Βενιζέλος: Θρίαμβος της Χρυσής Αυγής αν δεν ψηφιστεί το αντιρατσιστικό

Βενιζέλος: Θρίαμβος της Χρυσής Αυγής αν δεν ψηφιστεί το αντιρατσιστικό
Ο προέδρος του ΠΑΣΟκ Ευαγ. Βενιζέλος κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ στο Μέγαρο Μαξίμου στο τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την Δευτέρα 27 Μαΐου 2013. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

Για ιστορικό λάθος και θρίαμβο της Χρυσής Αυγής κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αν δεν ψηφιστεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται ότι υφίσταται εκλογική κατάρρευση (Vid)

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπήρξε διαφωνία μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ απαντώντας σε παρατήρηση ότι για πρώτη φορά υπήρξε διαφωνία, αυτή για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι μέχρι τώρα διαφωνίες ξεπερνιόνταν με εκατέρωθεν υποχωρήσεις, ενώ εξέφρασε την έκπληξή του για τον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ διαχειρίσθηκε το θέμα. Και, όπως είπε, το αντιρατσιστικό είναι ένα παράδειγμα ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με μεγάλο κόπο και πολλές φορές πρέπει να εξηγούνται τα αυτονόητα. Η κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, είπε, περνά μια κρίση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι θα ζητήσει να συζητηθεί η δική του πρόταση νόμου εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή θα ψηφιστεί από ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και ζήτησε από τη ΝΔ να σκεφτεί τι θα γίνει αν η πρόταση αυτή καταψηφιστεί από τη Βουλή.

Θα είναι, είπε, ιστορικό λάθος και θα σταλεί λάθος μήνυμα στο λαό, αλλά και στους εταίρους. Θα είναι, πρόσθεσε ένας θρίαμβος της Χρυσής Αυγής η οποία γελά σε βάρος μας που δεν μπορούμε να βρούμε τρόπο να συνεννοηθούμε.

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε τη στάση της ΝΔ στην επιθυμία της να έχει επικοινωνία με ένα ακροατήριο που κινείται στις παρυφές μεταξύ ΝΔ και Χρυσής Αυγής ή ΝΔ και ΑΝΕΛ.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αυτή εφαρμόζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ την οποία είχαν καταγγείλει στην αντιμνημονιακή τους φάση τόσο η ΝΔ όσο και η ΔΗΜΑΡ.

Σήμερα, πρόσθεσε, πρέπει να φύγουμε από το στενό μνημόνιο και με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης να αγκαλιάσουμε όλη τη χώρα. Χαρακτήρισε πλαστό και νόθο το σχήμα «μνημόνιο»-«αντιμνημόνιο», το οποίο σε λίγο δεν θα έχει καμία σημασία. Όσο υπάρχει, πάντως, ανέφερε, όλοι κρύβονται πίσω από αυτό, ακόμα και η Χρυσή Αυγή που εμφανίζεται ως μια αντιμνημονιακή δύναμη της αντιπολίτευσης ενώ είναι ένα καθαρά ναζιστικό κόμμα.

Για τη λειτουργία της κυβέρνησης τόνισε ότι πρέπει να λειτουργεί το υπουργικό Συμβούλιο και η Κυβερνητική Επιτροπή και οι πολιτικοί αρχηγοί να έχουν μπροστά τους ένα σχέδιο. Ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως θεωρεί ότι ο κ. Σαμαράς αυτό το καταλαβαίνει απολύτως. Εξέφρασε και πάλι τη δυσαρέσκειά του για την άνιση κατανομή βάρους και οφέλους μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και πρόσθεσε πως ο ίδιος είναι εθνικά υπεύθυνος αλλά όχι αφελής.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη είπε ότι μετά την ήττα δεν ήθελε να εμφανιστεί ότι υπάρχει μια ομάδα που έχει στραμμένα τα βλέμματά της μόνο στην εξουσία. Και για τη δική του συμμετοχή είπε ότι αν και στην Ευρώπη είναι σύνηθες να συμμετέχουν οι αρχηγοί των συνεργαζόμενων κομμάτων, δεν θα ήταν σωστό από τη μία να συμμετέχει ως αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση και από την άλλη να διαπραγματεύεται με τον πρωθυπουργό, όπως στην περίπτωση του αντιρατσιστικού.

Ο κ. Βενιζέλος έδειξε να μην είναι ικανοποιημένος από τη συμπεριφορά του κ. Βρούτση, ο οποίος δεν προχωρούσε το θέμα των ανέργων, ενώ τώρα το προχωρεί, όπως και εκείνη του κ. Στουρνάρα που ενώ είχε απορρίψει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τώρα υποστηρίζει ότι μπορεί να γίνει.

Για την κεντροαριστερά ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ ανήκει ιστορικά στην κεντροαριστερά, ενώ τελευταία και η ΔΗΜΑΡ λέει ότι κινείται στον ίδιο χώρο, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στην κεντροαριστερά.

Τόνισε επίσης ότι το «πλαστό δίπολο», όσο διατηρείται ωθεί την κεντροαριστερά να ανασυγκροτηθεί και να οργανωθεί στο χώρο των δυνάμεων που συγκροτούν τη σημερινή συμπολίτευση, τις δυνάμεις τις ευρωπαϊκής ευθύνης. Και για το λόγο αυτό τόνισε ότι θα πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, ο οποίος στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, λόγω του «μπόνους» των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα διαστρέβλωσε τον συσχετισμό δυνάμεων.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές, είπε ότι θα υπάρξουν πολλαπλές καταγραφές, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει μέρος στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και πως αν η ΔΗΜΑΡ θελήσει να ενταχθεί σε αυτό το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό, σημειώνοντας, όμως ότι εκπρόσωπος του ΕΣΚ είναι το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέκλεισε το ενδεχόμενο ταυτόχρονης διεξαγωγής και εθνικών εκλογών, διότι, όπως είπε, η χώρα πρέπει να ολοκληρώσει την πορεία της. Δεν δέχθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ υφίσταται εκλογική κατάρρευση και επισήμανε ότι το μισό εκλογικό σώμα δεν εκφράζεται στις δημοσκοπήσεις και πρόσθεσε ότι στις μετρήσεις της κοινής γνώμης εμφανίζουν πτώση και η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ.

Για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ είπε ότι υπήρχε μια αμέριμνη διαχείριση, όπως υπήρχε και σε όλα τα κόμματα, αλλά και στη χώρα, ενώ σχετικά με όσα ακολούθησαν τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν χρειαζόταν να συνεχιστεί δημόσια η συζήτηση. Άσκησε κριτική σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν απομακρυνθεί, αναφέροντας ονομαστικά τον κ. Λοβέρδο και την κ. Διαμαντοπούλου, τα οποία συμπεριέλαβε μεταξύ εκείνων που δεν ήθελαν ούτε να γίνουν αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ ούτε υπουργοί οικονομικών για να μην έχουν το «μουντζούρη» στα χέρια τους.

Ο ίδιος αποδέχθηκε τις θέσεις από αίσθημα ευθύνης, τονίζοντας ότι δεν του προσφέρει τίποτα το γεγονός ότι είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως δεν του προσέφερε τίποτα το γεγονός ότι ήταν υπουργός Οικονομικών.

Εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ αδικείται και ανήγγειλε ότι στις 3 Σεπτεμβρίου, επέτειο της ίδρυσης του Κινήματος, θα οργανωθεί μεγάλη εκδήλωση για τη μεταπολίτευση και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ τη συγκεκριμένη περίοδο, όπου θα φανεί πότε έγιναν οι μεγάλες αλλαγές στη χώρα και ποιος τις έκανε.

Για τη λίστα Λαγκάρντ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε «με πρακτόρικο τρόπο» μια πολιτική συνωμοσία και πως αισθάνεται δικαιωμένος από την εξέλιξη της υπόθεσης.

Τέλος για την ΕΡΤ και τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι θα κλείσει, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν υπάρχει το θέμα όπως έχει δημοσιοποιηθεί. Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει η Ελλάδα δημόσιο φορέα τηλεόρασης. Μια τηλεόραση θεσμική, σύγχρονη και υψηλής ποιότητας και όχι αντίγραφο των χειρότερων εκδοχών της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα