Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Θα μετατρέψετε τη ΝΔ σε κόμμα διαμαρτυρίας

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Θα μετατρέψετε τη ΝΔ σε κόμμα διαμαρτυρίας
Discussion and vote on the Plenum of the Greek Parliament for the new social security reform bill, in Athens, on May 8, 2016 / , , 8 , 2016 SOOC

"Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για αυταπάτες, όχι όμως ότι δεν προσπαθήσαμε" είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ

Σε κόντρα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και του χρέους εξελίχθηκαν οι δευτερολογίες Τσίπρα- Μητσοτάκη.

“Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για αυταπάτες, όχι όμως ότι δεν προσπαθήσαμε”, είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, απαντώντας στη δευτερολογία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσιπρας υποστήριξε ότι: “Γίνεται μια πρωτοφανής προσπάθεια να δημιουργήσετε την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εγώ προσωπικά, οι υπουργοί δεν λέμε την αλήθεια γιατί συγκρίνετε την προεκλογική περίοδο του 2015 το Γενάρη.”

Καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν απάντησε στην πρόταση που του είχε νωρίτερα απευθύνει να συναντηθούν και να συζητήσουν για το χρέος, ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη: “Σας έδωσα μια ευκαιρία να μιλήσετε επί της ουσίας για το θέμα και να στηρίξετε μια εθνική προσπάθεια και σας κάλεσα να κουβεντιάσουμε από κοινού. Όμως εσείς επιμένετε σε μια μίζερη αντιπολίτευση. Δεν αξίζει την παράταξή σας να τη μετατρέψετε σε κόμμα διαμαρτυρίας”.

Εξαπέλυσε δε επίθεση στον κ.Μητσοτάκη για το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ, απορρίπτοντας την κατηγορία ότι για τη σημερινή ανάγκη λήψης μέτρων ευθύνεται αποκλειστικά ο τελευταίος χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

“Κύριε Μητσοτάκη, ούτε ο Χουντίνι ο μάγος να ήσασταν και στερείστε αξιοπιστίας με αυτά που λέτε. Εφαρμόσατε μια πολιτική που χρέωσε στον ελληνικό λαό 25% του ΑΕΠ. 63 δισ, ευρώ ήταν τα μέτρα που πήρατε, όλα τα χρόνια που κυβερνήσατε μαζί με το ΠΑΣΟΚ”, είπε ο κ.Τσίπρας.

“Φτάσαμε σε ένα οριακό σημείο, είχαμε ένα συμβιβασμό και φτάσαμε σε μια συμφωνία. Έχουμε μπροστά μας 5,4δισ για την επόμενη τριετία και όχι 12 δισ γιατί από τη φόρα σας προσθέτετε και τα προληπτικά μέτρα του ΔΝΤ. Το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 ήταν 1% πάνω από το στόχο. Εσείς αφήσατε το 2014 με έλλειμμα. Είχατε την υποχρέωση να φτάσετε το 1,5% και ήταν 0,3%”, συνέχισε.

Αμφισβήτησε κατά πόσον όντως επί Σαμαρά η χώρα θα έβγαινε από τα μνημόνια και θα έπαιρνε κάποια ρύθμιση για το χρέος.

“Αφού πήρατε την υπόσχεση για το χρέος, γιατί δεν καταφέρατε να την υλοποιήσετε; Αφού είχατε αυτή την υπόσχεση, την οποία θα αξιοποιούσατε, όπως “θα” ερχόταν η ανάπτυξη, όπως “θα” φέρνατε τα πλεονάσματα”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Μητσοτάκης στη δευτερολογία του είχε απαντήσει στο  Γιάννη Δραγασάκη λέγοντας ότι “σας είναι τόσο άγνωστη η έννοια της αλήθειας που αναγκαστήκατε να την αναζητήσετε στο google”. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι “αναζήτησα κι εγώ στο google τον ΣΥΡΙΖΑ και μου βγήκε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”.

Επανέλαβε τις αιτιάσεις του για τις “ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ” και υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είπε αλήθεια στην ομιλία του στην Βουλή, ούτε για τα “ποσοστά αναπλήρωσης”, ούτε όμως και για τις ρυθμίσεις που θα φέρει για τα κόκκινα δάνεια.

Για το χρέος είπε ότι η υπόσχεση για το χρέος υπάρχει από τον Νοέμβριο του 2012. “Αυτή την υπόσχεση που υπήρχε την εξαγοράζεται με 8 δις μέτρα. Το χρέος κατέστη μη βιώσιμο από τις δικές σας αστοχίες” ανέφερε.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα