Βενιζέλος σε Φώφη: Η αυτονομία δεν διασφαλίζεται με ίσες αποστάσεις

Βενιζέλος σε Φώφη: Η αυτονομία δεν διασφαλίζεται με ίσες αποστάσεις
Discussion on the constitutional revision by Evangelos Venizelos, Nikos Alivizatos and Stavros Tsakyrakis, in Athens, on June 30, 2016 / , , , 30 , 2016 SOOC

"Εκλογές, ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι συσχετισμοί, άλλη κυβέρνηση όπως τη θέλουμε" το κεντρικό μήνυμα του Ευάγγελου Βενιζέλου που απαντά στη Φώφη Γεννηματά για τις "ίσες αποστάσεις"

Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Κεντρικών Πολιτικών Επιτροπών ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η λύση για την παράταξη του δεν είναι “μια ανιστόρητη αυτοδυναμία της ΝΔ, η οποία έχει σοβαρές ευθύνες για την πορεία της χώρας”, ωστόσο από την άλλη, “δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση από την υπάρχουσα Βουλή, με σχετική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και απόλυτη πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ”.

Απαντώντας στη Φώφη Γεννηματά που ισχυρίζεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να κρατά “ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ”, ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική τονίζοντας πως δεν πρέπει να αφήνονται επικοινωνιακές εντυπώσεις ότι η παράταξη του τείνει χείρα βοηθείας στον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ενδεικτικά:

“Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν τείνει χείρα βοηθείας ούτε δημιουργεί τις επικοινωνιακές εντυπώσεις ότι ενδεχομένως τείνει χήρα βοηθείας στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στα θέματα τα σχετικά με τους δημοκρατικούς και δικαιοκρατικούς θεσμούς. Είμαστε πρωτοπόροι, μαχητικοί, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την πολυφωνία στα ΜΜΕ, όχι στο όνομα επιχειρηματικών συμφερόντων και των διακυμάνσεων που έχουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα ερχόμενα σε επαφή με την κυβέρνηση και διαπραγματευόμενα μαζί της, αλλά στο όνομα των δικών μας συνταγματικών και θεσμικών επιλογών”.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η “αυτονομία της δημοκρατικής παράταξης διασφαλίζεται με αυτόν τον καθαρό προγραμματικό λόγο. Με την καθαρή στρατηγική. Και όχι με “ίσες αποστάσεις”, εντός εισαγωγικών, και “συμψηφισμούς”.

Εάν έχουμε άγχος μη χαρακτηριστούμε ότι συμπλέουμε με τη ΝΔ, στη συνέχεια αποκτούμε νευρικότητα όταν διατυπώνονται παρατηρήσεις πως συμπλέουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τελικώς καταλήγουμε αιχμάλωτοι αυτής της διπλής νευρικότητας. Ενώ η υπέρβαση είναι η αυτονομία του προγραμματικού λόγου και η στρατηγική συνέπεια. Εκτός κι αν αισθανόμαστε ένοχοι για επιλογές εθνικής διάσωσης που κάναμε από το 2010 έως το 2015 συλλογικά. Με κόστος. Και τις υπηρετήσαμε και δεν τις χαρίζουμε στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη”.

“Η λύση είναι μία κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των πραγματικά δημοκρατικών, πραγματικά φιλοευρωπαϊκών και πραγματικά υπεύθυνων δυνάμεων του τόπου”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Θα κληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχει; Βεβαίως. Ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει. Κι αν θέλει να αυτοαποκλεισθεί κάνοντας την μικροκομματική επιλογή μια νέας δημαγωγίας, ας την κάνει με τη δική του ευθύνη. Μα τον καλέσαμε και το 2012 να συμπράξει και δεν θέλησε σκοπίμως. Αλλά με αυτή τη σειρά των πραγμάτων: Εκλογές, ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι συσχετισμοί, άλλη κυβέρνηση όπως τη θέλουμε”, συμπλήρωσε.

“Εάν έχουμε άγχος μη χαρακτηριστούμε ότι συμπλέουμε με τη ΝΔ, στη συνέχεια αποκτούμε νευρικότητα όταν διατυπώνονται παρατηρήσεις πως συμπλέουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τελικώς καταλήγουμε αιχμάλωτοι αυτής της διπλής νευρικότητας”, κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα