρα δεν μπορεί να είναι μια επιστροφή στο παρελθόν, “στις επιλογές και τις πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος, στις μέρες της γενικευμένης διαφθοράς και φοροδιαφυγής, στις μέρες της επέκτασης με ασύδωτο δανεισμό, στις μέρες μιας επίπλαστης και αντικοινωνικής αφθονίας των λίγων.”

Και έκανε λόγο για “μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, μια λελογισμένη επέκταση στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Μια επέκταση με δύο στόχους: Από τη μια τη στήριξη των πλέον αδύναμων και από την άλλη την τόνωση της ανάπτυξης.”

Ο κ.Τσίπρας επανέλαβε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές:

Την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Την αύξηση του κατώτατου μισθού

Τις στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις ύψους 700-750 εκ. ευρώ από το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και μετά και για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό

Την περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας αλλά και της πρόνοιας

Την επανάληψη και φέτος του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης στοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη

Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα με συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα

Την προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία φιλικού κλίματος στους για τους επενδυτές

Την διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης, με ταυτόχρονη υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και τον διπλασιασμό των κονδυλίων από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου, τα επόμενα χρόνια.

“Όλα αυτά πρέπει να εξειδικευτούν περαιτέρω. Να πάρουν την μορφή πολιτικών δράσεων με αρχή μέση και τέλος. Για να αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών άμεσα. Για να πάρει σάρκα και οστά η καθαρή έξοδος από τη μνημονιακή εποχή”, τόνισε, απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης.

Οταν έκλεισαν οι κάμερες ο κ.Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμαναν σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους τονισαν την ανάγκη του «πολύ καλού συντονισμού» των υπουργείων, καθώς «η ελληνική κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια στην άσκηση πολιτικής».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τονίστηκε ότι θα υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας, ώστε να βρίσκονται τρόποι για την επίλυση των όποιων θεμάτων προκύπτουν μεταξύ των υπουργείων.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης, ενημέρωσαν σχετικά την απόφαση του Eurogroup, αναφορικά με τεχνικά ζητήματα σχετικά με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και την δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε μία σύντομη τοποθέτηση, σχετικά με τον τρόπο που τοποθετείται η ΝΔ επί της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κινήθηκε στο πνεύμα της εισαγωγικής ομιλίας του πρωθυπουργού.

Τέλος, την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, απασχόλησε και ένα θέμα νομικής φύσεως, που αφορά τα υπουργεία Μεταφορών και Τουρισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα