Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε ο ορισμός της διαπλοκής

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε ο ορισμός της διαπλοκής
Στιγμιότυπο από τη Βουλή Eurokinissi

Βολές στον πρόεδρο της ΝΔ για τις δηλώσεις του σχετικά με το «ξεπερασμένο οκτάωρο» και τον «αυτονομιστικό κίνδυνο στη Μακεδονία». Μνημονιακότερος των μνημονιακών ο Μητσοτάκης κατέληξε να απολογείται και δεν είπε τίποτε για το βιώσιμο χρέος, σχολίαζε κυβερνητικός αξιωματούχος

Με σκληρή αντιπαράθεση Αλέξη Τσίπρα– Κυριάκου Μητσοτάκη για τη «διαπλοκή» αλλά και για τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ περί «ξεπερασμένου οκταώρου» και περί «αυτονομιστικού κινδύνου» στη Μακεδονία κορυφώθηκε η προ ημερησίας συζήτηση για τη συμφωνία του Eurogroup στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι των καταγγελιών του κ. Μητσοτάκη για τις συναντήσεις του με επιχειρηματίες και εκδότες ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα δεν είναι εάν κάποιος πολιτικός βλέπει τους επιχειρηματίες αλλά αν τους κάνει τα «χατίρια». «Χατίρια σε επιχειρηματίες δεν κάναμε, δεν κάνουμε και δεν θα κάνουμε. Είναι όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο» διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας. Αντέτεινε, όμως, στον κ. Μητσοτάκη ότι εκείνος έχει ανοικτά θέμα σχετικά με την χρηματοδότηση της offshore της συζύγου του Μαρέβας η οποία δεν έχει καταθέσει ακόμη τα στοιχεία που ζητούνται για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες της. «Φανταστείτε εάν εγώ αρνιόμουν να παρουσιάσω το πόθεν έσχες για τις δραστηριότητες της συζύγου μου τι θα έγραφαν όλα τα παπαγαλάκια; Φανταστείτε η σύζυγός μου να είχε offshore και η χρεοκοπημένη εταιρία της να χρηματοδοτείτο από την ίδια offshore που χρηματοδότησε με 8 εκατ. ευρώ στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, κι εγώ παράλληλα να σιωπούσα. Τι θα έλεγαν τα παπαγαλάκια σας για εμένα;» είπε και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αποκαλύψει ποιος είναι ο χρηματοδότης της offshore της συζύγου του. «Μπορείτε εσείς να ισχυριστείτε ότι δεν εξυπηρετήσατε τα συμφέροντα του Χριστοφοράκου της Siemens ή του Φρουζή της Novartis;» είπε στον κ. Μητσοτάκη και συμπλήρωσε αυστηρά: «Δεν είμαστε το ίδιο, μην κάνετε συγκρίσεις, δεν σας συμφέρει. Είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή κ. Μητσοτάκη».

Μητσοτάκης: Σας απαγορεύω να αναφέρεστε στη σύζυγό μου

Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε στοχοποίηση της συζύγου του από εκδοτικά συμφέροντα «απολύτως ταυτισμένα με το Μέγαρο Μαξίμου». Διαβεβαίωσε, μάλιστα ότι Μαρέβα Μητσοτάκη ελέγχθηκε φορολογικά για το θέμα της offshore και ότι το ΚΕΦΟΜΕΠ απεφάνθη ότι δεν υπάρχει καμία φορολογική εκκρεμότητα ενώ και η εισαγγελέας έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. «Μην αναφερθείτε ξανά στη σύζυγο μου. Σας απαγορεύω ! Είναι μια υπεύθυνη επιχειρηματίας που δεν είχε ποτέ σχέση με το δημόσιο» είπε ο κ. Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα, άφησε υπονοούμενα πως συγγενής το κ. Τσίπρα προχώρησε σε ρύθμιση δανείου. 

Φώφη Γεννηματά: Τσίπρας και Μητσοτάκης έβγαλαν τα άπλυτά τους στη φόρα

Την μονομαχία των Τσίπρα – Μητσοτάκη για ζητήματα διαπλοκής σχολίασε επικριτικά από την πλευρά της η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά η οποία δεν προχώρησε σε δευτερολογία. «Την ώρα που οφείλουμε απαντήσεις για την ζωή των Ελλήνων πολιτών, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης κατώτεροι των περιστάσεων ήρθαν εδώ να μας πουν τα οικογενειακά τους και να βγάλουν  τα άπλυτα τους στην φόρα» σχολίασε η κυρία Γεννηματά.

Βολές Τσίπρα σε Μητσοτάκη για «αυτονομιστικό κίνδυνο» στη Μακεδονία

Ο πρωθυπουργός καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι σε συνέντευξή του στο περιοδικό Politico αναφέρθηκε σε κίνδυνο για «περιφερειακές αναταραχές όπου οι αυτονομιστικές δυνάμεις στης Ελληνική Μακεδονία μπορεί να δουν ευκαιρία να οργανωθούν». «Οι γείτονές μας λένε ότι δεν υπάρχει καμία μειονότητα στην Ελλάδα και μιλάτε εσείς για αυτονομιστικές δυνάμεις; Ποιες είναι αυτές; Αναγνωρίζουμε εμείς τέτοιες δυναμεις;» ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη και τον κατηγόρησε ότι «στον παροξυσμό του» γίνεται «εθνικά επικίνδυνος».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεταφράζει εσφαλμένα τη λέξη nationality της συμφωνίας ως «ιθαγένεια» ενώ στην πραγματικότητα σημαίνει «εθνότητα». «Μάθετε και λίγα Αγγλικά !» είπε ο κ. Μητσοτάκης στον ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια, πάντως, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να κοιτάξει την αστυνομική ταυτότητά του για να διαπιστώσει ότι οι λέξεις «hellenic nationality» μεταφράζεται ως «ελληνική ιθαγένεια».

Σκληρή κόντρα για το «ξεπερασμένο» οκτάωρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στις καταγγελίες του πρωθυπουργού περί ταύτισης με τους ακροδεξιούς ηγέτες της Ουγγαρίας και της Αυστρίας αλλά και ότι ετοιμάζει πρόγραμμα «σοκ» για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την καθήλωση του κατώτατου μισθού, την περικοπή δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία και την ανατροπή του οκταώρου. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέτεινε συγκεκριμένα ότι έχει ταχθεί υπέρ της δυνατότητας αύξησης του κατώτατου μισθού μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Επίσης, διέψευσε ότι έχει αναφερθεί σε ανατροπή του οκταώρου. Απαντώντας ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε στον κ. Μητσοτάκη ότι έχει χαρακτηρίσει «το οκτάωρο ξεπερασμένο» και του καταλόγισε ότι δηλώνει φανατικός υποστηρικτής του αυστριακού καγκελάριου Κούρτς που υιοθετεί το 12ωρο. «Είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ακραία νεοφιλελεύθερη ατζέντα και συντηρητική» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Μαξίμου: Αποδείχθηκε η ένδεια επιχειρημάτων του κ. Μητσοτάκη

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε ότι «για μία ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε στη Βουλή την ένδεια των επιχειρημάτων του». «Ο κ. Μητοτάκης προκάλεσε συζήτηση για την οικονομία αλλά δεν είπε τίποτα για το βιώσιμο πλέον χρέος και την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Έβγαλε ψεύτες το σύνολο των Ευρωπαίων αξιωματούχων και αναλυτών και επιβεβαίωσε το ανατριχιαστικό και αντικοινωνικό πρόγραμμα της ΝΔ, που προϋποθέτει περικοπές στις συντάξεις, συντριβή της εργασίας και διάλυση του κοινωνικού κράτους» ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου και καταλόγισε στον αρχηγό της αξιωματικής: «τελικά κατέληξε να απολογείται για τις offshore που χρηματοδότησαν την εταιρία της συζύγου του και τις ιδιαίτερες σχέσεις του με τον κ. Χριστοφοράκο της Siemens και τον κ. Φρουζή της Novartis». «Μνημονιακότερος των μνημονιακών, μίζερος απέναντι στην επιτυχία της χώρας, τζάμπα μάγκας και βαθιά διαπλεκόμενος. Εκπροσωπεί επάξια δηλαδή, ακριβώς αυτό που καταφέρνει να αφήσει πίσω της η Ελλάδα» κατέληξε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα