Βαριές κουβέντες Μαρτίνη για ‘ξεπούλημα’ του Ντυνάν

Βαριές κουβέντες Μαρτίνη για ‘ξεπούλημα’ του Ντυνάν
Συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την Υγεία την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου κατήγγειλε σχέδιο «άλωσης» του νοσοκομείου. Αιχμές για το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, καθώς και σε πρώην υπουργούς ΝΔ- ΠΑΣΟΚ

Ευθύνες στους υπουργούς υγείας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της εκχώρησης του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν στην Τράπεζα Πειραιώς επέρριψε ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου, Ανδρέας Μαρτίνης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής καταγγέλλοντας μάλιστα «σχέδιο άλωσης» το οποίο ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο.

Στην πολύωρη κατάθεσή του ενώπιον των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής ο προφυλακισμένος Ανδρέας Μαρτίνης μίλησε για σειρά επιλογών οι οποίες οδήγησαν στην εκχώρηση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν στην Ημιθέα ΑΕ (θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς) έναντι 115 εκ. ευρώ. Επιμέρισε, μάλιστα, τις ευθύνες σε σειρά υπουργών αλλά και στο περιβάλλον του τότε πρωθυπουργό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. «Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε το σύστημα άλωσης Ερυθρού Σταυρού, ο κ. Λοβέρδος έσκαψε το λάκκο του Ντινάν, και ο κ. Γεωργιάδης μας έριξε μέσα και σφράγισε πολύ καλά» κατέθεσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Μαρτίνης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Ντινάν

«Μετά το μνημόνιο που υπεγράφη τέλειωσε το Ντινάν, κάποιοι το χαρίσανε στην Πειραιώς» είπε ερωτηθείς σχετικά με το τριμερές εμπιστευτικό μνημόνιο που υπέγραψε ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με την Τράπεζα Πειραιώς και το Ερρίκος Ντινάν για την εκχώρηση του νοσοκομείου. Επίσης κατήγγειλε ότι ο κ. Γεωργιάδης του ζήτησε να παραιτηθεί επικαλούμενος πιέσεις των «ξένων» και στη συνέχεια προχώρησε στον ορισμό Διοικητικού Συμβουλίου της επιλογής του. Κατήγγειλε μάλιστα ότι κ. Γεωργιάδης «με καμία δύναμη δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Ντινάν». Ερωτηθείς, όμως, σχετικά ο κ. Μαρτίνης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει ποια συμφέροντα εξυπηρετούσε ο κ. Γεωργιάδης. «Θέλω να πιστεύω ότι το έκανε για να σώσει το νοσοκομείο» είπε αναφερόμενος στην εκχώρηση.

Η λαίλαπα που ανέμενα ως σωτηρία ονομάζεται Λοβέρδος

Ο κ. Μαρτίνης κατέθεσε ότι ο κ. Λοβερδός αποδείχθηκε η «λαίλαπα» που ο ίδιος περίμενε ως σωτηρία. Του καταλόγισε μάλιστα ότι του άσκησε πιέσεις να αποσύρει μήνυση που είχε καταθέσει κατά του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου αλλιώς «θα έκλεινε την στρόφιγγα του ΕΟΠΥΥ στο Ντυνάν». «Εάν πιέζεις ασφυκτικά και προσωπικά και καθημερινά δια των εκπροσώπων σου, πρέπει ο υπουργός να αναλαμβάνει την ευθύνη» είπε για την απόσυρση των ένδικων μέσων. «Εάν ο κ. Λοβέρδος λειτουργούσε κατά το χιλιοστό που λειτούργησε ο Γεννηματάς θα ησασταν αλλιώς και εσείς αλλιώς και εμείς» σχολίασε ο κ. Μαρτίνης απευθυνόμενος στη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ο Μάκης Βορίδης πιέστηκε για να δοθεί το νοσοκομείο

Ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντινάν κατήγγειλε επίσης ότι ο τότε υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης έφερε στη Βουλή «κατόπιν πιέσεων» τροπολογία -πέντε ημέρες προ του πλειστηριασμού του νοσοκομείου- για την παροχή ασυλίας στις πρώην διοικήσεις. «Επειδή τον κ. Βορίδη τον τιμώ, από ό,τι ξέρω πιέστηκε για να το κάνει» είπε ο κ. Μαρτίνης και ανέφερε ότι η τροπολογία “δεν ήταν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος” και ήταν «εκ των ων ουκ άνευ» για να πωληθεί το νοσοκομείο.

Οι αναφορές στον διευθυντή του Αντώνη Σαμαρά, Κώστα Μπούρα

Ο κ. Μαρτίνης ανέφερε ότι στο παρελθόν είχε φιλικές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά αλλά στη συνέχεια εκείνος σταμάτησε να μιλά μαζί του απευθείας και τον παρέπεμψε στον τότε διευθυντή του Κώστα Μπούρα. Μάλιστα, ο κ. Μαρτίνης ισχυρίστηκε ότι ο βουλευτής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου, του εκμυστηρεύτηκε ότι ο κ. Μπούρας τον χαρακτήρισε κλέφτη. «”Να με παρατήσετε με τον κλέφτη, τον αλήτη…” είπε ο κ. Μπούρας για εμένα» τόνισε ο κ. Μαρτίνης.

Μάλιστα ο κ. Μαρτίνης άφησε υπονοούμενα για τον διευθυντή του κ. Σαμαρά, Κώστα Μπούρα, υπογραμμίζοντας την καταγωγή του «Μεσσήνιου» στελέχους του ΣΔΟΕ κ. Γιαννίκου. Επανέλαβε, μάλιστα, την καταγγελία του ότι ο κ. Γεωργιάδης του άσκησε πιέσεις να παραιτηθεί με το αιτιολογικό “θέλει να βάλει και ο Σαμαράς τους δικούς του”.

Επίσης άφησε έμμεσες αιχμές για τις φιλικές σχέσεις του περιβάλλοντος της συζύγου του κ. Σαμαρά με το διευθυντικό στέλεχος του Ερρίκος Ντινάν Θεμ. Χαραμή.

Ο κ. Μαρτίνης αναγνώρισε πάντως ότι χάρη στης Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης Σαμαρά παρέμεινε εν ζωή το Ερρίκος Ντινάν. “Χρωστάω χάριτες στον Σαμαρά” είπε χαρακτηριστικά.

Ευθύνες και σε Κωστή Χατζηδάκη – Νότη Μηταράκη

Ο μάρτυρας κατήγγειλε επίσης ότι ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, και ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, παρείχαν κάλυψη στο σχέδιο εκχώρησης του Ντινάν. “Δεν θα μπορούσε να τελεσφορήσει τίποτα εάν το ζευγάρι του υπουργείου Ανάπτυξης δεν κάλυπτε τα πεπραγμένα του Χαραμή” είπε χαρακτηριστικά.

Επιβεβαίωση Μαρτίνη για τεράστια έκπτωση στα νοσήλια Σημίτη

Ο πρώην διοικητής του Ερρίκος Ντυνάν επιβεβαίωσε στην κατάθεσή του τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης νοσηλεύτηκε με τεράστια έκπτωση. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, (βασίζονται σε έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας Grant Thornton που διερευνάται από την Εξεταστική) στον κ. Σημίτη χορηγήθηκε έκπτωση 17.900 ευρώ για νοσηλεία ύψους 18.470 ευρώ ενώ στη σύζυγό του έγινε έκπτωση 29.045 ευρώ επί συνόλου 29.750 ευρώ περίπου.

Ο κ. Μαρτίνης παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι συνολικά 17.000 πολίτες νοσηλεύτηκαν δωρεάν στο Ερρίκος Ντυνάν εκ των οποίων μόνον οι 1.700 είχαν δικαίωμα δωρεάν νοσηλείας ως αναξιοπαθούντες. Αναγνώρισε, δε, ότι εκατοντάδες από τους υπόλοιπους νοσηλεύτηκαν με «ρουσφέτια» πολιτικών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης υπογράμμισε ότι οι βουλευτές μέλη της επιτροπής οφείλουν να ερευνήσουν το κατάλογο όσων εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα και έλαβαν δωρεάν νοσηλεία παρά το γεγονός ότι δεν ήταν άποροι. 

Συνεχίζεται την Τετάρτη η κατάθεση του Ανδρέα Μαρτίνη

Η κατάθεση του Ανδρέα Μαρτίνη στην Εξεταστική Επιτροπή διακόπηκε μετά από τέσσερις ώρες καθώς ο πρώην πρόεδρος του Ντινάν αισθάνθηκε αδιαθεσία. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μαρτίνης είναι 76 χρονών και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Εξεταστικής η κατάθεση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών της προσωρινής διοίκησης Ντινάν

Μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής ζήτησαν εκ νέου να ανοιχτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των μελών της προσωρινής διοίκησης του Ντινάν που έδωσε το πράσινο φως για την εκχώρηση του νοσοκομείου μέσω πλειστηριασμού. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας κάλεσε, μάλιστα, τον πρόεδρο της Εξεταστικής Αντώνη Μπαλωμενάκη να αιτηθεί άμεσα το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών. «Επιμένω αταλάντευτα να ανοιχτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των μελών της προσωρινής διοίκησης που υπέγραψαν για τον πλειστηριασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λάππας. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση ανοίγματος των λογαριασμών αναμένεται να ληφθεί μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Έναντι 19,5 εκατ. ευρώ αγόρασε η Πειραιώς δάνεια του Ντινάν 94,5 εκατ. ευρώ

Στην Εξεταστική Επιτροπή έφτασαν σήμερα στοιχεία σχετικά με το ποσό με το οποίο εξαγόρασε η Τράπεζα Πειραιώς τις δανειακές συμβάσεις του νοσοκομείου Ερρίκος Ντινάν από την Marfin. Όπως ανέφερε ο κ. Μπαλωμενάκης πρόκειται για τέσσερις δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους 94,5 εκατ. ευρώ που εξαγοράστηκαν από την Πειραιώς έναντι 19,5 εκατ. ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαχρονική σήψη στο χώρο της υγείας αποκαλύπτεται

Ανακοίνωση για την κατάθεση Μαρτίνη στην εξεταστική εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ:

“Στη  σημερινή κατάθεσή του στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και  του  «Ερρίκος Ντυνάν» αποκάλυψε μια σειρά μεθοδεύσεων και παρεμβάσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, που οδήγησαν στον οικονομικό στραγγαλισμό και το ξεπούλημα του νοσοκομείου.  Από την συμμετοχή φίλων, γνωστών, συγγενών και… καθηγητών των εκάστοτε υπουργών και πρωθυπουργών στα ΔΣ του «Ερρίκος Ντυνάν», ως τους εκβιασμούς υπουργών για να εξυπηρετηθούν τραπεζίτες, ο Α. Μαρτίνης περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα, η οποία συνοψίζεται στη φράση του «ο Αβραμόπουλος έκανε το σύστημα άλωσης, ο Λοβέρδος έσκαψε το λάκκο του Ντυνάν και ο Γεωργιάδης μας έριξε στο λάκκο και τον σφράγισε».

Τα έργα και οι ημέρες των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η διαχρονική σήψη στον χώρο της Υγείας, αποκαλύπτεται σιγά σιγά στα μάτια όλων, τώρα που κανείς δεν καλύπτει πια τις ευθύνες  τους.”

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα