Τσίπρας σε ερώτηση του News 24/7: Κυπριακό και σχέσεις με Τουρκία κρίσιμο τεστ για ΕΕ

Τσίπρας σε ερώτηση του News 24/7: Κυπριακό και σχέσεις με Τουρκία κρίσιμο τεστ για ΕΕ
Greek Prime Minister Alexis Tsipras gives a press conference after the European Union leaders summit at the European Council, in Brussels, Belgium on June 23, 2017 / , 23 , 2017 Alexandros Michailidis / SOOC

Στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και στην προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ, αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Νews 24/7 κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες

Για τις πρωτοβουλίες που μπορεί να λάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση στις προκλήσεις που εξελίσσονται στη ΝοτιοΑνατολική Μεσόγειο, αλλά και για την άποψη των ηγετών για την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας ρώτησε το News 24/7 τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Ο ρόλος της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικός και κρίσιμος, αφού βρίσκεται σε σημείο ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Η πιο κρίσιμη πρωτοβουλία που μπορεί να λάβει η ΕΕ είναι η αντιμετώπιση των κρίσεων. Και δυστυχώς είναι αρκετές: κρίση και πόλεμος στη Συρία, κρίση στη Μέση Ανατολή, στη Λιβύη, ένταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις και συζητήσεις για το άλυτο Κυπριακό. Για να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΕΕ, λοιπόν, και η δυνατότητά της να λύσει κι άλλες κρίσεις στο πλανήτη, θα πρέπει να ξεκινήσει από τη γειτονιάς της. Το Κυπριακό και οι σχέσεις με Τουρκία είναι ένα κρίσιμο τεστ», είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

Σε σχέση με το εσωτερικό της Τουρκίας, ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε το γεγονός ότι οι Πρόεδροι της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ ενημέρωσαν για τις συζητήσεις που είχαν με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν στις Βρυξέλλες. «Οσα είπαν οι Πρόεδροι Γιούνκερ και Τουσκ επιβεβαίωσαν την άποψη που είχα προσωπικά, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν στο Πεκίνο και τον πρωθυπουργό Μπ. Γιλντιρίμ στην Αθήνα. Ότι μετά μια μακρά περίοδο έντασης με την Ευρώπη, μετά το δημοψήφισμα, η Τουρκία αναζητεί οδούς επαναπροσέγγισης με ΕΕ», δήλωσε ο Πρωθυπουργός. «Δεν ξέρω πόσο ειλικρινές και βαθύ είναι, καθώς και πόση διάθεση υπάρχει από πλευράς της Ευρώπης να προχωρήσει αυτό. Αλλά οι θέσεις μας είναι σταθερές: επαναλάβαμε ότι είμαστε υπέρ της προσέγγισης της Τουρκίας προς ΕΕ και είμαστε αταλάντευτα θετικοί στην ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Χθες, τόνισα ότι όσοι ενδεχομένως εκ πρώτης όψεως ευλόγως εστιάζουν στα ανθρώπινα δικαιώματα για να στηρίξουν το αντίθετο, τελικά είναι υποκριτικό για τους ανθρώπους που υφίστανται διακρίσεις και πιέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Όταν δηλαδή κάθε ελπίδα για ουσιαστικό εκδημοκρατισμό εξανεμίζεται…», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Τσίπρας:

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας για το νέο γύρο των συζητήσεων για το Κυπριακό δήλωσε ότι  «δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος. Με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν για να γίνουν βήματα προς τα μπροστά. Η θεώρησή μας είναι ότι το Κυπριακό δεν είναι ελληνικό ή τουρκικό ζήτημα, αλλά κατεξοχίν ευρωπαϊκό, αφού αφορά την προοπτική σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Η πολιτική εμπειρία από την πρώτη προσπάθεια δείχνει ότι η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Ομως, προσπαθούμε με σωστή μεθοδολογία και συμμάχους, το διεθνές δίκαιο, να επιλύσουμε το πρόβλημα με τους καλύτερους όρους», τόνισε ο Πρωθυπουργός «Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με την Κυπριακή κυβέρνηση, πλήρη κατανόηση των θέσεών μας από μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών, υπάρχουν δύο ηγέτες που επιθυμούν λύση. Η προοπτική της λύσης περνάει και μέσα από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η επανενωμένη Κύπρος θα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, επομένως όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η ΕΕ θα πρέπει να επιθυμεί να μην έχει στο ίδιο τραπέζι ένα πρόεδρο υπό τη διαρκή απειλή που θα προκαλεί η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί».

Ερωτηθείς για τις προκλήσεις της Τουρκίας στο ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η σθεναρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης έτυχε στήριξης από οργανισμούς και κυβερνήσεις, όπως η UNESCO και το State Department των ΗΠΑ. «Αντιλαμβάνεστε ότι όλοι κρινόμαστε για τις προθέσεις και τις πράξεις μας» τόνισε με νόημα.«Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις και την προοπτική που θέλει να έχει ως χώρα στο διεθνές γίγνεσθαι», πρόσθεσε.

Οπως είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για το σύνολο ζητημάτων που αφορούν στην ΕΕ: άμυνα, σχέσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία, αλλά και διαχείριση μεταναστευτικών ροών, διεθνές εμπόριο, κλίμα, το Μπρέξιτ.

«Το κρίσιμο ερώτημα, που διαπερνά όλα τα θέματα, είναι εκείνο που αφορά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και το ρόλο της ΕΕ στη μεταβατική φάση που διανύουν οι κοινωνίες της. Το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μέσω μιας ρεαλιστικής διπλωματικής προσέγγισης και στη βάση του διεθνούς δικαίου, της προστασίας δικαιωμάτων και των αξιών», τόνισε.

Σε σχέση με την Αμυνα, ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι «η Ευρώπη πρέπει να έχει δική της πολιτική άμυνας για ενισχύσει το ρόλο της ως σημαντικού παίχτη και τον διεθνή και περιφερειακό ρόλο της», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα λόγω του γεωγραφικού της σημείου ξοδεύει μεγάλο ποσό από το ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες και για την εξασφάλιση της ηρεμίας στην περιοχή. «Είναι μια καλή εξέλιξη για την Ελλάδα», τόνισε.

Για το μεταναστευτικό, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε ότι έγιναν κοινά βήματα για τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαίκού μηχανισμού επιστροφής μεταναστών, αλλά και ορισμού των ασφαλών τρίτων χωρών. «Διεκδικήσαμε και πετύχαμε, η λίστα των ασφαλών τρίτων χωρών να μην αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά να είναι συνολική ευρωπαϊκή υπόθεση.

Οσον αφορά την συζήτηση για την οικονομία, ο Ελληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε στην Σύνοδο ότι «η σημερινή συζήτηση για παγκοσμιοποίηση είναι μονοδιάστατη, αφού ανταποκρίνεται μόνο στις ανάγκες των αγορών». «Χρειαζόμαστε η ΕΕ να είναι ρυθμιστικός παράγοντας της παγκοσμιοποίησης, όχι αγωγός και παθητικός εντολοδόχος. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην κοινωνική διάσταση, που εδώ και πολλά χρόνια είναι ξεχασμένη στην ΕΕ», είπε.

Στην παρέμβασή του για το θέμα, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε τρεις επισημάνσεις: η μία αφορά στην ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενίσχυση βιομηχανίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας για την προσέλκυση επενδύσεων, τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και την καλύτερη αξιοποίηση επενδύσεων. Η δεύτερη αφορά στην στόχευση για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης με έμφαση στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. «Η ΕΕ δεν οφείλει να ανταγωνίζεται προς τα κάτω με τρίτες χώρες, μειώνοντας δηλαδή το μισθολογικό κόστος, αφού κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το κερδίσει, αλλά προς τα πάνω, σε επίπεδο εξειδίκευσης», εξήγησε.

«Τέλος, σε ό,τι αφορά τον προστατευτισμό, έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία είχα την ευκαιρία να επισημάνω την πρωτοφανή αντίφαση από τη μια μεριά να μιλάμε για ενιαία πολιτική κατά του προστατευτισμού, αλλά από την άλλη αρνούμαστε τα ευρωομόλογα, την αμοιβαιοποίηση του ρίσκου και των βαρών, την τραπεζική ένωση, την ενιαία φορολογική πολιτική. Όσο αρνούμαστε το ένα και προσπαθούμε άλλο, οι συζητήσεις είναι ετεροβαρείς», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Φωτό: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα