Τσίπρας στο ΣΕΒ: Είμαστε στην τελική ευθεία για αμοιβαία επωφελή συμφωνία

Τσίπρας στο ΣΕΒ: Είμαστε στην τελική ευθεία για αμοιβαία επωφελή συμφωνία
Greece's President Alexis Tsipras delivers speech at The Economist conference entitled "Europe: The Comeback? Greece: The Resilient?" in Athens, Greece on May 15, 2015. / The Economist, , 15 2015. Sooc

Ο πρωθυπουργός μίλησε στη συνέλευση του ΣΕΒ και έδωσε τους βασικούς άξονες της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ τόνισε τα στοιχεία εκείνα που θα κάνουν μια συμφωνία αποδεκτή από την Αθήνα

“Μια συμφωνία που θα προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα κυρίως για φέτος και το 2016. Επενδυτικό πακέτο για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε στέρεες βάσεις κυρίως στον τομεα της οικοδομής και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας” μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της συνέλευσης του ΣΕΒ το απόγευμα της Δευτέρας και συμπλήρωσε πως κύριο μέλημα του είναι η συμφωνία να μην προβλέπει μείωση σε μισθούς και συντάξεις.

Στην τελική ευθεία για τη συμφωνία

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως “βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας”, τονίζοντας πως η κυβέρνηση του έδωσε σκληρό αγώνα για να πείσει τους εταίρους ότι η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη. “Θέλω να υπογραμμίσω ότι έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι εργαζόμαστε με ειλικρίνεια και αφοσίωση για την επίτευξη συμφωνίας” σημείωσε και υπογράμμισε πως “παρότι βρισκόμαστε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, ύψους 8 δισ”.

Ο κ. Τσίπρας όμως μίλησε και για δυνάμεις που δεν θέλουν συμφωνία και λειτουργούν διχαστικά για την Ευρώπη. “Διατηρώ την ελπίδα ότι υπάρχουν φωνές που γνωρίζουν πως η συμφωνία αφορά όλη την Ευρώπη. Πιστεύω ότι αυτές οι μέρες θα καταγραφούν ως επαναβεβαίωση της πεποίθησης για την Ευρώπη” ανέφερε.

Οι τέσσερις προϋποθέσεις μια έντιμης συμφωνίας

“Προϋπόθεση η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Συμφωνία που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα και θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις;

– Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και του χρόνου.

– Συμφωνία που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη.

– Συμφωνία που δεν θα επιβάλλει νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Δεν επιλέξαμε την έλλειψη ρευστότητας

“Δεν αποτελεί ούτε επιλογή, ούτε ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. “Πρόκειται για σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων. Όλοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις” ανέφερε ο κ.Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση η επίτευξη συμφωνίας.

Ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα

“Το θέμα για όλους μας είναι η επεξεργασία εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή ως προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη” σημείωσε. “Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως “χρειαζόμαστε ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην ενίσχυση της ενεργού συζήτησης και όχι στηριζόμενη αποκλειστικά στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας. Ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και πρώτα από όλα στο ανθρώπινο δυναμικό”.

Ανάπτυξη που σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, τόσο σε φυσικούς πόρους, όσο και εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης, αλλά και του τουρισμού, αλλά τόνισε πως “η ανάπτυξη που χρειαζόμαστε και θέλουμε, οφείλει να σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα ώστε να ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση”.

“Είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες της οικονομίας που υπονόμευσαν την πορεία και το μέλλον της χώρας που βγήκαν στην επιφάνεια με το ξέσπασμα της κρίσης”, ανέφερε ο πρωθυπουργός. “Κατά τη διάρκεια της μνημονιακής πενταετίας τα προβλήματα αυτά όχι μόνο δεν επιλύθηκαν αλλά επιδεινώθηκαν” σημείωσε.

Οι άξονες της ανάπτυξης της κυβέρνησης

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια παρουσίασε τους άξονες της ανάπτυξης για την κυβέρνησή του:

– Πρώτος άξονας ο νέος οργανισμός των Υπουργείων

– Δεύτερος άξονας η απλοποίηση των διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης συμπεριλαμβανομένων των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις.

– Κωδικοποίηση της νομοθεσίας, αιτούμενο του επιχειρηματικού κόσμου και όλων των πολιτών.

– Απλοποίηση φορολογικού συστήματος και φορολογικών διαδικασιών.

– Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και δημιουργία σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος.

– Αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς.

– Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης πολιτικής και διοικητικής.

Η ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνέχεια στην προτεραιότητας της κυβέρνησης για δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας. “Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα”, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως σύντομα αναμένεται η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.

Η Ελλάδα υπέβαλε επίσημα αίτημα για την BRICS

“Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή την ένταξη στην αναπτυξιακή τράπεζα των αναδυόμενων οικονομιών”, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε πως η χώρα έχει υποβάλει ήδη επίσημα αίτημα για τη συμμετοχή της στην BRICS.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε όχι μόνο τις ευκαιρίες που βλέπουμε, αλλά να δημιουργήσουμε νέες και σημείωσε πως τα αποτελέσματα μιας τέτοιας προσπάθειας θα αρχίσουν σύντομα να αποδίδουν καρπούς.

Δείτε ένα απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού:

Πηγή φωτογραφίας sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα