Τσίπρας σε Αβραμόπουλο: Αν δεν είχαμε συμφωνία, θα αντιμετωπίζαμε χειρότερα

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,συναντήθηκε με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών, Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο,για το προσφυγικό.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,συναντήθηκε με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών, Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο,για το προσφυγικό.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον επίτροπο Μετανάστευσης την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, παραδεχόμενος ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς δύο βασικές προϋποθέσεις δεν εξαρτώνται από την Αθήνα. Η Ελλάδα κινείται με γρήγορους ρυθμούς διαπίστωσε ο Αβραμόπουλος

Την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό συζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου στην πρώτη συνάντηση που είχαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ.Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς δύο βασικές προϋποθέσεις επιτυχίας δεν εξαρτώνται από την Αθήνα, αλλά χαρακτήρισε θετικό ότι τουλάχιστον υπήρξε συμφωνία. Ο κ.Αβραμόπουλος διαπίστωσε ότι η Ελλάδα κινείται με γοργά βήματα στο σκέλος της συμφωνίας που την αφορά, δημιουργώντας έτσι και μία ασπίδα προστασίας για την χώρα έναντι κριτικής και πιέσεων για την εφαρμογή της συμφωνίας από την πλευρά της.

«Έχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ανηφόρα, διότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Αν δεν είχαμε, όμως, τη συμφωνία με την Τουρκία, θα είμασταν αντιμέτωποι με ένα ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών και άρα είναι σημαντικό που έρχεται σε πρώτο πλάνο μία ευρωπαϊκή λύση» ανέφερε ειδικότερα ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι για να πετύχει η προσπάθεια απαιτείται η άμεση εφαρμογή της και ο συντονισμός, γι' αυτό η κυβέρνηση προσχώρησε στη δημιουργία ειδικού κυβερνητικού οργάνου υπό την ευθύνη του.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμμισε ότι για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας απαιτείται η εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς.

Πρώτη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι η μείωση των ροών από την Τουρκία, διότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα μπορέσουμε να εκκενώσουμε με επιτυχία τα ελληνικά νησιά για να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας. Δυστυχώς, όμως, χθες, όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, 1.500 άνθρωποι πέρασαν στη χώρας μας από τα τουρκικά παράλια, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσφορία του για τη μη μείωση των ροών.

Δεύτερη προϋπόθεση, σημείωσε, είναι να έρθει γρήγορα η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό και η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί τάχιστα προσαρμόζοντας τη νομοθεσία, όπου χρειαστεί, για την καλύτερη συνεργασία της ελληνικής επιτροπής ασύλου και της ευρωπαϊκής.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι με την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο και διαπίστωσε ότι η Ελλάδα κινείται με γρήγορους ρυθμούς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας, Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μαξίμου: Άμεσα η εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών

SHARE: