Βενιζέλος: Θα βγουν οι κουκούλες

Βενιζέλος: Θα βγουν οι κουκούλες
Ο βουελυτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην συζήτηση των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος και άλλες διατάξεις" στην Ολομέλεια της Βουλής την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμιά αναφορά του ονόματός του στα αμερικανικά έγγραφα για την υπόθεση Novartis και κάνει λόγο για παραβίαση της νομοθεσίας σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες, που ζητά και πάλι να αποκαλυφθούν

Για καταθέσεις χωρίς αποδεικτικά στοιχεία στην υπόθεση Novartis, παραβίαση της νομοθεσίας περί «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος» και κυβερνητική παρέμβαση στη δικαιοσύνη κάνει λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι «θα βγουν οι κουκούλες».

Σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι: «Τα περιβόητα έγγραφα του FBI δεν λένε τίποτα απολύτως για πολιτικά πρόσωπα και ρητά αναγράφουν ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν σε ποινική διαδικασία», σχολιάζοντας ακόμη ότι «τα ονόματα επτά πολιτικών προσώπων αναγράφονται όχι επί της ουσίας, αλλά γιατί διαδικαστικά αυτό ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά – παρανόμως- για τη δημιουργία εντυπώσεων».

Κινούμενος στη γραμμή των χθεσινών δηλώσεων του Χ. Αθανασίου ο Ευ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «στη δικογραφία δεν περιλαμβάνεται η εισαγγελική διάταξη για την απονομή του καθεστώτος του προστατευόμενου μάρτυρα ούτε η έγκριση του αρμόδιου αντεισαγγελέα του ΑΠ». «Το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα δόθηκε χωρίς να πληρούνται οι ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις του νόμου», προσθέτει και προειδοποιεί ότι: «όλα αυτά θα απασχολήσουν αμέσως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Κληθείς να τοποθετηθεί ειδικά επί της εμπλοκής του δικού του ονόματος στην υπόθεση Novartis ο κ. Βενιζέλος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι: «Δεν πρόσεξαν ότι μια αναφορά που γίνεται σε επίσημο έντυπο της Novartis  στο, ούτως ή άλλως  αναρμόδιο, υπουργείο Οικονομικών αφορά  το Μάιο του 2012 όταν δεν ήμουν πλέον υπουργός Οικονομικών» και υπενθυμίζει το κούρεμα ομολόγων στις φαρμακευτικές επί των ημερών του. Σημειώνει μάλιστα ότι : «Δεν είδαν ότι στο έγγραφο των αμερικανικών Αρχών δεν αναφέρονται καν τα ονόματα Πικραμμένος, Κουτρουμάνης και Βενιζέλος. Δεν διάβασαν τις συνεντεύξεις του κομβικού προσώπου, τότε επικεφαλής της Novartis, που λέει ότι δυο πρόσωπα δεν έχει συναντήσει ποτέ στη ζωή του, τους κκ Πικραμμένο και Βενιζέλο».

Σχετικά με την πορεία της υπόθεσης και το αν θα επιστρέψει στη δικαιοσύνη ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει: «Αν νομίζουν ότι θα καταφέρουν το τέλειο έγκλημα να συκοφαντήσουν, να πετάξουν τη λάσπη στον ανεμιστήρα και μετά να πουν ότι η Βουλή δεν εξετάζει τίποτα επί της ουσίας, δεν καλεί καν τους « προστατευόμενους» μάρτυρες γιατί έχει επέλθει παραγραφή, κάνουν μεγάλο λάθος. Ποιος εισαγγελικός λειτουργός, ανεξάρτητος και έντιμος, θα αρνηθεί να κινήσει την ποινική διαδικασία κατά των «μαρτύρων» και των συνεργών τους για συκοφαντική δυσφήμηση, ψευδορκία, σύσταση και συμμορία  και ένα σωρό αλλά εγκλήματα;  Ποιο αστικό δικαστήριο θα αρνηθεί να εκδικάσει αγωγές αποζημίωσης; Ποια Βουλή θα αρνηθεί τη συγκρότηση επιτροπής με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς για τη διερεύνηση παραγεγραμμένων πράξεων,  αν το ζητήσει ο ενδιαφερόμενος, όπως προβλέπει ρητά το άρθρο 86 παρ. 5 του Συντάγματος; Ποιος θα παρεμποδίσει την επόμενη Βουλή να αποσαφηνίσει  τη νομοθεσία περί «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος» η οποία ούτως ή άλλως παραβιάζεται κραυγαλέα στην προκειμένη περίπτωση; Όχι, δεν θα ξεφύγουν με υπεκφυγές. Δεν θα περάσει το λαθρεμπόριο λάσπης, υπάρχουν πάμπολλοι εθνικοί και διεθνείς νομικοί φραγμοί. Θα βγουν οι κουκούλες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα