‘Βαρόμετρο’ για την αξιολόγηση η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

‘Βαρόμετρο’ για την αξιολόγηση η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Meeting between Prime Minister of Greece Alexis Tsipras and the Ukrainian Prime Minister Volodymyr Groysman, in Kiev, Ukraine, on Feb. 9, 2017 / , , , 8 , 2017 Andrea Bonetti / PM Handout / SO

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 ποια είναι η αποτίμηση της ελληνικής πλευράς από τη συνεδρίαση των Βρυξελλών

Με την επιστροφή των θεσμών να μένει ανοιχτή στην Αθήνα και την διαπραγμάτευση να δείχνει να «ξεκολλάει», έως ένα βαθμό, προσέρχεται ο πρωθυπουργός στην διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα και τις προθέσεις της κυβέρνησης για την πορεία της διαπραγμάτευσης σε μια προσπάθεια μαζί με τους στενούς του συνεργάτες να «καθησυχάσουν» τα στελέχη που έχουν εκφράσει προβληματισμό στις τελευταίες συνεδριάσεις του κόμματος . Βασική ρητορική της κυβέρνησης, που αναμένεται να επαναλάβει ο πρωθυπουργός, είναι πως αναζητείται μια συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη που να οδηγεί στην ποσοτική χαλάρωση.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνουν πως η συνεδρίαση στις Βρυξέλλες ήταν κρίσιμη, αλλά όχι οριακή και θεωρούν σημαντικό το γεγονός πως οι εταίροι μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι.

Στη Βελγική πρωτεύουσα, σύμφωνα με  κυβερνητικές πηγές, υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως έγινε πρόοδος, όμως όσο παραμένουν οι παράλογες απαιτήσεις από πλευράς του ΔΝΤ δυσκολεύουν οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Αισιοδοξία πως η αξιολόγηση θα κλείσει αν όχι τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και πάντως πριν από τις Ολλανδικές εκλογές ώστε να μην χαθεί το QE εξέφραζαν μέλη του υπουργικού συμβουλίου στο NEWS 247 αμέσως μετά τη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τη διαφθορά. «Το αφορολόγητο είναι μια δύσκολη υπόθεση στη διαχείρισή του. Το να μειωθεί δεν είναι εύκολο πράγμα», υπογράμμιζε κορυφαίος υπουργός συμπληρώνοντας, πως το σενάριο της μείωσης των 6.000 ευρώ δεν μπορεί να περάσει.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κίνηση των «53+», που είχε την ευκαιρία να κάνει μια εισαγωγή για τις προτάσεις της και στη πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να  επικεντρώσει τα επιχειρήματά της και τις θέσεις της σε 3 σημεία:

– Το κόμμα δεν μπορεί να πάρει και να δεχτεί μέτρα που είναι πολιτικά και κοινωνικά δυσβάσταχτα.

– Τηρούν στάση αναμονής μέχρι να δουν την τελική επεξεργασμένη πρόταση των δανειστών.

– Θέτουν στο τραπέζι ως προβληματισμό, σε περίπτωση που η τελική πρόταση δεν είναι προς το συμφέρον την ελληνικής πλευράς, το Μαξίμου να επιλέξει παράταση της διαπραγμάτευσης για μερικούς μήνες. «Δεν πρέπει να κλείσουμε μια συμφωνία που δεν μπορούμε να αντέξουμε», τόνιζε χαρακτηριστικά μέλος της κίνησης στο NEWS 247.

Φωτό: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα