Τσοχατζόπουλος: “Πλήρη άγνοια για τις offshore. Ο Βοσκός ήταν ο Bosco o Σέρβος”

Τσοχατζόπουλος: “Πλήρη άγνοια για τις offshore. Ο Βοσκός ήταν ο Bosco o Σέρβος”
Συνεχίστηκε την Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου και των 18 συγκατηγορούμενών του για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα. (EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ) Eurokinissi

Πώς εξελίσσεται η δεύτερη ημέρα απολογίας του Άκη Τσοχατζόπουλου

Πλήρη άγνοια για τις offshore εταιρείες Nobilis και Torcasso, μέσω των οποίων κατηγορείται ότι απέκτησε τα ακίνητά του σε Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Κόμνα Τράκα και Κεφαλληνίας, δηλώνει ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος απολογείται για δεύτερη ημέρα ενώπιον των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Απολογούμενος για δεύτερη ημέρα ενώπιον των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο πρώην υπουργός επανέλαβε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις υπεράκτιες εταιρείες Nobilis και Torcasso.

Όταν αναφέρθηκε στις κατηγορίες, ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για “κοπανιστό αέρα”.

Ο κατηγορούμενος θέλησε να κάνει μια ιστορική διαδρομή απο την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρεου, τη διαδοχή του απο τον Κώστα Σημίτη και τη νύχτα των Ιμιων, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου κ. Κατσιάνη ο οποίος του ζήτησε να απαντήσει για τις κατηγορίες που του αποδίδονται σχετικά με τις ύποπτες συναλλαγές. Η προτροπή του προέδρου ανέβασε τους τόνους καθώς ο κατηγορούμενος αντέδρασε, επαναλαμβάνοντας οτι είναι θύμα σκευωρίας.

– Πρόεδρος: Να ξεκινήσουμε απο τα ακίνητα…

– Τσοχατζόπουλος: Μου έστησαν υπόθεση ότι δήθεν υπήρξε ξέπλυμα με την αγορά του ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

‘Οπως ισχυρίστηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος κατηγορείται ότι μέσω της εταιρείας Νόμπιλις απέκτησε το επίμαχο ακίνητο, δεν είχε καμία σχέση με την εταιρεία και αγόρασε το νεοκλασικό με απολύτως νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες. Είπε επίσης ότι το ακίνητο, τού το συνέστησε ,αρχικά προς ενοικίαση η συγκατηγορούμενή του, λογίστρια, Φρόσω Λαμπροπούλου.

Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε και πάλι στην “επικοινωνιακή καταιγίδα” που έζησαν με τη σύζυγο του μετά την αγορά του επίμαχου ακινήτου. Οπως είπε “υπήρξαν συμφέροντα εκδοτικά-οικονομικά, κομματικά και στη συνέχεια οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα έκαναν πλακάκια για τα υποβρύχια”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου, ο πρώην υπουργός αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση του και με την υπεράκτια εταιρεία Τορκάσο, μέσω της οποίας απέκτησε ακίνητα στην Κόμνα Τράκα και την Κεφαλληνίας.

“Ο εξάδελφος μου ήταν διαχειριστής και εκπρόσωπος της εταιρείας με δραστηριότητα στον χώρο Real Estate . Δυστυχώς όμως, έπεσε όμηρος στα χέρια του ανακριτή και προχώρησε σε παράνομη και ανήθικη συναλλαγή”.

Και την εταιρεία Bluebell οπως ανέφερε ο κατηγορούμενος την αγνοούσε μέχρι που, όπως σημείωσε, “έμαθα κάποια στιγμή ότι η κόρη μου είχε νοικιάσει σπιτι στο Κολωνάκι απο την εταιρεία αυτή”.

Οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι οταν ο πρόεδρος έθεσε ερωτήσεις στον κ. Τσοχατζόπουλο για όσα περιλαμβάνονται στις χειρογραφες σημειώσεις του που κατασχέθηκαν στο γραφείο του.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος φανερά εκνευρισμένος αρνήθηκε να μιλήσει για τις σημειώσεις. Ο πρόεδρος τον ρώτησε αν -όπως φαίνεται σε πολλά χειρόγραφα- υπάρχει οικονομική συναλλαγή με τον συγκατηγορουμενο του Γιάννη Σμπώκο.

Χαρακτηριστικός ο διάλογος με τον Πρόεδρο του δικαστηρίου:

“O Βοσκός ήταν ο Bosco”

Ο πρώην υπουργός απάντησε ότι όλα αυτά συνιστούν προσωπικά του δεδομένα και τόνισε οτι δεν προτίθεται να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

-Πρόεδρος: Έχετε οικονομικές διάφορες με τον Σμπωκο;

-Τσοχατζόπουλος: ‘Οχι, απολύτως καμία. ‘Ηταν επι χρόνια συνεργάτης μου και έλαβε θέσεις με προσωπική του ευθύνη.

-Πρόεδρος: Πώς εξηγείτε αυτές τις σημειώσεις;

-Τσοχατζόπουλος: Συνήθιζα να γράφω σημειώματα καθαρά προσωπικά.

-Πρόεδρος: Εκφράζεστε με συνθηματικά; με κωδικούς;

-Τσοχατζόπουλος: Βεβαίως… Δεν λέμε ο “ψηλός” , ο “κοντός”…

-Πρόεδρος: Ποιος ήταν ο Βοσκός;

-Τσοχατζόπουλος: Πού να θυμάμαι; Είχα ένα φίλο Σέρβο τον Bosco… Σε αυτά τα θέματα δεν μπαίνω σε συζητήσεις. Δεν πρόκειται να συνεχίσω την κουβέντα.

Ο πρώην υπουργός επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι δεν αγόρασε ο ίδιος μετοχές της ΙΑΝΟΣ, αλλά ότι μεσολάβησε προκειμένου ο συγκατηγορούμενός του, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου κ. Καρατζάς, με τον οποίο είχε φιλικές σχέσεις, να “διευκολυνθεί μέσω εταιρείας στην Ελβετία”.

Σε ερώτηση του προέδρου αν μετανιώνει για κάτι, ο κ. Τσοχατζόπουλος απάντησε πως έκανε λάθος που αγόρασε το σπίτι στην Ακρόπολη και πως θεωρεί πλέον, “ότι οπουδήποτε αλλού να έπαιρνα δεν θα γινόταν τόσο μεγάλο θέμα”.

‘Οταν ο πρόεδρος ρώτησε τον κ. Τσοχατζόπουλο πως του φαίνεται η ενδεχόμενη έκδοση του Κύπριου πρώην υπουργού Ντίνου Μιχαηλίδη στην Ελλάδα, ο κατηγορούμενος απάντησε : “εμένα δεν με εντυπωσιάζει, δεν ξέρω αν εντυπωσιάζει εσας. Εγώ τον γνωρίζω, ήταν υπουργός, είχα συνεργασία και καλές σχέσεις με τις κυβερνήσεις της Κύπρου. Τα υπόλοιπα είναι αυτά που λέει ο Ζήγρας. Θα τον πιστέψετε;”

Κατά τη διάρκεια ερωτήσεων της εισαγγελέως δημιουργήθηκε επεισόδιο με αφορμή την αναφορά της σε “αμαρτωλά χρήματα”. Ο συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου, Γ.Παγορόπουλος, άρχισε να φωνάζει ότι το “δικαστήριο έχει λάβει απόφαση”.

Ο πρόεδρος φωνάζοντας κάλεσε τους αστυνομικούς να “συνοδεύσουν έξω μέχρι να ηρεμήσει τον συνήγορο”. Ακολούθησε πανδαιμόνιο καθώς η υπεράσπιση έκανε λόγο για “εκδίωξη και αποβολή” συνηγόρου.

Αρνήθηκε να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση, ο Άκης Τσοχατζόπουλος  

 «Aρνούμαι να μπω σε συζήτηση γι αυτά που λένε οι συγκατηγορούμενοί μου προκειμένου να υπερασπίσουν τον εαυτό τους», απαντούσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος στις ερωτήσεις της Έδρας για τα όσα ακούστηκαν σε βάρος του, κατά τις απολογίες των κατηγορουμένων.

Ο πρώην υπουργός δέχθηκε βροχή ερωτήσεων απο την Έδρα για σχεδόν κάθε σημείο της δικογραφίας που τον βαρύνει, αλλά και για όσα ακούστηκαν εναντίον του σε όλη την διάρκεια της πολύμηνης διαδικασίας.

«Αρνούμαι να φορτωθω πράγματα που δεν με αφορούν», απαντούσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος, απολογούμενος, επέμεινε ότι το δικαστήριο δεν διαθέτει στοιχεία σε βαρος του.

«Δεν έχετε τίποτα, έχετε αέρα κοπανιστό και γι΄ αυτό καταφεύγετε στα κατασκευασμένα στοιχεία», είπε.

Ο κατηγορούμενος τόνισε ότι ο ίδιος δεν είχε ποτέ σχέσεις με «μιζαδορους» και ούτε με χρήματα που έδωσαν οι Γερμανοί για «μίζες», όπως δε ανέφερε «ας ψάξουν να βρουν τα λεφτά,αλλά οχι να τα χρεώνουν σε εμάς».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για έγγραφα σχετικά με υπερακτιες εταιρίες – που του αποδίδονται, κατά το κατηγορητήριο – έγγραφα τα οποια κατασχέθηκαν στο γραφείο του, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι έχει εμπλοκή με αυτές και υποστήριξε ότι ήταν υλικό που είχε συλλέξει, με αφορμή την Εξεταστική της Βουλής για τα TORM1.

Σε αναφορά του αναπληρωτή εισαγγελέα για ενδεχόμενη κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του πρώην υπουργού με τους συγκατηγορούμενούς του Ευφροσύνη Λαμπροπουλου και Νίκο Ζηγρα, ο κ. Τσοχατζόπουλος αντέδρασε έντονα λέγοντας: «δεν κάνω κατ’ αντιπαράσταση με κανέναν. Δεν θα το κάνουμε θέατρο εδώ μέσα».

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.                   

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα