Τσίπρας προς υπουργικό: Υπερασπίσιμη η συμφωνία. Δουλέψτε για ανάπτυξη

Τσίπρας προς υπουργικό: Υπερασπίσιμη η συμφωνία. Δουλέψτε για ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε την απόφαση της Μαλτας και τα επόμενα βήματα στο υπουργικό. Έκανε λόγο για μομεντουμ που δίνει προοπτική για νέα εκλογική νίκη και εδωσε το σύνθημα για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Ζήτησε δουλειά και μεγάλη προσπάθεια ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα

“Υπερασπισιμη” χαρακτήρισε τη συμφωνία της Μαλτας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Εκτίμησε μάλιστα ότι ή ΝΔ βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο ενω ή κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει το πολιτικό μομεντουμ για να οδηγηθεί σε νέα πολιτική νίκη , αρκεί να προχωρήσει σε πολιτική αντεπίθεση ουσίας. Ζήτησε δηλαδή από τους υπουργούς πιο εντατική δουλειά με πρώτο στοχο “ανάπτυξη ανάπτυξη ανάπτυξη” και προκειμένου να διασφαλιστουν τα πρωτογενή που το 2018 θα ξεκλειδώσουν τα θετικά μέτρα.

Ειδικότερα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός καταρχήν υπενθύμισε τις αρχικές απαιτήσεις ΔΝΤ σε δημοσιονομικά – εργασιακά:

*4,5 δισ. ευρώ, επιπλέον, προσαρμογή. Απαίτηση που ήταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τον Δεκέμβριο 2015, από τη φάση της 1ης αξιολόγησης, δηλαδή, και επανήλθε το φθινόπωρο του 2016, κατά την εκκίνηση διαδικασιών της 2ης αξιολόγησης.

*Μη επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων.

*Αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων.

*Αναγνώριση δικαιώματος ανταπεργίας.

“Το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του”, τόνισε ο κ.Τσιπρας. “Με τις απαιτήσεις του, ωστόσο, υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαδικασία, κάτι που αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπη” σημείωσε και πρόσθεσε: “Οι μόνοι που επέμειναν να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση ήταν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ευρωβουλευτές τους μάλιστα έφτασαν στο σημείο να καταγγείλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι στηρίζει αδικαιολόγητα την ελληνική κυβέρνηση.”

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ή κυβέρνηση πολιτικοποιησε τη διαπραγμάτευση τόσο για το δημοσιονομικό όσο και κυρίως για τα εργασιακά, λέγοντας ότι “δημιουργήσαμε, για πρώτη φορά, ίσως, στην Ευρώπη, ένα μέτωπο υπεράσπισης του κοινωνικού δικαιώματος.”

Ο πρωθυπουργός θύμισε την Σύνοδο κορυφής της Ρώμης, την στήριξη από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, από τον Ιταλό Πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

Η συμφωνία, η ΔΕΗ και η κοινωνική πολιτική

Στη συνέχεια o κ. Τσίπρας περιέγραψε τη συμφωνία. Υπογράμμισε το μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο εφόσον πιάσουμε το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που τονισε ότι θεωρείται πάρα πολύ πιθανό αρκεί να δουλέψουμε σοβαρά (τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν εφόσον πιάσουμε το στόχο, το 2018, σημείωσε).

Αναφέρθηκε επίσης ξεχωριστά στα εξής σημεία της συμφωνίας:

*Συλλογικές διαπραγματεύσεις από Σεπτέμβρη του 2018.

*Όχι αύξηση ορίου των ομαδικών απολύσεων.

*Όχι ανταπεργία.

Τόνισε ότι όσον αφορά στη ΔΕΗ που προκαλούσε αντιδράσεις από μερίδα βουλευτών εινα εκτός συζήτησης τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο παρά τις ισχυρές πιέσεις.

Επισήμανε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα για το 2018, ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές επιδομάτων, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των δανειστών και ότι θα προχωρήσει γρήγορα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Τι ακολουθεί

Τα επόμενα βήματα όπως τα περιέγραψε ο πρωθυπουργός είναι:

*21 – 22 Απρίλη η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου και θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για χρέος –”πιθανόν να γνωρίζουμε μετά τη σύνοδο που καταλήγουμε σε σχέση με το χρέος”, ανέφερε.

*Επιστροφή τεχνικών κλιμακίων για ολοκλήρωση συμφωνίας.

*Συνεδρίαση Eurogroup – Πιθανόν και έκτακτο στις αρχές Μάη για έγκριση συμφωνίας και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

*Ανοίγει δρόμος και δίνεται η πολιτική δυνατότητα στην ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

“Στο σύνολο της ειναι μια συμφωνία υπερασπίσιμη”, είπε στα κυβερνητικά στελέχη ο κ.Τσιπρας.

“Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Και εμείς έχουμε την πίεση από κοινωνία λόγω λιτότητας αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ. Αυτό το μομέντουμ πρέπει να αξιοποιήσουμε για να έχουμε αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας”, είπε.

“Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση. Αντεπίθεση, όμως, ουσίας και όχι επικοινωνιακή γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια”, πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι ή κυβέρνηση έχει μία χρυσή ευκαιρία μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους άξονες πολιτικής της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες:

“Ανάπτυξη – ανάπτυξη – ανάπτυξη. Καμιά κωλυσιεργία και υπέρβαση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για να επιταχυνθούν τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ. Πρέπει να υπάρξει κατάλογος έργων που οφείλουν να προωθηθούν ώστε να έχουμε άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα (στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις υποδομές, στα δίκτυα, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή). Πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες και να υπερβαίνουμε τάχιστα όλα τα εμπόδια”, είπε και ζήτησε:

*Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα ΕΣΠΑ.

*Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

*Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας.

*Προστασία εργαζομένων – Να συνεχίσουμε την καλή δουλειά όσο μας επιτρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

“Να συνεχίσουμε την καλή δουλειά στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας. Ειδικά για την Παιδεία πρέπει το μέτρο σύγκρισης να είναι η επιτυχημένη έναρξη της σχολικής χρονιάς, 2016 – 2017. Να ανοίξουν, δηλαδή, τα σχολεία στην ώρα τους με εκπαιδευτικούς και βιβλία”, είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους υπουργούς του.

Έθεσε τέλος και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχους:

Με ευθύνη της Αντιπροεδρίας, του Υπουργού Συντονισμού της ΓΓ Κυβέρνησης, και του ΓΓ Πρωθυπουργού πρέπει να υπάρξει εντός 15 ημερών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο (πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία) αλλά και για τις μεγάλες θεσμικές τομές:

*Σύνταγμα

*Τοπική Αυτοδιοίκηση

*Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση

*Πρωτοβάθμια Υγεία

ΝΔ: Αποτυχημένη απολογία η εισήγηση Τσίπρα

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι μια αποτυχημένη απολογία για την πολιτική του.

Ούτε μια λέξη για τη μείωση του αφορολόγητου, ούτε μια λέξη για την περικοπή των συντάξεων και του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, ούτε μια λέξη για τα σκληρά μέτρα που έχουν την υπογραφή του.

Και μάλιστα, όταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωνε κατ’ επανάληψη, στο παρελθόν, ότι δεν θα επιβάλει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα.

Με την ανικανότητα, τις ιδεοληψίες και τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση, οδήγησε τη χώρα στην ύφεση.

Οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές, δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα