Τσίπρας: Πήγαμε στη μάχη της Ευρώπης με ναρκοθετημένο κάθε μας βήμα

Τσίπρας: Πήγαμε στη μάχη της Ευρώπης με ναρκοθετημένο κάθε μας βήμα
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Επί τάπητος η συμφωνία του Eurogroup και η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου μέχρι στιγμής. Τι είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του

Δριμύτατη επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση και στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής τονίζοντας πως “πήγαμε στη μάχη της Ευρώπης με ναρκοθετημένο κάθε μας βήμα”.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο επανέλαβε πως “τα μνημόνια με οποιαδήποτε αρίθμηση, σε οποιαδήποτε γλώσσα, και με οποιοδήποτε όνομα, τελείωσαν στις 25 Ιανουαρίου”.

Ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους κατά του Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως είχαν τεθεί καθορισμένα από πριν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, συμπληρώνοντας πως τα ταμεία ήταν άδεια και οι  τράπεζες στο όριο.

“Με σημαδεμένα από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και τους προστάτες της χαρτιά και e-mails. Με το μαχαίρι της πιστωτικής ασφυξίας στο λαιμό. Όλα τα είχαν έτοιμα για να μας οδηγήσουν σε ναυάγιο, οδηγώντας σε ναυάγιο τη χώρα¨, τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως “μας είχαν στήσει παγίδα οι πιο επιθετικές συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά, για να μας ρίξουν στα βράχια πριν καλά-καλά αναλάβουμε την κυβέρνηση”.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως αυτό που δεν είχαν προβλέψει είναι πως κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση σε χρόνο ρεκόρ, ¨αφήνοντας απέξω τα αγαπημένα τους παιδιά¨, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, όπως χτες κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι το μνημόνιο αποτελεί παρελθόν τονίζονας πως “η απαλλαγή από τα μνημόνια και τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας δεν είναι πλέον μόνο επιθυμία και λαχτάρα, που εκφράστηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα. Η κυβέρνησή μας τη μετέτρεψε σε πολιτική πράξη, τη ‘νομιμοποίησε’ στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και στα ευρωπαϊκά όργανα, την κατέστησε αντικείμενο αναμέτρησης και διαπραγμάτευσης”.

Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε  κωμική την προσπάθεια των εκπροσώπων του παλιού να αποδείξουν ότι και το νέο είναι μία από τα ίδια, ενώ έστρεψε και τα βέλη του και προς τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν προοδευτική ιστορία και αριστερό πρόσημο, και όπως υποστήριξε θέλουν να αναπαράγουν με επαναστατική αφέλεια αυτή τη στρέβλωση.

Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της διαπραγμάτευσης και τι πέτυχε η κυβέρνηση τον πρώτο μήνα των διαβουλεύσεων ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση πέτυχε  το τέλος του μνημονίου, τυπικά και ουσιαστικά, τις απαιτήσεις του mail Χαρδούβελη που  βγήκαν από το τραπέζι, το τέλος της τρόικας, το τέλος των εξωπραγματικών και ανέφικτων πλεονασμάτων, αλλά και την ασφάλεια γενικώς του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους επόμενους στόχους της κυβέρνησης δηλώνοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμα στην αρχή της αρχής και συμπλήρωσε πως ¨αυτό που εμείς θα επιδιώξουμε, και για το οποίο θα προετοιμαστούμε καλά, αξιοποιώντας όλες τις εσωτερικές και διεθνείς δυνατότητες, είναι μια αμοιβαία αποδεχτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία.¨

Μάλιστα επεσήμανε και τις πέντε πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κάνοντας ειδική αναφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Αναφερόμενος στο πως βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο ο κ. Τσίπρας τόνισε πως “το κόμμα δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ένας μηχανισμός νομής της εξουσίας, όπως γινόταν στο παρελθόν. Θα σταθεί φυσικά κοντά στην κυβέρνηση, θα τη στηρίξει στις προσπάθειές της μαχητικά, αλλά πάντα κριτικά, όπως αρμόζει σε ένα κόμμα της Αριστεράς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα