Τσίπρας στον ΟΗΕ: Χρειαζόμαστε λύση στο ζήτημα του χρέους

Τσίπρας στον ΟΗΕ: Χρειαζόμαστε λύση στο ζήτημα του χρέους

Τι είπε ο πρωθυπουργός στη κεντρική του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ποιες ήταν οι τελευταίες συναντήσεις που είχε

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρας μας, στις προσπάθειες που καταβάλλει και στις προοπτικές που έχει αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην κεντρική του ομιλία στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «σήμερα, αντίθετα με πριν από έναν χρόνο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα αποτελούν ευκαιρίες για την διεθνή κοινότητα, για την Ευρώπη και για την περιοχή μας, να γυρίσουμε σελίδα στις κρίσεις του παρελθόντος και να αποτρέψουμε καινούργιες επικίνδυνες κρίσεις.»

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά αισιόδοξος πως η Ελλάδα έπειτα από επτά ταραγμένα χρόνια ύφεσης βγαίνει πλέον από την βαθύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση στην μεταπολεμική της ιστορία.

Ειδική αναφορά έκανε για άλλη μια φορά από τη Νέα Υόρκη στο θέμα του χρέους τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνησή προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις έχοντας ως μέριμνα την προστασία του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Παροτρύνουμε τους εταίρους μας να προχωρήσουν με την οριστικοποίηση των μέτρων για την μείωση τους χρέους, ώστε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών», ανέφερε στην ομιλία του και συμπλήρωσε πως  «χρειαζόμαστε μια λύση στο ζήτημα του χρέους που θα συνεισφέρει σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, για το οποίο συζητάμε τόσο πολύ στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρώπη. Να αφήσουμε τον φαύλο κύκλο της λιτότητας πίσω μας».

Ο πρωθυπουργός μίλησε τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για το Κυπριακό.

– Χρειαζόμαστε μια δίκαιη, βιώσιμη λύση στην Κύπρο που θα βάλει τέλος μια για πάντα στο αδιέξοδο και εξαρτημένο παρελθόν του νησιού. Μια λύση που θα συνεισφέρει στην αλλαγή της ασταθούς δυναμικής στην περιοχή μας.

– Χρειαζόμαστε μια διεθνή αποτελεσματική απάντηση στη μεταναστευτική κρίση, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια απάντηση που θα αντιμετωπίζει τις επικίνδυνες ξενοφοβικές και εθνικιστικές φωνές που εμφανίζονται ξανά για πρώτη φορά με τόση ένταση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εξειδικεύοντας τις προτάσεις του ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πλαίσιο πρέπει:

– Να αυξήσει την υποστήριξη προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες.

– Να αυξήσει τις επιστροφές ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και την επανεγκατάσταση και επαναπροώθηση όλων εκείνων που την χρειάζονται.

– Να αυξήσει την συνεργασία ασφάλειας εναντίον των δικτύων διακινητών.

– Να αυξήσει τις πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του διαλόγου και των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας «μέσω ενός ευρέως φάσματος πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανόμενης και της πολύ καλής συνεργασίας μας στην διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών».

Επίσης, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε πως η ελληνική πλευρά υποστηρίζει σταθερά μία κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

Συνάντηση με Μπαν Κι Μουν

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Γ.Γ του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε αντικειμενικά σφιχτό χρονικό πλαίσιο, όπου υπήρξε η δυνατότητα να τεθούν διαγραμματικά τα ζητήματα του Προσφυγικού, του Κυπριακού και εκείνου της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο Γ.Γ του ΟΗΕ ευχαρίστησε την Ελλάδα για την διαχείριση του προσφυγικού. Μάλιστα δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον εθελοντισμό και τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από τους κατοίκους της Λέσβου, την οποία είχε επισκεφθεί.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μπαν Κι Μουν για την συνεργασία του ΟΗΕ και τον ίδιο προσωπικά για τον ρόλο του στην ανάδειξη του προσφυγικού ως παγκοσμίου ζητήματος, υπογράμμισε την σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και αναφέρθηκε και στις ειδικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα στην διαχείριση του προσφυγικού από τους φράχτες και τα συρματοπλέγματα που υψώθηκαν σε άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ανέφερε στον Γ.Γ του ΟΗΕ ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες  χωρίς να έχουμε φθάσει ακόμα σε λύση, εξέφρασε την αισιοδοξία του και επισήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών της Κύπρου, ενώ οι απαντήσεις στο θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να σχετίζονται με παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής, και ως τέτοιο πρέπει να το προσεγγίσουμε.

Στην συνάντηση ήταν παρών και ο Μάθιου Νίμιτς, και όσον αφορά το θέμα της ΠΓΔΜ ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμα ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται προς αυτήν την κατεύθυνση περιλαμβάνονται και τα ΜΟΕ, και ότι προφανώς όλα αυτά συνδέονται με την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Συνάντηση με πρόεδρο του Ιράν

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στην Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, στην οποία, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τεχεράνη και οι δύο πλευρές αποδίδουν στρατηγικό χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

Νέα τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Ν.Υόρκη για εμβάθυνση της θετικής ατζέντας συνεργασίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα