Τζανακόπουλος: Το εξώδικο Μαρέβας δεν είναι απάντηση Μητσοτάκη

Τζανακόπουλος: Το εξώδικο Μαρέβας δεν είναι απάντηση Μητσοτάκη
Συνέντευξη τύπου του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη σχετικά με τα δημοσιεύματα περί μη χρηστής διοίκησης στον ΔΕΣΦΑ, παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, την Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

«Καλωσορίζουμε το εξώδικο εκ μέρους της Μαρέβας Μητσοτάκη αλλά αυτό δεν συνιστά απάντηση εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που ανέφερε τα «αναπάντητα ερωτήματα» γύρω από την οικογένεια του προέδρου της ΝΔ

Στην προαναγγελία πως τα «αναπάντητα ερωτήματα» για την υπόθεση Αυγενάκη, για τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων και για την εμπλοκή της Μαρέβας Μητσοτάκη στα «Paradise Papers» θα συζητηθούν «τις αμέσως επόμενες ημέρες» στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την φοροδιαφυγή που ζήτησε να διεξαχθεί στη Βουλή ο πρωθυπουργός προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χρησιμοποίησε το ρήμα «έχει παγώσει» για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, προαναγγέλλοντας πως εφόσον υπάρξουν ευρωπαϊκές αποφάσεις για εμπάργκο πώλησης όπλων στο Ριάντ, προφανώς η κυβέρνηση θα κινηθεί εντός ευρωπαϊκού πλαισίου.

«Εντός δύο ημερών η ενίσχυση στους πλημμυροπαθείς»

Κατά τα λοιπά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να «φωτίσει» τις εξελίξεις στην οικονομία, τη διαπραγμάτευση και την αποζημίωση των πλημμυροπαθών στη Δυτική Αττική. «Για δεύτερη συνεχή  χρονιά η κυβέρνηση προχωρά στη διανομή κοινωνικού μερίσματος, διπλάσιο από το περσινό, ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε σχεδόν 4 εκατομ. πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Η διαδικασία των αιτήσεων για την διανομή του μερίσματος συνεχίζεται απρόσκοπτα. Μέχρι το πρωί είχαν κατατεθεί 1.223.116 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί 527.593» επισήμανε, τονίζοντας πως «η ηλεκτρονική πλατφόρμα κατάθεσης των αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου και το μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα».

Αναφορικά με τους πλημμυροπαθείς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «έχουν ήδη ολοκληρωθεί όλες οι αυτοψίες και η καταγραφή των ζημιών στη Δυτική Αττική» για να προσθέσει: «Χθες εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή του επιδόματος των 5000 ευρώ στα νοικοκυριά και των 8000 ευρώ στις επιχειρήσεις που επλήγησαν». Επίσης, επανέλαβε πως «ξεκίνησε από σήμερα στο Δημαρχείο της Μάνδρας και στο ΚΕΠ της Νέας Περάμου, η υποδοχή των αιτήσεων των πληγέντων νοικοκυριών για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος που προβλέπεται να αρχίσει εντός 2 ημερών. Κατόπιν θα ακολουθήσει η διαδικασία για την αποζημίωση των επιχειρήσεων».

«Χωρίς μέτρα» η αξιολόγηση

Κατά τα λοιπά, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε για μία ακόμη φορά ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα, ενώ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να υπάρξει τεχνική συμφωνία στις 4 Δεκεμβρίου (απαντώντας σε σχετική ερώτηση). Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε την ανταλλαγή ομολόγων (swap) ως πετυχημένη και άφησε αιχμές για τα ΜΜΕ, λέγοντας πως η ανταλλαγή ήταν «ένα γεγονός που δυστυχώς πέρασε απαρατήρητο από μεγάλη μερίδα του Τύπου αν και είναι μείζονος σημασίας για την πορεία της χώρας».

«Πρόκειται στην πραγματικότητα για τη δεύτερη επιτυχή έξοδο στις αγορές μετά από αυτήν του Ιουλίου και η οποία στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του προφίλ του χρέους ώστε αυτό να καταστεί ευκολότερα διαπραγματεύσιμο στις διεθνείς αγορές», συνέχισε, για να προσθέσει πως «επιτεύχθηκαν οι κεντρικοί στόχοι που είχαν τεθεί, όπως η εξομάλυνση και κανονικοποίηση της αγοράς ομολόγων με την απορρόφηση των μη τυπικών ομολόγων του PSI», ενώ, επίσης, «έγινε μια σημαντική ένεση ρευστότητας και το ελληνικό χρέος κατέστη πιο ελκυστικό για τους μη μοχλευμένους επενδυτές».

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην διαδικασία του τηλεοπτικού διαγωνισμού, αναφέροντας πως «δημοσιεύθηκε χθες η προκήρυξη του ΕΣΡ για τη δημοπρασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας» και προσθέτοντας: «Μια δέσμευση της κυβέρνησης που πολεμήθηκε λυσσαλέα, αλλά γίνεται πλέον πράξη. Μπαίνει έτσι ένα τέλος στην άνευ τιμήματος εκμετάλλευση του φάσματος, ενός περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού λαού. Μπαίνουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο, στην πολιτική ζωή, την ποιότητα του τηλεοπτικού προγράμματος αλλά και τις εργασιακές σχέσεις στα τηλεοπτικά μέσα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα