Τσίπρας: Ραντεβού κορυφής στις Βρυξέλλες

Τσίπρας: Ραντεβού κορυφής στις Βρυξέλλες
Greek Prime Minister Alexis Tsipras, left, speaks with the media as he arrives for an EU summit in Goteborg, Sweden on Friday, Nov. 17, 2017. European Union leaders warned Britain Friday that it must do much more to convince them that Brexit talks should be broadened to future relations and trade from December. (AP Photo/Virginia Mayo) ap

Συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τους Μέρκελ, Μακρόν, Γιούνκερ, Μπορίσοφ και Αναστασιάδη

Η άτυπη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, των 27 κρατών – μελών, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, θα ασχοληθεί αφενός με θεσμικά ζητήματα για την πορεία της Ένωσης και αφετέρου με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020.

Ο πρωθυπουργός θα έχει το βράδυ της Πέμπτης συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι ο Κύπριος πρόεδρος θα ενημερώσει την Παρασκευή τη σύνοδο για τις σχετικές εξελίξεις και ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να τοποθετηθεί επί του ζητήματος εκφράζοντας τη στήριξη στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Θα αναφερθεί επίσης στην προκλητική τουρκική στάση στο Αιγαίο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Επίσης την Παρασκευή, πέραν των εργασιών της συνόδου που θα ξεκινήσουν το μεσημέρι, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ αυτών, με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, τον Ιταλό Τζεντιλόνι (μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη), ενώ θα υπάρξουν συναντήσεις Τσίπρα – Μέρκελ – Μπορίσοφ – Γιούνκερ (επί τάπητος ευρωτουρκικές σχέσεις και μεταναστευτικό) και Τσίπρα-Μογκερίνι (επί τάπητος Τουρκία, πΓΔΜ, Αλβανία).

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου, θα διεξαχθεί διεθνής διάσκεψη υψηλού επιπέδου για το Σαχέλ, με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία διεξάγεται ώστε να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες, στις οποίες έχει κρίσιμο ρόλο η ΕΕ, που σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης, καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη στο Σαχέλ.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, με την επιστροφή του στην Αθήνα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και του κ. Lindsay Graham, ο οποίος είναι ο ισχυρός άνδρας των Ρεπουμπλικανών σε ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το ονοματολογικό και την Τουρκία.

(Φωτό: AP Photo/Virginia Mayo)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα