Βενιζέλος: Θέλουν τη διάλυση μας αλλά ματαιοπονούν

Βενιζέλος: Θέλουν τη διάλυση μας αλλά ματαιοπονούν
Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ σήμερα στα γραφεία του κόμματος,ομία του Προέδρου Βαγγέλη Βενιζέλου,Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2012 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

"Ασχολούνται εργολαβικά με την επιχείρηση διάλυσης" του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην κάτι παραπάνω από ταραχώδη συνεδρίαση της ΚΟ την Τετάρτη το βράδυ

Εχθρούς ακόμα και εντός κόμματος βλέπει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εχθροί οι οποίοι “ασχολούνται εργολαβικά με την επιχείρηση διάλυσης” (μας), οι οποίοι όμως “ματαιοπονούν”.

Στη θυελλώδη και γεμάτη προσωπικές αιχμές και έντονες αντιπαραθέσεις συνεδρίαση της ΚΟ την Τετάρτη, ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε πως υπάρχει καθαρή και οριστική απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να αναλάβει όχι μόνο την ευθύνη που του αναλογεί ιστορικά για την πορεία του τόπου, αλλά και την ευθύνη άλλων που κρύβονται ή έστω κρύφτηκαν σε προηγούμενες φάσεις πίσω από το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος συμπλήρωσε πως “αφήνει σε άλλους την συνεχή ενασχόληση με την ίντριγκα και την παραπολιτική”.

Εντούτοις, αυτό ίσως να απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ την Τετάρτη, όχι μόνο δεν έλειψαν οι προσωπικές αντιπαραθέσεις ακόμα και με βαριές εκφράσεις, αλλά πολύ παραπάνω κάποιοι επέλεξαν ακόμα και να αποχωρήσουν .

Την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής τονίζοντας με έμφαση ότι δεν πρόκειται να υπογράψει “δήλωση μετανοίας σε αυτούς που διοικούν σήμερα το ΠΑΣΟΚ … και τους ενδιαφέρει πώς θα γίνουν υπουργοί του Σαμαρά”.

Ακολούθησε η αποχώρηση της πρώην υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννοπούλου από το κόμμα, ενώ παρέμβαση, μέσω διαδικτύου, σε ιδιαίτερα επικριτικό τόνο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έγινε και από την Κατερίνα Μπατζελή .

Την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση ζήτησε εκ νέου η Αριστερή Πρωτοβουλία. Το ΠΑΣΟΚ “αυτοκτονεί πολιτικά” και “η Δημοκρατική Παράταξη διαλύεται” αναφέρει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα και αφού προτείνει τη συγκρότηση Επιτροπή Σωτηρίας της Παράταξης, με στόχο την αναγέννηση και τον επαναπροσανατολισμό της, προειδοποιεί την ηγετική ομάδα πως αν συνεχίσει “αυτάρεσκα” στις ίδιες πολιτικές, “πολύ σύντομα θα βρεθεί μόνη της”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος:

“Τρία χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ σηκώνει το σταυρό της διαχείρισης της εθνικής κρίσης. Καλείται να λάβει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις που προκαλούν την αντίδραση μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Αναγκάζεται να δυσαρεστήσει ομάδες πολιτών που συνδέονται παραδοσιακά μαζί του. Σηκώνει το βάρος αλλαγών που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες και γίνονται τώρα, όλες μαζί, μέσα στην χειρότερη οικονομική συγκυρία των τελευταίων σαράντα ετών.

Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε και στην αρχή και στην πορεία και τώρα να αποφύγει το πολιτικό, κοινωνικό και συναισθηματικό φορτίο και τη φθορά αυτών των αποφάσεων. Θα μπορούσε να υπεκφύγει. Να κρυφτεί πίσω από τον εύκολο ρόλο της αντιπολίτευσης. Να αφήσει σε άλλους τα κάρβουνα της εθνικής ευθύνης. Αποφάσισε όμως να αναλάβει όχι μόνο την ευθύνη που του αναλογεί ιστορικά για την πορεία του τόπου, αλλά και την ευθύνη άλλων που κρύβονται ή έστω κρύφτηκαν σε προηγούμενες φάσεις πίσω από το ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η επιλογή έχει επηρεάσει τα πάντα:

την εκλογική και κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ, τις προσωπικές αντοχές και τη στάση των στελεχών του.

Η χθεσινή καθαρή και οριστική απόφαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας πως θα κάνει ό,τι πρέπει για να διαφυλαχθεί η πορεία της χώρας έως την έξοδο από την κρίση, ήταν προϊόν διεξοδικής ανάλυσης και ουσιαστικής συζήτησης στην οποία οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν όχι μόνο την πολιτική τους σκέψη και ευθύνη αλλά την ψυχή τους, ξέροντας τι σημαίνει η απόφαση που ελήφθη συλλογικά και με συντριπτική πλειοψηφία. Ξέροντας πως μόνο αν πετύχει η στρατηγική αυτή και βγει η χώρα από την κρίση με ασφάλεια, θα δικαιωθεί και η δική μας αγωνία και προσπάθεια.

Είναι ανθρώπινο και αναπόφευκτο, όταν βρισκόμαστε απέναντι σε τέτοια ερωτήματα, να υπάρχει ένταση. Όλη η ελληνική κοινωνία ζει υπό συνθήκες πρωτοφανούς έντασης.

Το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε τη θέση του με απόλυτη ειλικρίνεια, συνέπεια και καθαρότητα.

Αυτή του η στάση ανοίγει μέτωπα, προκαλεί διαφοροποιήσεις. Απογοητεύει αυτούς που ασχολούνται εργολαβικά με την επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά βλέπουν ότι ματαιοπονούν.

Το στρατηγικά κρίσιμο είναι ότι η χθεσινή απόφαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θέτει ένα σαφές και σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να συγκροτηθεί η σχέση της παράταξης με τις προοδευτικές, δημιουργικές και υπεύθυνες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Αυτές που δίνουν τη μάχη της εμπροσθοφυλακής και όχι της οπισθοφυλακής. Αυτές που είναι πραγματικά ριζοσπαστικές και όχι δήθεν αριστερές, αλλά στην ουσία βαθειά συντηρητικές.

Στην πορεία προς το συντακτικό Συνέδριο της παράταξης, που έχει ήδη συγκληθεί για το Φεβρουάριο, το ΠΑΣΟΚ θα έχει στραμμένη τη προσοχή του στα μεγάλα θέματα της χώρας, εξειδικεύοντας, μέσα από το διάλογο με τη κοινωνία, τις προτάσεις του για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και την αυτοδύναμη Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ αφήνει σε άλλους την συνεχή ενασχόληση με την ίντριγκα και την παραπολιτική”.

Παρέμβαση υπέρ Βενιζέλου από τη Φώφη Γεννηματά

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά με δήλωσή της κατέστησε σαφές ότι το κόμμα θα αναλάβει τις ευθύνες για τις δύσκολες αποφάσεις που θα πάρει και παράλληλα, στέλνοντας μήνυμα σε πολλούς, υπογράμμισε ότι αυτό το πακέτο μέτρων δεν μπορεί παρά να είναι το τελευταίο.

“Η εντολή του λαού στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου ήταν σαφής”. Ήταν εντολή πολιτικής σταθερότητας και συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων που στήριξαν και στηρίζουν την παραμονή της χώρας στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το ευρώ.

Ήταν εντολή  διαμόρφωσης άλλων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών προκειμένου τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής να επιμεριστούν με δίκαιο τρόπο χωρίς οριζόντια μέτρα  και να προστατευτούν, στο μετρό του εφικτού, οι χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι, οι άνθρωποι της παραγωγής και της πραγματικής οικονομίας, χωρίς να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός της χώρας με τον αφανισμό της μεσαίας τάξης.

Ήταν εντολή αναπτυξιακής επανεκκίνησης της χώρας με προοπτική  και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

Ήταν εντολή μιας συνολικής πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους μας  για την εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής λύσης στην κρίση.

Ήταν εντολή υπέρβασης του μνημονίου και διαμόρφωσης ενός Εθνικού σχεδίου δημοσιονομικής σταθερότητας και ανασυγκρότησης της χώρας”.

Και συνέχισε σχολιάζοντας την παρουσία του κόμματός της στην κυβέρνηση.

“Το ελληνικό πρόβλημα έχει τις ιδιαιτερότητες του αλλά πρωτίστως -και αυτό το γνωρίζουν όλοι εντός και εκτός της χώρας-είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση περνά  μόνο μέσα από μια συνολική πολιτική λύση για τις χώρες της ευρωζώνης.

Το ΠΑΣΟΚ με την στήριξη του στην σημερινή  κυβέρνηση  αυτό επεδίωξε και αυτό πρέπει να επιδιώκει να πετύχει.

Προτείναμε αμέσως μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης  την διαπραγματευτική στρατηγική που θεωρούσαμε σωστή:

να αποσαφηνιστεί εξαρχής το πολιτικό και μακροοικονομικό πλαίσιο της επιμήκυνσης, της βιωσιμότητας  του χρέους, της αναπτυξιακής βοήθειας.

Έτσι ώστε τα δημοσιονομικά μέτρα να εξειδικευτούν  μέσα σε μια ασφαλή προοπτική. Οι συζητήσεις με την τρόικα δεν καταλήγουν κάπου χωρίς σαφή εντολή του πολιτικά ισχυρού διευθυντηρίου της ευρωζώνης.

Σε αυτό το πολιτικό επίπεδο τίθενται τα ζητήματα και αυτό  θα γίνει τώρα εκ των πραγμάτων μέχρι το τέλος του κρίσιμου Eurogroup.

Έγινε άλλη επιλογή ως προς τη στρατηγική της διαπραγμάτευσης. Προτάχθηκε η εξειδίκευση των δημοσιονομικών μέτρων. Ήταν λάθος το ότι δεν συγκροτήθηκε η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, όπως πρότεινε το ΠΑΣΟΚ.

Φτάσαμε έτσι στην σημερινή φάση”.

Και κατέληξε με αναφορά της στην τωρινή κατάσταση στα κόμματα και στη χώρα, αλλά και φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη συνεννόησης της κεντροαριστεράς:

“Ο πρωθυπουργός  μας καλεί όλους, κόμματα και βουλευτές, υπό την πίεση και το δίλημμα για την σωτηρία της χώρας, να ψηφίσουμε μέτρα και αλλαγές που αν κριθούν μόνο σε δημοσιονομικό επίπεδο είναι δυσβάστακτα και τροφοδοτούν την ύφεση. Αυτά αποκτούν νόημα και προοπτική μόνο εφόσον εντάσσονται στο ολοκληρωμένο πλαίσιο της επιμήκυνσης, του βιώσιμου χρέους, των εγγυήσεων κοινωνικής συνοχής και μιας δέσμης αναπτυξιακών παρεμβάσεων με κοινοτικούς πόρους και διακρατικές συμφωνίες.

Όλοι μας, βουλευτές, στελέχη και πολίτες, καλούμαστε να απαντήσουμε εάν θα δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην χώρα, αναλαμβάνοντας και πάλι μεγάλο κόστος ή αν θα επιλέξουμε την πορεία στο άγνωστο ή το παιχνίδι με τη φωτιά.

Μπροστά στο εθνικό αδιέξοδο  που μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία πρέπει να γίνει σαφές προς όλους – αυτό αφορά πρωτίστως  τους εταίρους μας -ότι  θα αναλάβουμε το κόστος δύσκολων αποφάσεων. Αυτό όμως δεν μπορεί παρά να είναι  το τελευταίο πακέτο τέτοιων μέτρων. Η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν  άλλες περικοπές. Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης δεν μπορεί να ξανατροφοδοτηθεί.

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει, η οικονομία να σωθεί και η κοινωνική συνοχή έστω και την ύστατη στιγμή να διαφυλαχτεί.

Υπάρχουν  και πολιτικές και δράσεις και τρόποι για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο και  αναλαμβάνει ως κυβερνητικός εταίρος- και στη Βουλή και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς –  τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να μετατρέψουν την αγωνία σε δημιουργική  δυναμική που θα  σφραγίσει  τις επόμενες δεκαετίες φτιάχνοντας μια άλλη Ελλάδα, αυτοδύναμη και ασφαλή.

Η απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών και της πολιτικής και η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή οδήγησε και οδηγεί κοινωνικές δυνάμεις και λαϊκά στρώματα στο περιθώριο, ενώ η νέα γενιά χάνει οποιαδήποτε ελπίδα προοπτικής και ευημερίας.

Τα φαινόμενα εκφασισμού της κοινωνίας πληθαίνουν  και αποκτούν πολιτική έκφραση με την άνοδο της ´´Χρυσής Αυγής ´´.

Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα χρειάζεται, πρώτον, μια απάντηση ευθύνης που την έδωσε χθες η. ΚΟ του ΠΑΣΟΚ .

Χρειάζεται, δεύτερον, μια απάντηση προοπτικής :

Το πολιτικό κενό που έχει δημιουργηθεί με ευθύνες όλων μας στον χώρο της κεντροαριστεράς, στον προοδευτικό χώρο, κινδυνεύει να μετατραπεί σε κενό για την ίδια την Ελλάδα.

Αυτό το κενό ιδεών, στρατηγικών, πολιτικών και συγκεκριμένων πράξεων και στάσεων προλειαίνει το έδαφος είτε για στείρες λαϊκίστικες δυνάμεις είτε για ακροδεξιές και νεοφασιστικές δυνάμεις που  προβάλλουν ως λύση διαμαρτυρίας σήμερα, χωρίς φυσικά καμία σοβαρή  εναλλακτική πρόταση.

Οφείλουμε συνεπώς όλοι μας, όσοι προερχόμαστε από αυτόν τον χώρο  είτε σήμερα βρισκόμαστε στο ΠΑΣΟΚ, είτε κάποιοι άλλοι στη ΔΗΜΑΡ, είτε  κατευθύνθηκαν για δικούς τους λόγους στον ΣΥΡΙΖΑ, να συζητήσουμε  με ιστορικούς όρους  ώστε :

– να επανασυνδεθούμε με την κοινωνία που εκφράζει την αγωνία της για τις συνέπειες της κρίσης

– να διαμορφώσουμε το νέο Εθνικό Σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας και την πρόταση διακυβέρνησης

– να ξαναζωντανέψουμε με συλλογικό τρόπο και μέσα από το ΠΑΣΟΚ την προοπτική της επανίδρυσης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης

Οφείλουμε όλοι μας και κυρίως εμείς, που ως στελέχη έχουμε την μεγαλύτερη ευθύνη – στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα μας – για τη δύσκολη κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, να δείξουμε την πολιτική διέξοδο για την κεντροαριστερά και την χώρα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα