Βαρουφάκης: Τραγικό λάθος το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους

Βαρουφάκης: Τραγικό λάθος το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους
Γιάνης Βαρουφάκης Eurokinissi

Να επιστραφούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν "την ώρα που ο Κυριάκος Μητοστάκης έκανε τσιμπούσι στην Ικαρία" ζήτησε ο Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα της ΚΕ του ΜέΡΑ25. Τι είπε για την ακρίβεια και τον EastMed.

Κριτική στην κυβέρνηση για τα ζητήματα της διαχείρισης της πανδημίας και της ακρίβειας άσκησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης στην εισήγησή του προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ παρουσίασε και τις σχετικές προτάσεις του κόμματος.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην πανδημία υπογράμμισε την πρόταση του κόμματος για ένα δημόσιο δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ, το οποίο θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί και για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, αντί να κλείνουν δημόσια νοσοκομεία όπως το Παίδων Πεντέλης, ώστε να προχωράει η εμβολιαστική διαδικασία, και το οποίο θα έμενε και προίκα στο ΕΣΥ στη συνέχεια ως πρωτοβάθμια φροντίδα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ αντί για την de facto ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας. «Είμαστε 100% υπέρ του εμβολιασμού, όμως παράλληλα, από την πρώτη στιγμή λέγαμε όχι στην υποχρεωτικότητα, γιατί είναι μια ανεφάρμοστη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και είναι και αναποτελεσματική στον εμβολιασμό κιόλας», τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συμπλήρωσε: «Είχαμε πει για τους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή ακόμα, ότι πρέπει να λαμβάνουν το 50% έστω του μισθού τους και σε καμία περίπτωση να μην απολυθούν, όπως θέλει να κάνει ρεβανσιστικά τώρα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη»

“Να επιστραφούν τα πρόστιμα”

Όσον αφορά την βεβαίωση των προστίμων των 100 ευρώ στους άνω των 60 ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως το ΜέΡΑ25 είχε επισημάνει στον πρωθυπουργό πως σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να το αντιλαμβάνεται με αγοραία και νεοφιλελεύθερα κριτήρια, υπογραμμίζοντας πόσο τραγικό λάθος είναι το πρόστιμο των 100 ευρώ. «Όχι μόνο δεν πρέπει να μπει κανένα πρόστιμο στους ανεμβολίαστους, αλλά να επιστραφούν και όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε φτωχούς πολίτες εν μέσω πανδημίας για παραβίαση των μέτρων του lockdown όταν ο κ. Μητσοτάκης έκανε τσιμπούσι στην Ικαρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Τέλος για το ζήτημα της πανδημίας ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως βγαίνοντας από την πανδημία επειδή ο αρνητικός αντίκτυπος στην δημοκρατία των παράλογων μέτρων θα παραμείνει, πρέπει οι πολίτες να πειστούν ότι πρέπει να δράσουν. «Η μονιμοποίηση της νομικής και συνταγματικής ανασφάλειας, δημιουργεί ένα άγχος όσον αφορά την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας και της σχέσης πολιτών – κράτους. Τίποτα πια δεν θεωρείται δεδομένο και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο ιδιαίτερα μετά και την 10ετία των μνημονίων που βιώνουμε. Μόνο η αλληλεγγύη μπορεί να μας θωρακίσει απ’ αυτούς τους κινδύνους», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

“Νέα λιτότητα” η ακρίβεια

Ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα της ακρίβειας, την οποία χαρακτήρισε ως «νέα λιτότητα». Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε την ανάγκη της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής για μισθούς και συντάξεις, ενώ στο ζήτημα της ενέργειας ανέφερε πως: «είναι σκάνδαλο αυτό που γίνεται, καθώς το μέσο κόστος πράγματι αυξάνεται, αλλά η τιμή του ρεύματος αυξάνεται 3 φορές περισσότερο από αυτό!». «Τα κέρδη λοιπόν έχουν εκτοξευτεί στη στρατόσφαιρα τη στιγμή που οι πολίτες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και όλα αυτά χάρη στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν μας λέει κιόλας τώρα αν σκοπεύει να το καταργήσει», ανέφερε ακόμα ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 15%. «Πώς το έκανε η Γερμανία μονομερώς εν μέσω πανδημίας; Η ΕΕ δεν μπορεί να σου πει να μην το κάνεις, η τρόικα το λέει στον κ. Σταϊκούρα, αυτή η μαφία. Το ζήτημα λοιπόν είναι ότι είμαστε σε χρεοδουλοπαροικία, στο 4ο προς το 5ο μνημόνιο. Για να πάει ο ΦΠΑ στο 15% λοιπόν χρειάζεται ρήξη και γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 το λέει ξεκάθαρα πως η ρήξη είναι η μόνη απάντηση στην κρίση», υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Επιβεβαιώνεται το ΜέΡΑ 25 για τον EastMed

Τέλος, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στην εισήγησή του προς τα μέλη της ΚΕ και στον Eastmed λέγοντας πως τώρα που οι ΗΠΑ αποσύρουν την στήριξή τους, επιβεβαιώνεται αυτό που έλεγε το ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή, πως ο αγωγός αυτός δεν πρέπει να γίνει για περιβαλλοντικούς λόγους, δεν θα γίνει για οικονομικούς και δεν θα τους αφήσουν οι ΗΠΑ να τον κάνουν επειδή προωθούν τα συμφέροντα των κεφαλαίων τους στο υγροποιημένο LNG.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε ότι οι θέσεις του ΜέΡΑ25 δικαιώνονται και όσο η εξάρτηση της χώρας μας μεγαλώνει η ριζοσπαστικοποίηση του ΜέΡΑ25, όπως και του πανευρωπαϊκού του DiEM25 θα προχωρά ως απάντηση στις όλο και χειρότερες για την κοινωνία συνθήκες. «Είναι περίοδος εξωστρέφειας, περιοδειών, ιδεολογικής και στρατηγικής ζύμωσης για να προχωρήσουμε στη συνέχεια στο Συνέδριο του ΜέΡΑ25 τον Μάιο πια», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα