Στο Βερολίνο η προεργασία για μείωση πρωτογενών από το 2021 και η εναλλακτική του 2020

Στο Βερολίνο η προεργασία για μείωση πρωτογενών από το 2021 και η εναλλακτική του 2020
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ Eurokinissi

Οικονομία, προσφυγικό και επενδύσεις στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη- Μέρκελ, όπου ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο με στόχο της συζήτησης για τα πρωτογενή. Συνάντηση και με Σολτς. Στο τραπέζι και εναλλακτικοί τρόποι έμμεσης μείωσης των στόχων νωρίτερα

Κρίσιμη για τον μείζονα στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι η συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αν και το ζήτημα αυτό επισήμως δε βρίσκεται στην ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει οικονομία, προσφυγικό και επενδύσεις με έμφαση στην ενέργεια.

Ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί επίσης με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών (και επίδοξο νέο αρχηγό της SPD) Όλαφ Σολτς,όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Και την Παρασκευή άμα τη επιστροφή του θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει συσκέψεις με παραγωγικους φορείς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης εν όψει ΔΕΘ, το καλάθι της οποίας προφανώς και εξαρτάται σε ένα βαθμό και από το κλίμα που θα έχει συναντήσει στο Βερολίνο.

Δευτέρα και Τρίτη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Χάγη, καθώς εξάλλου η Ολλανδία είναι όπως και η Γερμανία μία από τις χώρες που πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιό της οποιαδήποτε αλλαγή στο ελληνικό πρόγραμμα άρα και στους στόχους των πρωτογενών.

Στις 24-27 Σεπτεμβρίου ο κ.Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ όπου θα συναντηθεί με το γγ του Οργανισμού, ηγέτες άλλων χωρών και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας. Όπως είπε ο κ.Πέτσας δεν έχει κλειστεί κάποιο ραντεβού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο άφησε να φανεί ότι γίνονται σχετικές συνεννοήσεις.

Ερωτηθείς εάν στο Βερολίνο είναι κατάλληλο το περιβάλλον για να συζητηθεί η μείωση των πρωτογενών, ο κ.Πέτσας απάντησε ότι ο στόχος αυτός είναι στον πυρήνα της πολιτικής της ΝΔ ήδη από το 2016 και υπενθύμισε ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει κατ επανάληψη πει και στη ΔΕΘ πέρυσι αλλά και σε διεθνή ΜΜΕ τον Μάιο ότι η ΝΔ προτάσσει το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο για να κερδίσει αξιοπιστία και για να θέσει το στόχο της μείωσης των πρωτογενών από το 2021. Σημείωσε δε ότι αυτή η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει και με επιστολή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα στα πλαίσια της ενισχυμένης εποπτείας.

Ο κ.Πέτσας παραδέχθηκε ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση προσδοκά (καθώς στο Βερολίνο θα βρεθεί και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας) να γίνει συζήτηση για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες ώστε να υπάρξει ένας εναλλακτικός τρόπος έμμεσης μείωσης των στόχων ήδη από το 2020. Και αυτό καθώς τα κεφάλαια αυτά ξεπερνούν το ένα δισ ευρώ άρα η επιστροφή τους θα δώσει ένα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, παρότι επισήμως δε θα έχουν μειωθεί ήδη τα πρωτογενή.

“Όλες οι τεχνικές που μπορεί να βοηθήσουν τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές είναι ευπρόσδεκτες” είπε ο κ.Πέτσας, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για κίνδυνο ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις πως ο ρυθμός ανάπτυξης παγκοσμίως επιβραδύνεται και ορισμένες χώρες της ευρωζώνης μπαίνουν σε ύφεση, πράγμα που σίγουρα θα επηρεάσει την Ελλάδα, δήλωσε όμως την πεποίθηση ότι η Ελλάδα με επενδύσεις μπορεί να ξεφύγει από αυτό το κλίμα και να αποτελέσει την αναπτυξιακή έκπληξη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το κλίμα την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση με Μακρόν ήταν εξαιρετικό και δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκεί ανάλογο να είναι το κλίμα και στο Βερολίνο. Ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά προτάσσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά και την ανάπτυξη, την οικονομία και το προσφυγικό.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο διάστημα κυρίως εξ ανατολών και σημείωσε ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή πολιτική για να αντιμετωπιστεί τόσο το θέμα των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και η ανακατανομή σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσων δικαιούνται άσυλο, επισημαίνοντας ότι αυτά θα είναι θέματα συζήτησης και στο Βερολίνο όπως στο Παρίσι. Ανέφερε επίσης ότι θα τεθεί στην κ. Μέρκελ και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version