Βίτσας: Η Σάμος είναι στην προτεραιότητά μας, η κατάσταση είναι πάνω από οριακή

Βίτσας: Η Σάμος είναι στην προτεραιότητά μας, η κατάσταση είναι πάνω από οριακή
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας σε συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή Eurokinissi

Ο υπουργός Μετανάστευσης καταδίκασε την επίθεση στον Φ. Μαντζώρο ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω από την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων» - Μέχρι τέλος Απρίλη η εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε νέο χώρο και κλείσιμο της δομής στο Βαθύ.

«Η Σάμος είναι στην προτεραιότητά μας» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Βίτσας κι αναγνώρισε ότι η κατάσταση με το προσφυγικό στη Σάμο έχει ξεπεράσει τον χαρακτηρισμό «οριακή» απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη. Παράλληλα, ο Δ. Βίτσας καταδίκασε την επίθεση που δέχτηκε ο δάσκαλος Φώτης Μαντζώρος κάνοντας λόγο για άτομα που «φωνάζουν πολύ λέγοντας τίποτα».

Ο Δ. Βίτσας υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω από την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων». Ο Δ. Βίτσας εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τέλος Απρίλη οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής κοντά στο Βαθύ θα μεταφερθούν στον νέο χώρο που έχει βρεθεί και θα κλείσει η σημερινή δομή. Ο Δ. Βίτσας σημείωσε ότι αυτήν την στιγμή φιλοξενούνται 3.686 πρόσφυγες και μετανάστες σε δομή 650 ατόμων! Ο Δ. Βίτσας ενημέρωσε ακόμα ότι πιθανόν σε μία εβδομάδα θα μεταφερθούν από τη Σάμο στην ενδοχώρα 250 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες.

Ο Δ. Βίτσας επισήμανε ότι παρά τις συνεχείς απομακρύνσεις προσφύγων και μεταναστών από τη Σάμο στην ενδοχώρα, η κατάσταση παραμένει προβληματική λόγω των «πολύ αυξημένων ροών». Αναλυτικά, υπήρξαν 5.683 αφίξεις το 2017 κι 8.562 αφίξεις το 2018, από τις οποίες περίπου οι 5.000 το διάστημα Σεπτέμβρη-Δεκέμβρη του 2018. Παράλληλα, 3.564 άτομα απομακρύνθηκαν από την Σάμο το 2017 και 5.611 το 2018.

Συνεννόηση με την Τουρκία, δεν πετυχαίνει ο μηχανισμός στη Σάμο

Ο Δ. Βίτσας τόνισε την ανάγκη συνεννόησης με την Τουρκία γιατί «δεν πετυχαίνει ο μηχανισμός στη Σάμο». Ο Δ. Βίτσας σχολίασε ακόμα ότι «πρέπει να αλλάξει η εντολή της Frontex» παρατηρώντας ότι αρκετές φορές «λειτουργούν ως επιτροπή υποδοχής». Ο Δ. Βίτσας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να είσαι από το σημείο που εκκινεί η βάρκα».

Δ. Σεβαστάκης και Ν. Κακλαμάνης ζητούν από τον Αλ. Τσίπρα να θέσει το ζήτημα στον Τ. Ερντογάν

Ο Δ. Σεβαστάκης, αλλά κι ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης τόνισαν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να θέσει το ζήτημα στην επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, ο Δ. Σεβαστάκης αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η διάρρηξη του συστήματος σε μία αμιγώς στρατιωτική περιοχή;» όπως η περιοχή της Τουρκίας που βρίσκεται απέναντι από τη Σάμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα