Τσίπρας: Πιο εφικτή από ποτέ συμφωνία στις 15 Ιουνίου

Τσίπρας: Πιο εφικτή από ποτέ συμφωνία στις 15 Ιουνίου

Την ανάγκη να τηρήσουν οι δανειστές τις υποχρεώσεις τους έναντι της Ελλάδας με συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο “Concordia Europe Summit”

Μήνυμα πως η συμφωνία στις 15 Ιουνίου είναι “πιο αναγκαία, αλλά και πιο εφικτή από ποτέ” έστειλε στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον ο Αλέξης Τσίπρας, διαμηνύοντας πως η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της.

“Οι εταίροι μας θα κάνουν ότι είναι αναγκαίο να μπει η ανάπτυξη στην ατζέντα των προτεραιοτήτων. Έχουμε τις επόμενες ημέρες τη δυνατότητα να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας πως “προσερχόμαστε στο Eurogroup με συγκεκριμένες λύσεις”.

“Υπάρχει διέξοδος αρκεί να μην προσκρούσει σε σκοπιμότητες που θα την εμποδίσουν”, συνέχισε, “φωτογραφίζοντας” εμφανώς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ υπενθύμισε ότι “η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες στρεβλών επιλογών είτε λόγω των προηγούμενων πολιτικών είτε λόγω των εταίρων μας στην Ευρώπη που υπέδειξαν τη λάθος συνταγή για την υπέρβαση της κρίσης”.

“Σειρά των δανειστών”

“Είναι η σειρά των δανειστών και εταίρων μας να κάνουν αυτό που μπορούν αλλά κι αυτό που οφείλουν. Αυτό που δικαιούμαστε με βάση τις συμφωνίες”, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας εκ νέου πως η Ελλάδα όχι μόνο έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά τις έχει κιόλας υπερβεί: “Έχουμε κάνει κάνει περισσότερα από όσα οφείλαμε για να μην διακινδυνεύσουμε την υλοποίηση του προγράμματος”, υπογράμμισε, διαμηνύοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι “κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στην Ελλάδα την πορεία προς την ανάπτυξη, γιατί αυτό δεν είναι μόνο προς όφελος της Ελλάδας αλλά και προς το συμφέρον των πιστωτών και της Ευρώπης ως οικονομικού και κοινωνικού εγχειρήματος”. Σε ό,τι αφορά στο βασικό αίτημα της ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αξίωση να προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν με την λήξη του τρίτου Μνημονίου, ώστε “να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους δανειστές και στην ΕΚΤ να προχωρήσουν σε έκθεση βιωσιμότητας του χρέους”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Έμφαση στην ανάπτυξη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη να προωθήσει η Ευρώπη αναπτυξιακά προγράμματα, ώστε να ανορθωθεί η ελληνική οικονομία. “Να κάνουμε όλοι μαζί την προσπάθεια η κυβέρνηση, οι εταίροι, η κοινωνία και οι υγιείς επιχειρηματίες για να παραχθεί νέος πλούτος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας”, είπε, καλώντας την Ευρώπη “να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για επενδυτικά προγράμματα”. “Υπάρχει ο τρόπος να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους εταίρους αρκεί να υπάρξει και η βούληση”, συνέχισε, ενώ ανέφερε πως ο ίδιος είναι σε θέση να γνωρίζει πως και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν “υπερασπίζονται την Ευρώπη της ανάπτυξης”.

Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα